A mérték a lényeg: tévhitek a szénhidráttal kapcsolatban (x)
Nagyon sok tévhit és helytelen információ is kering a köztudatban az egészséges táplálkozásról és életmódról.
Napjainkban az egészséges életmód divattá vált. Bármerre járunk, az egészséges táplálkozást és életmódot megcélzó termékekbe botlunk. Ami a magyar emberek egészségi állapotát tekintve örömteli tendencia. Ugyanakkor nagyon sok tévhit és helytelen információ is kering a köztudatban, ami nagyon megnehezíti a téma iránt érdeklődők helyzetét. Itt az ideje, hogy rendet rakjunk a fejekben!
Minden hiedelemmel és tévhittel ellentétben megfelelő mennyiségben a szénhidrátoknak nagyon is fontos szerepük van szervezetünk működésében. A szénhidrátok energiaforrásként funkcionáló két csoportját a cukrok és a keményítő alkotják. A harmadik csoport pedig a rostok, melyeknek ugyan az energiaellátásban nincs szerepük, de számos más fontos élettani feladatuk van.
Cukrok: közellenség vagy fontos tápanyagforrás?
A cukor a szénhidrátok - azon belül is az egyszerű szénhidrátok - csoportjába tartozik. A szénhidrátok szervezetünk fő energiaforrásai, az izmok, valamint az agy legfontosabb tápanyagai. Ezenkívül részt vesznek a szövetek és a szervek felépítésében, valamint működésében is.
A cukrok családjába a répa- és szőlőcukor, a gyümölcs- és tejcukor, valamint a malátacukor tartozik. Egyre többet olvasunk az úgynevezett izocukorról is, amely tulajdonképpen nem más, mint kalóriaértékkel rendelkező cukorszirup, egy 100%-ban természetes édesítőszer. Glükóz, fruktóz és más cukrok vizes oldata. Európában elsősorban kukorica- és búzakeményítőből állítják elő. Fő felhasználási területe, ahol főként répacukor kiváltására használják: szénsavas üdítők, szörpök, gyümölcslevek, dzsemek, tejtermékek, likőrök, édességek.
Az élelmiszeripar is gyakran használja fel a cukrot különböző szerepekben: felhasználásától függően lehet ízesítő-, tartósító- vagy sűrítőanyag, illetve az élelmiszerek, mint kenyér, sütemények szép barna színének, kellemes ízének és jó állagának kialakításában is fontos szerepe van.
Bár manapság sokan a cukrot nevezik meg a jelenkor népbetegségének, az elhízásnak az okozójaként, a tudósok nagy része abban egyetért, hogy nem maga az élelmiszer vagy az élelmiszer-összetevő, hanem a túlzott energiabevitel - függetlenül annak forrásától -, ami a túlsúly kialakulásához vezethet abban az esetben, ha azt nem ellensúlyozza megfelelő mennyiségű fizikai aktivitás.
A MÉRTÉK a lényeg!
A cukor szinte minden élelmiszerünkben megtalálható természetes formában, mint a tejcukor, gyümölcscukor. A probléma nem a természetes formában előforduló cukor fogyasztásával van, hanem az úgynevezett hozzáadott cukorral. Kutatók szerint a napi hozzáadott cukor mennyisége nők esetében maximum 25, férfiaknál maximum 38 gramm lenne az ideális. Ennek sajnos a többszörösét vesszük magunkhoz.
Mit tehetünk a hozzáadott cukorbevitelünk csökkentése érdekében? Vásárláskor nézzük meg alaposan az adott élelmiszer tápanyagtáblázatát, ahol minden esetben feltüntetik a szénhidráttartalom alatt a cukortartalmat is.
A táplálkozástudomány egyik alaptételének számít, hogy a teljes étrend szolgálhatja csak az egészséget, így egyetlen élelmiszert sem szabad „egészségtelennek” nyilvánítani és teljesen kizárni az étrendből. Sokkal fontosabb a tiltásnál az, ha megtanuljuk mértékkel fogyasztani a szénhidrátokat.
(Képek forrása: Senior PR)
Mennyi szénhidrát van a legkedveltebb gyümölcsökben? Nem mindegy, melyiket fogyasztod
A gyümölcsök édes ízét a bennük található gyümölcscukor adja, ami ugyan természetes cukorforrás, de megdobja a vércukorszintet, ráadásul gyorsan felszívódó szénhidrátnak minősül, még akkor is, ha ott van mellettük a rost, ami némiképp lassítja a folyamatot.
Mennyi szénhidrát van a legkedveltebb gyümölcsökben? Nem mindegy, melyiket fogyasztod
Nézegess képeket!
Elolvasom