Medveczky Ilonából hollywoodi filmsztárt akartak faragni - Ezért dobták a sikeres próbafelvétel után
Medveczky Ilona Hollywoodban szembesült először a szereposztó dívánnyal.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Medveczky Ilona a ’60-as években lett a Kamara Varieté táncosnője. A revüt népszerűsítve a Szovjetunión kívül az egész keleti blokkot bejárta, egy NSZK-ból való impresszárió viszont Budapesten látta meg, és vitte Nyugat-Berlinbe. 

Nyugat-Németországból az út Amerikába vezetett, és csak azért nem lett belőle hollywoodi filmcsillag, mert amikor először szembesült a szereposztó dívány létezésével, nemet mondott egy nagy hatalmú filmesnek - mesélte a Borsnak 2020 márciusában.  

Medveczky Ilona hollywoodi filmsztár lehetett volna

Amikor Medveczky Ilonát Nyugat-Németországban meglátta egy német származású, amerikai producer, azt javasolta, táncoljon Giselle-t a New York-i Metropolitanben. Elővette a 12 éve nem használt spicc-cipőjét, és egy hónapig gyakorolt, de miután meglátta az Amerikába disszidált orosz táncosokat, letett arról, hogy ismét balettozzon. 

Medveczky Ilona táncosnő és a tánckar 1965-ben a Kamara Varieté (ma Játékszín) Pesti álmok című előadásban
Medveczky Ilona táncosnő és a tánckar 1965-ben a Kamara Varieté (ma Játékszín) Pesti álmok című előadásban
Fotó: Fortepan/Hunyady József_

Még mindig volt, aki potenciált látott benne, egy Gombos nevű magyar impresszárió Los Angelesbe vitte, ahol mindenki azt hitte róla, Gábor Zsazsa lánya. A díva húgával volt is az egyik stúdióban próbafelvétele. 

- Eva tehetséges és kedves volt. Zsazsáról ezt nem mondhatjuk el. Aki tehetségesebb volt nála, szebb, vagy csak egy évvel fiatalabb, azt "megölte" - mesélte a lapnak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A sikeres próbafelvétel után a Metro-Goldwyn-Mayer egyik tulajdonosának, Martin Rensehoffnak a szobájába került, aki bezárta az ajtót, és akinél életében először szembesült azzal, mi az a szereposztó dívány. Azt mondta, 1969-70 körül fogalma sem volt arról, hogy egy szobában erőszakoskodhat vele valaki, hiszen Budapesten akkor sem félt, amikor Kőbányán ment haza előadás után a MÁV-telepre.

- 28 éves lehettem, ez a pali leült mellém a Chesterfield kanapéra, és rátette a kezét a combomra. Onnantól felgyorsultak az események, a combom után megfogta a mellem. Erre pofon vágtam. Nem hagyta abba, hanyatt döntött, téptem a haját, ő az enyémet, erre úgy tökön rúgtam, ahogy bírtam. 

Medveczky Ilona az 1930-óta működő Moulin Rouge elnevezésű éjszakai szórakozóhely új műsorának szereplőjeként egy 1969-es műtermi fotózáson
Medveczky Ilona az 1930-óta működő Moulin Rouge elnevezésű éjszakai szórakozóhely új műsorának szereplőjeként egy 1969-es műtermi fotózáson
Fotó: MTI/Fényes Tamás

- Az én lábamtól óvjon meg mindenkit az isten! Rohantam az ajtóhoz, feltéptem, és kirohantam. Kértem, hogy hívjanak taxit. Ha a szereplésemnek ez az ára, akkor nem kérek belőle. Így nem lettem hollywoodi filmcsillag - idézte fel a múltbéli esetet.

A hollywoodi filmes karrierből ilyen áron nem kért, Magyarországon viszont több filmben is kapott szerepet, és itthon senki sem zaklatta. Az 1966-ban bemutatott Egy magyar nábob ominózus csárdajelenetben nemcsak a tánctudását, hanem a fedetlen kebleit is megmutatta, amivel nagy port kavart annak idején. Vároknyi Zoltán rendező Jókai-feldolgozása Medveczkyt az első magyar szexszimbólumok egyikévé avatta. 

- Száz szál gyertya és száz cigány lány közül engem tesz fel Bessenyei az asztalra. Akkor rántja le rólam a ruhát, amikor már részeg. A karjában tart Bessenyei, miközben kajánul néz rám Iván. Minden reklámban ez volt, és ment Nyugatra is. Ekkor olyan tizenhét-tizennyolc éves lehettem - osztotta meg a Borssal 2019 márciusában.

Az 1968-as A veréb is madárban Kabos László zseniálisan alakította a főszereplő ikerpár mindkét tagját, a Bécsbe disszidált Sándort és az itthon maradt, ügyefogyott Zoltánt. Medveczky az előbbi feleségét, Helént játssza a vígjátékban.

medveczky-ilona
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

1969-ben került a mozikba Az oroszlán ugrani készül, amelyben Bujtor Istvánnal volt egy szerelmi jelenete, amelyben a melle is látszott. Tisztességtelen ajánlatot itthon senki nem tett neki, Bessenyei Ferenc és Bujtor István is nagyon előzékeny és kedves volt vele. A nagy művészek mindig alázatosak, tisztelettudóak voltak vele, soha nem érzékeltették, hogy kezdőként és színészi tapasztalat híján nem tartanák egyenrangúnak. 

Medveczky Ilona fiatalkori fotói

Medveczky Ilona hétéves korában kezdett el táncolni, később az Állami Balettintézet tanulója lett. A világ számos nagyvárosában fellépett, tánctehetségével pedig mindenkit elbűvölt. Nem csoda, hogy a hetvenes évekre Magyarország egyik legkeresettebb revütáncosnője volt, akinek a lábai előtt több száz udvarló hevert. Nézd meg, fél évszázaddal ezelőtt Medveczky Ilona hogyan nézett ki fiatal táncosnőként!

Ezt is szeretjük