Ő lett volna Alma a Szomszédokban - A 80-as évek szexszimbóluma ezért nem kapta meg a szerepet

A Szomszédokban Alma szerepét eredetileg Rák Kati színésznőnek találták ki.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Szomszédok a ’80-as és ’90-es évek legnézettebb és legnépszerűbb magyar televíziós filmsorozata volt majdnem 13 éven át. A teleregény első részének próbaadását 1987. május 7-én sugározta a Magyar Televízió. 

A legtöbb főszereplővel már a legelső részben találkoztunk, a nézők hamar a szívükbe zárták őket. Furcsa belegondolni, hogy van olyan karakter, akit eredetileg nem is az általa játszott színésznek szántak.

Alma szerepét Rák Katinak írta a  forgatókönyvíró

Fehér Annát például sokan máig Alma szerepével azonosítják, pedig eredetileg nem neki íródott. Czető Bernát László forgatókönyvíró, dramaturg indította el a Szomszédokat, két éven át a Barátok közt indító dramaturgja volt, de dolgozott a TV2-nél, forgatókönyvet írt az HBO-nak, a Duna Televíziónak, az MTV-nek, a MTVA-nak is. Alma szerepét eredetileg a feleségének, Rák Katinak találta ki. 

Rák Kati a Film, Színház, Muzsika egyik 1983-as címlapján és a 2018-as Magyar Filmdíj átadóján.
Rák Kati a Film, Színház, Muzsika egyik 1983-as címlapján és a 2018-as Magyar Filmdíj átadóján.
Fotó: Facebook/Rák Kati, Femina, Rátkai Márk

- Aztán morálisan nem érezte elfogadhatónak, hogy a felesége játsszon azokban a sorozatokban, amiket ő ír. Az első darab, ami nekem készült, 2017-ben, a Marmorstein Berta csodálatos élete. Nagyon szerettem játszani. Teljesen a hatása alá kerülök, ugyanúgy, mint amikor Honthy Hannát vagy Marilyn Monroe-t alakítottam - mesélte a hatvanéves színésznő a Hot! magazinnak 2019 októberében.

Rák Kati a ’80-as évek szexszimbóluma volt. Modellkedett, kifutóra ugyan nem lépett soha, de szerepelt az Ez a divat magazinban, látható volt számos reklámfilmben, ő volt a Pepsi, a Márka, a Hódiköt arca. Az első magyar modell volt, aki szerepelt amerikai reklámban. Sok show-műsorban is látható volt, például a híres Korda-show-ban is.

rak-kati-modell
Fotó: Facebook/Rák Kati, Fortepan/Rádió és Televízió Újság/Saphier Herbert felvétele

A Színművészeti Főiskolán aztán közölték vele, döntse el, mi akar lenni: színésznő vagy modell. Az előbbit választotta. Gyönyörű hangjával felvették a Konzervatóriumba is, ahol élete legszebb három évét töltötte, de a Színművészeti mellett nem tudta végezni. 1983-ban szerezett diplomát operett-musical szakon. A filmezést már főiskolás korában elkezdte: a Linda című sorozat egyik 1982-es részében fotómodellként tűnt fel. Később láthattuk a Patika, a Pasik, a Tea, a Jóban Rosszban és az Aranyélet című sorozatokban is. 

Legutóbb a 2019 júliusában bemutatott Midsommar, vagyis Fehér éjszakák című svéd-amerikai horrorban láthattuk a moziban. 

A Midsommar forgatásán készült fotókon.
A Midsommar forgatásán készült fotókon.
Fotó: Facebook/Rák Kati

A Színművészetin ismerte meg férjét, aki egy vizsgaelőadásban látta meg először, aztán a férfi tévésorozata, a Kémeri egyik epizódjának lett a főszereplője. Czető Bernát László akkor szeretett bele végérvényesen, amikor a fiatal színésznő Debrecenben játszott. 

- A Mágnás Miska Rolláját játszottam, Laci lent ült a nézőtéren, és meg volt győződve róla, hogy az "Én úgy szeretnék boldog lenni" kezdetű dalt neki éneklem. Aztán tényleg együtt lettünk boldogok - mesélte a hetilapnak. 

Bianca és Sára is az édesanyja szépségét örökölte.
Bianca és Sára is az édesanyja szépségét örökölte.
Fotó: Instagram/Bianca Bernat, Instagram//Rák Kati

Két lányuk született, Bernát Sára 1986-ban, Bernát Bianka hat évvel később. Mindketten nemzetközi modellek, a 33 éves Saci Philadelphiában él a férjével, Bianka párkapcsolatban él.  

A Szomszédok színésznői egykor és ma

Képes összeállításunkban megnézheted, mennyit változtak az elmúlt évtizedekben a Szomszédok színésznői, és azt is megtudhatod, mit csinálnak jelenleg.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ezt is szeretjük