Spilák Klára sokszor a könnyeivel küzdött - Megrendítő szinkronszerepeiről is mesélt

Spilák Klára nemcsak szinkronhangként, de műsorvezetőként és sajtófőnökként is megállja a helyét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Spilák Klára elsősorban színésznőként ismert a széles nyilvánosság előtt. A Szex és New York Carrie Bradshaw-ja hosszú évek óta meghatározó az életében, a Kés alatt című sorozatban Joely Richardson hangjaként élt át igen kemény helyzeteket, a Kártyavárban amerikai elnökként viszont ő okoz másoknak sok-sok nehézséget. A CSI: Miami helyszínelőkben nyomozónő, a Babylon 5-ban űrhajós. Az ezerhangú színésznőt izgalmas karakterek sokaságában hallhattuk az elmúlt években.

- Claire jelleme egy kemény, céltudatos nőt takart, aki egyszerre küzdött a mindennapok megélhetéséért és egy férfi szerelméért. Éppen e kettősség miatt nemcsak kemény, de egyszerre sebezhető is volt. Nagyrészt olyan, mint én vagyok - mesélte Spilák Klára Claire McLeodról, a népszerű McLeod lányai főszereplőjéről.

spilak-klara
Fotó: Éder Vera

- A szívemben, legbelül nem vagyok teljesen városi, hiszen én is vágyódom a nyugalmasabb percek, a békésebb órák után. Ezt a sorozatot is azért szerettem, mert nem az a pörgős, villogós, zajos, mint a mostanában futók legtöbbje. Itt lassan és szépen haladtak a történések, nyugodtan rajzolódtak ki a karakterek. Nagyon jól megírtak voltak a figurák, mélyek a párbeszédek.

Igazi városi történet volt az Amynek ítélve, ahol a kiváló magyar színésznő egy bírónőt alakított, aki egyszerre küzdött szakmai és magánéleti gondokkal. 

- Nagyon izgalmas sorozat volt, aminek címszerepében borzasztóan jól éreztem magam. Az volt a különlegesen jó a filmben, hogy, miközben végtelenül finoman mutatta be az Amerikában sok-sok éve nagyon fontos szerepet betöltő fiatalkorúak bíróságának működését, hiszen Amy ott dolgozott bíróként, érzékenyen nyúlt a magánéleti szálakhoz is. Például végtelenül szépen mutatta meg a mamájával való kapcsolatát, aki szociális munkásként dolgozott, és persze, ez a szál is nagyon jól volt felépítve, és akivel Amy és lánya szeretetteli, de a konfliktusoktól sem mentes napjait élte. Megrendítő és mélyen megindító történetek rajzolódtak ki az egyes részekben, amikor a szinkron közben sokszor a könnyeinkkel küzdöttünk.

aminak-itelve

A Csillagkapu Samantha Cartereként öt évadon át repkedett az űrben.

- Néha nem volt könnyű elmondani azokat a számomra ismeretlen sci-fi szakszavakkal tűzdelt mondatokat, melyek a filmben szerepeltek. Aki nem követte a sorozatot, nem is biztos, hogy értette, ami itt elhangzott. Nagyon profi munkával volt dolgunk, amelynek keretében alaposan kitalált történetet kapott a néző. Az alkotók nemcsak a filmen látott dolgokat találták ki, de létrehoztak egy új világot is, amely speciális nyelvvel rendelkezik. 

A kiváló művésznő a Színművészeti Főiskola elvégzése után a hagyományos színházi irányba indult el, először a József Attila Színház tagja lett, majd játszott Pécsen és Zalaegerszegen is, de úgy érezte, ennél többet, mást szeretne.

- Színésznőként úgy éreztem, hogy kevéssé van szükség rám, arra, amit én gondolok a világról, amit én képviselek, egy motor alkatrészeként az volt a feladatom, hogy tökéletesen működjön a rendező által megálmodott szerkezet. De nekem ez nem volt elég, többre vágytam. Valamilyen kreatív lehetőséget kerestem.

- A rendezés nem jutott eszedbe?

- Soha nem merült fel, mert azt túl komplexnek gondolom. Elsősorban a saját kíváncsiságomból indultam ki, amikor elkezdtem a helyemet keresni. Nagyon szeretek emberekkel beszélgetni, érdekel minden és mindenki, így arra gondoltam, hogy a kérdező szerepe jól állna nekem. Felhívtam Kóthy Juditot, aki a Magyar Televízió egyik szerkesztője volt, és megkérdeztem, hogy tudna-e segíteni. Így indult a riporteri pályám. 

Számtalan interjút készítettem, részese lettem a Mélyvíz és a Repeta című műsor csapatának, és minden pillanatát nagyon élveztem. A kilencvenes évek második felében a tévézés szép lassan átvette a színház helyét, de a szinkron természetesen megmaradt.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Mennyire tartod fontosnak, hogy a színészi tudásodat belevidd a beszélgetésekbe?

- Ebben a szituációban én a kérdező szerepét töltöm be, vagyis nem én vagyok a fontos, hanem a partner, őt kell megnyitni, és a közönségnek minél jobban bemutatni. Igyekszem minden találkozásra alaposan felkészülni, megtalálni azokat a kapcsolódási pontokat, melyek segíthetnek abban, hogy a riportalanyaimat a lehető legjobb oldalukról mutathassam be a nézőknek.

- Hogyan kerültél a POSZT sajtófőnöki székébe?

- Amikor Jordán Tamás az első pécsi találkozót szervezte, bekopogtam hozzá, és elmondtam, hogy évek óta dolgozom újságíróként, a színházi szakmát is ismerem, és úgy gondolom, jól el tudnám látni ezt a feladatot. Végighallgatott, majd azt mondta, rendben, csináljam. Utána 15 esztendőn keresztül képviselhettem ezt a rendezvényt, mely komoly munka, nagy megtiszteltetés volt.

spilak-klara2
Fotó: Éder Vera

- Nem a POSZT volt az egyetlen sajtós feladatod.

- Számtalan kisebb-nagyobb programban vehettem részt, a Tünet együttes első lépéseinél is jelen lehettem, de dolgoztam a TÁP Színházzal és más független műhelyekkel. Fontos része volt még az életemnek a Mindentudás Egyeteme, aminek több éven át lehettem háziasszonya és sajtófőnöke. És persze, örömmel fogadtam bármilyen eseményhez kötődő felkérést is.

Nagyon élveztem a Spílerek című beszélgetőműsort is, mely a Hatoscsatornán ment, és számtalan nagyszerű kollégával interjúzhattam. Ott is az volt a célom, hogy a jól ismert művészek mellett bemutassam a nagyközönségnek a pályakezdőket, illetve a független színházban működő alkotókat.

Ősszel a József Attila Színházban kezdődik egy beszélgetéssorozat, ahol kortárs írókat faggathatok drámáikról és a drámaírásról. Ez a lehetőség is nagyon izgalmas, rengeteg kreativitást és felkészülést igényel. Már nagyon várom a kezdést!

Spilák Klárával a szinkronrajongók is találkozhatnak szeptember 1-jén a 2. Szinkronikum Gálán, ahol a Szinkron Színház program keretében izgalmas beszélgetésekre hívja és várja kollégáit, illetve a nézőket. 

A leghíresebb sorozatok női sztárjai és magyar hangjuk

Az elmúlt két évtized legmeghatározóbb sorozataiban olyan magyar színésznők hangja fonódott össze a női főszereplők arcával, akiknek a karaktere erősen emlékeztet a szinkronizált hölgyre.

Ezt is szeretjük