Minőségi idő a gyerekkel - A diafilmeket ezért imádja minden generáció

Mezei Kitty színésznő a diafilm népszerűsítésének egyik arca és hangja, aki különleges programmal várja az érdeklődőket.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A 2. Szinkronikum Díjátadó Gála délelőttjén, 2018. szeptember elsején igazi családi programra várják a szervezők az érdeklődőket. A programot Mezei Kitty színésznő vezeti, aki nem először vesz részt a diafilm népszerűsítésében. 

- Szerintem ma egészen mást jelent a diafilm, mint a gyerekkoromban. Akkor még nem volt videó, a televízió ritkán adott mesefilmeket, így a diázás különösen fontos volt. Persze ma is ugyanolyan fontos, hogy édesanyaként a fiammal együtt vetítsek, közösen éljük meg a történeteket. Ez egy kiváló, közös családi program.

- Én túl hamar kezdtem el neki vetíteni, és az elején főleg csak a technikai részletek érdekelték, hogy mi miért működik, és miért pont úgy. Még nem igazán tudott akkor a történetre figyelni, inkább a vetítőt szerette volna működtetni. Viszont ma már, ha kétszer-háromszor elmeséltem neki egy mesét, a következő alkalommal már ő - a saját szavaival - mondja vissza a történetet, ami így megint újdonság lesz mindannyiunknak. Általában hozzátesz valamit, alakít rajta, így ezen is sokat tudunk együtt nevetni.

Lendvai Gabriella, a Diafilm Kft. vezetője szerint a diafilm sikerének titka, hogy a diázással minőségi időt töltünk a gyerekkel, és ezt egyre többen felismerik. Vetítéskor minden együtt van, amire egy kicsinek - a szülőnek is - a legnagyobb szüksége van: meghitt környezet, fizikai együttlét, idő a beszélgetésre, minőségi irodalom és képi világ. Cégvezetőként a régebbi mesék közül a Hókirálynő, a legújabbak közül A szépséges királykisasszony a kedvence. 

- Minden évben kiadunk öt-hat új diafilmet, melyek többsége kortárs irodalmi. Mi is haladni szeretnénk a korral, és a diabarátokat szeretnénk megörvendeztetni a legújabb mesékkel. Ráadásul annyi jó új mese születik, hogy nem is tudok tétlenül elmenni mellettük: a Kufli mesék, a Kicsi Mimi történetek, a Boribon vagy a Bogyó és Babóca sorozat abszolút diafilmre kívánkoztak. Minden kisgyermekes családot szeretnénk megszólítani, hisszük, hogy a legjobb, amit tehetnek, ha leülnek a vetítő mellé, és diáznak. 

- Rendszeresek a nyilvános vetítések, ezek mennyire fontosak? Mennyit tudnak a diafilm népszerűsítéséhez hozzátenni?

- Saját nyilvános vetítéseinket az Art+Cinemában tartjuk, ennek szerepe a népszerűsítés. Legújabb diafilmjeinket is itt mutatjuk be, de így tudjuk a cím alapján talán kevésbé ismert filmjeinket is megszerettetni a közönséggel. Hatalmas vásznon nézni, színészi felolvasással, alkalmanként plusz zenei aláfestéssel hallgatni meséinket igazi moziélmény a legkisebbeknek - is. 

- Többek között Mezei Kitty közreműködésével is készültek hangos diafilmek azért, hogy az interneten, YouTube-csatornánkon is megjelenhessenek egyes filmjeink. Természetesen nem mindegyik, és nem állandóan, de ez is azt szolgálja, hogy közönségünk megismerje termékeinket, hogy aztán hazavigyék filmformátumban, és otthon levetítsék.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Ezt is szeretjük