Magyar alkotás nyert a Locarnói Filmfesztiválon: nagydíjas lett a dokumentumfilm

Szabó Réka: A létezés eufóriája nyerte a nagydíjat a filmhéten.

locarnoi
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Svájcban, a Locarnói Filmfesztiválon Szabó Réka: A létezés eufóriája című dokumentumfilmje nyerte el a nagydíjat, mint az MTI írta a Magyar Nemzeti Filmalap közlése alapján. A filmes szemle pénteken ért véget.

A rendezvényen hét dokumentumfilm szállt harcba a győzelemért, ezek közül bizonyult legjobbnak a magyar alkotás.

A nagydíjas filmről

Szabó Réka rendezésében a Tünet Együttes 2015-ös Sóvirág című előadásának próbáit örökítette meg és mutatta be. A film a rendező első egész estés alkotása az Árnyékfilm, illetve a Gyászfilm című rövidfilmek után, melyeket 2010-ben és 2014-ben rendezett.

A díjnyertes film a Tünet Együttes és a Campfilm együttműködésében Az Élet Menete Alapítvány és a National Fund of the Republic of Austria for Victims of National Socialism, a Médiatanács Mecenatúra Program, valamint sok magánszemély támogatásával valósult meg. Operatőre Kovács Claudia, zeneszerzője Barna Balázs, vágója Sylvie Gadmer és Sass Péter volt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szabó Réka reál vonalról csöppent a filmművészetbe. Tanulmányait az ELTE matematika és informatika szakán végezte, ezután táncosként magyar és külföldi koreográfusokkal dolgozott együtt. Ezalatt a Műszaki Egyetemen tanított. 2002-ben saját társulatot alapított, a Tünet Együttest. A társulat azóta fontos szereplője a hazai művészetnek, a kortárs tánc- és színházi életnek.

A filmet az ELF Pictures szeptember 12-én mutatja be a magyar mozikban - számolt be az MTI a filmalap közleménye alapján.

Kép: MTI/Urs Flüeler

Ezt is szeretjük