A 77 éves Kudlik Júlia friss fotón: a díjátadón készült a legendás tévésről
Kudlik Júliát december 8-án Sára-Csoóri Életműdíjjal tüntették ki.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kudlik Júlia a magyar televíziózás ikonikus alakja, negyven évig dolgozott a Magyar Televízióban bemondónőként, hírolvasóként és műsorvezetőnőként.

A 77 éves legendát tegnap életműdíjjal tüntették ki, példakép a ma műsorkészítői előtt is. 

Kudlik Júlia 2022-ben

A példaértékű munka és a közszolgálatért végzett tevékenység elismeréseként, december 8-án tíz kategóriában adták át a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított szakmai díjakat.

kudlik-julia
Fotó: MTI/Cseke Csilla

A Sára-Csoóri Életműdíjat Kudlik Júlia televíziós műsorvezető, bemondó kapta. Az elismeréssel a magyar televíziózás olyan kiválósága előtt tisztelegnek, aki példaképként állhat a ma műsorkészítői előtt.

A legendás tévés számos elismeréssel büszkélkedhet: 2001-ben a Magyar Televízióért Életműdíjjal, 2003-ban Prima díjjal, 2004-ben a Magyar Televízió Örökös Tagja címmel tüntették ki. 2005-ben elküldték a Magyar Televíziótól egy csoportos leépítés során. Idén áprilisban azt nyilatkozta, nem az volt, baj, hogy véget ért a televíziós munkája, hanem az, ahogyan. 

- Méltatlan volt a nézőkhöz, az intézményhez és hozzám is. Ötvenhat évesen nyugdíjba mentem. Jobb, hogy így történt, mint ha azt mondanák: na, ez még mindig itt van? - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

kudlik-julia
Fotó: NMHH

Kudlik Júlia 1964. február 29-én, szökőévben szerepelt először a Magyar Televízió képernyőjén. Neve egybeforrt a magyar televíziózás fénykorával, műsorain nemzedékek nőttek föl. Több mint harminc éven át, 1965-től egészen 1996-ig vezette a Delta című műsort. 

Háziasszonya volt az 1971-es, 1972-es és 1981-es Táncdalfesztiválnak, később a Kodály énekversenynek, számos népdal- és népzenei vetélkedőnek, tévéfesztiválnak és díjátadó gálának. Antal Imrével felejthetetlen páros alkottak a Szeszélyes évszakok című szórakoztató műsor házigazdáiként.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kilencvenes években a Juli Sulival meghonosította a főzős és életmódműsorok műfaját. Négy évig ment, és két könyv jelent meg belőle. Népszerű volt az Állatok védelmében vagy a Gazdit keresünk című műsora is. 

Kudlik Júlia tévébemondó 1975-ben a Magyar Televízió stúdiójában.
Kudlik Júlia tévébemondó 1975-ben a Magyar Televízió stúdiójában.
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

2013-ban Szvorák Katalin népdalénekessel megjelentették a Szeretettel - dalok és gondolatok, két évvel később a Várakozás című CD-jüket. A Covid előtt az országot, a határon túli magyarlakta területeket járták, Szvorák Katalin énekelt, Kudlik Júlia a szavaival szórakoztatta a közönséget. 

Napjainkban visszavonultan él, tévét sem néz, inkább olvas - a Bibliát mindennap. 2008-ban beiratkozott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre óralátogatóként, hogy a sorait jobban tudja értelmezni.

Kovács P. József egykor és ma

Kovács P. József a Magyar Televízió egyik legnépszerűbb férfi bemondója volt. 1961-ben kezdett el dolgozni a televízióban. Kétezer jelentkező közül került be azon húsz közé, akik a beszédtechnika mellett azt is megtanulták, hogyan üljenek, viselkedjenek, milyen legyen az arcmimikájuk, hogyan maradjanak fegyelmezettek. 

Ezt is szeretjük