Kováts Adél ritkán látott lánya már 22 éves: Rozi könyvet írt súlyos betegségéről

Kováts Adél lányának lelki megtisztulás volt, hogy leírhatta történetét. A könyve megírása rengeteg pozitív változást hozott Rozi életébe.

kováts-adél-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kováts Adél 1983-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola musical-operett szakán, számos darabból, játékfilmből és televíziós sorozatból ismerheti a közönség. Férjével, a balettművész Kováts Tiborral óvják a magánéletüket, lányukkal csak nagyon ritkán mutatkoznak a nyilvánosság előtt.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő 1999. szeptember 27-én adott életet Laura Rozinak (Sokan Laura néven ismerik, de az utóbbi években inkább a Rozit kezdte el használni - a szerk.). A 32. hétre született koraszülöttként, hat hét után hazaengedték őket a kórházból, ám háromhetes otthonlét után a szülők észrevették, valami nem stimmel a gyermekükkel. 

Kováts Adél lányának könyve

Az orvosok megállapították, hogy Rozi vízfejűségben, egy rendellenességben szenved, amelynek során az agyban felgyülemlik az agyvíz. Hét hónap leforgása alatt nehézségek során kellett átesnie: söntöket ültettek, majd távolítottak el a fejéből, fertőzéseket kapott, epilepsziával és részleges bénulással kezelték. Azóta már rengeteg műtéten átesett, 2021-ben öt alkalommal operálták meg.

kováts-adél-lánya-1
Fotó: RTL Klub/Fókusz

- Az az érdekes, hogy az öröm nem kevesebb ilyenkor. Persze, nehéz, reszket az ember a holnapért. De közben az a boldogság, amit a gyerekem ad, ugyanott van. Ez egy nagyon furcsa állapot - emlékezett vissza Kováts Adél a Fókuszban.

A cikk az ajánló után folytatódik

A 22 éves Rozi mozgáskorlátozottsága mellett több részképesség-problémával küzd, viszont a környezete szerint mindehhez hihetetlen érzelmi intelligencia és akarat párosul. Édesanyja szerint az is bizonyítja, hogy nem létezik lehetetlen a számára, hogy könyvet írt súlyos betegségéről. 

rozi-1
Fotó: RTL Klub/Fókusz

A rengeteg beszélgetés és az, hogy újra és újra felidézték a gyerekkorát, sokat segített Rozinak, de mivel diszlexiás és diszgráfiás tünetei is vannak, egy egész könyv megírása elsőre lehetetlen küldetésnek tűnt. Nem adta fel, megtanult tíz ujjal gépelni, hogy művével sorstársainak, azok szüleinek és önmagának is segítséget nyújtson.

- Ez egy nagyon nagy lelki megtisztulás volt. A következő lépcsőfok volt az életemben. Nagyon nagy változásokat hozott önállóság terén, a gondolatfelfogásomban, felelősségérzetemben is, és minden kapcsán - ezt már Rozi mesélte el a riportban.

rozi-2
Fotó: RTL Klub/Fókusz

Az akadálymentesség jegyében található egy könnyen érthető kommunikációval készült, úgynevezett kék összefoglaló a könyvben azoknak az embereknek, akik a szövegértésben akadályozottak. Magyarországon ilyen módon még senki nem mesélt el történetet.

Gálvölgyi János ritkán látott lányai

Gálvölgyi János öt évtizede boldog felesége, a híres bűvész, Rodolfo lánya, Judit oldalán. Világéletében két lánygyermekről álmodott, és ez meg is adatott neki: Eszter 1973-ban, Dorka 1975-ben született.

Cover-fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezt is szeretjük