Bujtor István ezért üvöltött egyszer élő adásban Koltai Róberttel

Koltai Róbert Végszót adok-veszek című könyvében egy vicces sztorit mesélt el Bujtor Istvánnal kapcsolatban.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Koltai Róbert a Végszót adok-veszek című könyvében élvezettel, sajátos ízzel mesél a színészetről, a barátokkal, kollégákkal átélt kalandokról. 

A Bujtorok egy külön fejezetet kaptak, amelyben arról is ír, miért haragudott meg rá Bujtor István egy szovjet film forgatásán annyira, hogy Koltai jó darabig inkább a szeme elé sem került. 

Koltai Róbert és Bujtor István 

Miután véget ért a Bástyasétány hetvennégy című film forgatása, Koltai Róbertet más színészekkel együtt 1975-ben behívták a Filmgyárba, és kiválasztották egy Zalka Mátéról készülő szovjet filmbe, amelyben Zalka szerepét Kozák András kapta meg, a magyar szálba pedig Koltai mellett Bujtor Istvánt is beválogatták. 

koltai-robert
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

A következő nyáron hosszú heteket töltöttek a Szovjetunióban, főleg Moszkvában, mert a rendező néha napokra eltűnt: akkoriban a filmrendezők addig kapták a gázsijukat, amíg tartott a forgatás, így a munkálatokat igyekeztek minél inkább elhúzni. 

A magyar színészek a szállodában nagyon unatkoztak. Három hétig ott volt velük Bujtor István akkori felesége, Perényi Eszter, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész is, aki arról is híres volt, hogy mint egy élő lexikon, sporttörténészeket megszégyenítően jártas volt a sportadatokban. Koltai édesapja sportvezetőként dolgozott, így a színész is otthonosan mozgott ezen a területen. Egymással vetélkedtek szovjet pezsgőért vagy vodkáért, Bujtor pedig a zsűri szerepét játszotta.

"Bujtorról tudni kell, hogy egyszerre tudott a világ legdrágább pasasa lenni, a legjobb humorú, a legszellemesebb, ugyanakkor bizonyos dolgoktól egyetlen pillanat alatt úgy tudott felbőszülni, hogy szinte félni kellett tőle. Én erre néha adtam neki okot…" - vallja be könyvében Koltai Róbert. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Perényi Eszter és Koltai Róbert igyekeztek olyan magyar vagy külföldi sportoló nevét bedobni a játékba, akit a másik nem ismert. Döntetlenre álltak, amikor a színész kimondta azt a nevet, hogy Pápai Procó. 

"Ő volt a világ legtöpörtyűbb balfedezete. A ’40-es évek második felében a Vasasban a fedezetpár a kétméteres Marik - aki ugyanakkor disszidált, mint a Kubala - és az icipici Pápai Procó volt." 

bujtor-istvan
Fotó: MTI/Nagy Lajos

Bujtor nagyon dühös lett, a szálloda portájáról nem kis pénzért képes volt felhívni a szovjet tudakozót, majd a Népsort szerkesztőségét, hogy megtudja, kollégája igazat mondott-e. Másfél órával később visszahívták, és közölték, stimmelnek Koltai információi. 

Nyolc évvel később Koltai Róbert egyik éjjel éppen Kaposvárról Budapestre autózva a rádiót hallgatta. Az egyik betelefonálós sportműsorban a vitorlásbajnokként is ismert Bujtor István vendégeskedett. Amikor hazaért, felhívta a rádiót, bemutatkozott, és megkérte a szerkesztőt, hogy pár perc múlva kapcsolják be élő adásba, de ne mondják meg híres vendégüknek, hogy ő van a vonal túloldalán. Elváltoztatott hangon, hamis néven bemutatkozott, dicsérte Bujtor István filmjeit, majd megkérdezte, otthonosan mozog-e a labdarúgásban. 

koltai-robert-vegszot-adok-veszek

"Hát igen, persze. Színész-újságíró meccseken is szoktam szerepelni, de más sportágból is kérdezhet nyugodtan. Bármit, ami érdekli" - mondta a legendás színész-rendező, Koltai pedig csak erre a végszóra várt. 

"Hát akkor megkérdezném művész urat, hogy ismerte-e az egykori legendás Vasas-focistát, a nem éppen óriás termetű… Pápai Procót?"

"Koltai! A jó édes nénikédet! Elmész te a tudod hova…" - üvöltötte Bujtor pár perc csend után, majd a végén elnevette magát a tréfán.

Koltai Róbert-Gaál Ildikó: Végszót adok-veszek
Jaffa Kiadó
3990 forint

Legújabb könyvét olvasva olyan érzésünk támadhat, mintha egy Koltai-filmet néznénk: a jeleneteket a tőle megszokott humorral, átéléssel vagy a helyzethez, a mondandóhoz illő komolysággal írja le, megelevenednek előttünk a lendületében és érzelmi töltetükben hullámzó események. Hibáiról is őszintén beszél, s olyan részleteket tár elénk, amelyeket máshol hiába keresnénk.

Koltai Róbert párja, Ildikó

Koltai Róbert 2020 decemberében ünnepelte 77. születésnapját. Nemcsak azért érzi magát szerencsésnek, mert színészként és rendezőként még mindig aktív, hanem azért is, mert hetven fölött rátalált a szerelem. Az évek során a munkakapcsolatból barátság, majd szerelem lett, ugyanakkor Ildikóval a közös munkát is nagyon élvezik mind a mai napig. 

Ezt is szeretjük