Koltai Róbert elárulta: bakiból született az Indul a bakterház ikonikus jelenete
Koltai Róbert könyvében az Indul a bakterház forgatásáról is mesélt.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Indul a bakterház egyszerű tévéfilmnek készült, de Mihályfy Sándor 67 perces, 1980-ban bemutatott alkotása végül olyan hatalmas siker lett, hogy a fogadtatása az alkotókat is meglepte, népszerűsége pedig négy évtizede töretlen. Koltai Róbert egyik legismertebb alakítása a bakter, akinek a szerepére eredetileg nem is őt szemelte ki a rendező: egy nappal a forgatás megkezdése előtt egy váratlan esemény miatt kapta meg mégis ő. A film egyik ikonikus jelenete, a gombócdobálás is egy nem tervezett baklövés miatt lett olyan, amilyennek mindenki ismeri - ez Koltai Róbert Sose halok meg? - Az első 75 című önéletrajzi könyvéből derül ki, mely a Jászai Mari-díjas színész december 16-án ünnepelt, 75. születésnapja alkalmából jelent meg. 

A bakter szerepére a rendező Bencze Ferencet szemelte ki, de a színművész trombózist kapott, így kapta meg 1979 nyarán Koltai Róbert, akinek az életében mérföldkő lett az Indul a bakterház. A film gyerek főszereplőjét, Olvasztó Imrét is egy csapásra ismertté tette Bendegúz szerepe. Koltai szerint tökéletes választás volt, az életben is olyan csibész volt, mint a filmbeli karakter. Ő már csak tudja, hiszen zabolátlan huncutságának egyik elszenvedője is volt az ikonikus, gombócdobáló jelenetben. 

A kellékes olyan lelkiismeretes volt, hogy a gombócevő jelenethez egy több száz éves kukoricagombóc-receptet vett alapul, hogy minden autentikus legyen, de az a színészek szájában olyan lett, mint a csiriz, egyikük sem tudott egy szót sem mondani, aznap le is állították a forgatást. Másnap hagyományos gombócot vitt, ami nem volt ugyan finom, de a színészek eljátszották az ellenkezőjét, és közben el tudták énekelni, hogy Megy a gőzös… és Szeretik a tik a meggyet. A kukoricamálés gombócok sem tűntek azonban el, a kellékes lefagyasztotta őket a gombócdobálós jelenetre. 

"Egymásra néztünk mi, színészek, Harsányi, Farkas Antal bácsi, Pécsi Ildi, Haumann meg én, valamelyikünk meg is jegyezte, ha ilyen ágyúgolyónk lett volna a törökök ellen, simán nyerünk" - írja könyvében Koltai Róbert. 

Elpróbálták a jelenetet, és megegyeztek abban, hogy erőből nem dobják meg a gombócokkal egymást, mert komoly sérüléseket lehet velük okozni, olyan kemények. Mivel a jelenet végén a bakterház összedől, azt is elpróbálták, hogy a végszóra - "Koltai művész úr kiszalad a díszletből" - ki melyik irányba hagyja el a díszletet, nehogy a robbantás során rájuk dőljön valami, mert ezt a részt csak egyszer tudták felvenni. A tízpercesre tervezett gombócdobálásból aztán végül csak két perc lett, mert a bakterházat idő előtt felrobbantották.  

"Olvasztó Imre elbújt egy hatalmas vájdling gombócrettenettel az asztal alá, és amikor legalább nyolc perc lett volna még hátra a jelenetből, akkor kiugrott, és ötven centiről tiszta erőből a bal szemembe vágta.

És az a kőkemény, jéghideg gombóc telibe találta a szememet.

Ez volt a kellékes bosszúja című pillanat, és itt egy olyan hibát követtem el, amit színész nem tehetne soha." 

Koltai Róbert elfelejtette, hogy ő adja a végszót, és a szemét fogva, jajgatva kirohant a bakterházból, mire a kint lévő műszakiak azt hitték, itt az idő robbantani. 

"Dőlni kezdett a bakterház. Porfelhő, odabent pánik - ugyanis nem volt megbeszélve, hogy ebből a pozícióból hova meneküljenek. Csoda, hogy nem történt komoly baleset. Én tudtam, hogy megvakultam, mert, bár a bal szememet találta el, de a jobb szememre sem láttam, mert a prézli belement abba is. Nagyon össze voltam törve, szó szerint is a csapástól, na de főleg attól, hogy milyen szégyen, hogy egy színész a saját fájdalmát helyezi előtérbe a jelenet helyett, és gyáva nyúlként kirohan, közben összedől a bakterház, és nem lehet folytatni a munkát." 

A színész végül borogatást és kötést kapott a szemére, és nem lett baja a szeme világának. Olvasztó Imre a forgatás végén elbujdosott, mert tudta, hogy rossz fát tett a tűzre, majd, amikor előmerészkedett, bocsánatot kért. A rendező végül a vágóval megmentette a jelenetet, ami a film egyik ikonikus része lett. 

Koltai Róbert: Sose halok meg? - Az első 75
Jaffa Kiadó
3990 forint

Az idén 75 éves Koltai Róbert színész-rendező, akit többek között a Sose halunk meg, a Szamba, a Csocsó, avagy éljen május elseje!, A miniszter félrelép című filmekből és számtalan színházi előadásból ismerünk és szeretünk, vall a maga szokott humorával és öniróniájával, mégis komolyan színházról, emberi-szakmai kapcsolatokról, filmekről és szenvedélyről. 
Ezt is szeretjük