Gáti Oszkár 40 évig népszerű színész volt: 72 évesen ezzel foglalkozik
A Gáti Oszkár által alapított Menház Színpad megszűnt, ahogy temetőgondnoki állása is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gáti Oszkár negyven évig az egyik legnépszerűbb hazai színész volt, aki számos nagy színházi szerepet eljátszhatott, így volt Lucifer Az ember tragédiájában, Lear király, Othello vagy Oberon Shakespeare műveiben. 

Olyan filmekben láthattuk, mint a Vámmentes házasság vagy a Mephisto, Horváth Ádám évekig futott, Életképek című sorozatának egyik főszereplőjét alakította. Ő volt Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger állandó magyar hangja, de Jean-Paul Belmondót és Liam Neesont is sokszor szinkronizálta, magyar költők verseit is hallhattuk tőle.

Gáti Oszkár ezzel foglalkozik

2008-ban a Győri Nemzeti Színház évadzáró ülésén döntött úgy, hogy hátat fordít a színészetnek. Ezt követően a győri zsidó temető gondnokaként dolgozott, családjával a kőfalakon belül laktak. 2015-ben megnyitotta a Rába-parti városban a Menház Színpad nevű teátrumát, ahova neves színészek közreműködésével kamarai előadásokat szervezett, de az intézményt 2018-ban, a taotörvény módosítása miatt kénytelen volt felszámolni. 12 év után a temetőgondnoki állása is megszűnt. 

Gáti Oszkár 2015-ben a menháznak is nevezett egykori segítőház felújított épülete előtt Győrben.
Gáti Oszkár 2015-ben a menháznak is nevezett egykori segítőház felújított épülete előtt Győrben.
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A 72 éves színész a Best magazinnak azt nyilatkozta, nem hiányzik neki a színház, mert elveszítette a méltóságát, már nem az, ami régen volt. 

- 13 éve éppen azért jöttem el a Győri Nemzeti Színházból, mert azt láttam, sokan egzisztenciális félelemből maradnak ott, a ma már sokszor hallott abúzusokat is eltűrve. Ahogy és amilyen hangnemben sokszor a rendezők beszélnek, kiabálnak a fiatal és idősebb színészekkel is, az számomra megengedhetetlen. A helyzet máig sem változott. Azt gondolom, ha nincs méltóság, megette a fene az egészet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A hetilapnak arról is beszélt, mivel foglalkozik manapság. Kiadta és terjeszti Verebes István hátraarc című könyvét. A Jászai Mari-díjas színész, rendező, dramaturg idén tavasszal kereste meg, elküldte készülő könyve kéziratát, mert kíváncsi volt a véleményére. A hatvanévnyi színháztörténeti emlékből született könyv annyira megtetszett Gáti Oszkárnak, hogy kiadta. 

Emellett sokat olvas, zenét hallgat, és próbálja nevelni gyerekeit. 42 éves volt, amikor megszületett az első gyermeke. Az első házasságában született lányai már felnőttek, 29 és 27 évesek, a második házasságából született, nagyobbik fia 17, a lánya 16, a kisebbik fia 7 éves. 

Markos György így él most

Markos György 74 évesen is aktív, de a színpad és a rivaldafény nem hiányzik neki. Szerinte a csúcson kell abbahagyni, nem szabad megelégedni az egykori sikerek maradékával. Új kihívásokat is talált magának, büszke arra, hogy a kerületben, amelyben él, megszervezte a polgárőrséget. 

Ezt is szeretjük