A 74 éves Markos György népszerű humorista volt: ezért nem állt évek óta színpadra
Markos György 74 évesen is aktív, de a rivaldafény nem hiányzik neki.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Markos György évtizedeken át az ország egyik legnépszerűbb humoristája volt, akinek édesapja is híres, Alfonzó, a színész, komikus és parodista.

1982-ben benevezett a Magyar Rádió Humorfesztiváljára, ahol Nádas Györggyel hatalmas sikert arattak, a Mikroszkóp Színpad még ugyanebben az évben leszerződtette a duót. A ’90-es évek közepéig léptek fel együtt, ezt követően csak egy-egy televíziós műsor kedvéért álltak újra össze. 

Markos György így él most

- Nagyjából 25 éve nincs már Markos–Nádas–Boncz trió. Nincs, és nem is lehet. Boncz Géza barátom, kollégám 2000-ben hagyott itt bennünket. Én idén júliusban betöltöm a 75-öt. Ám nem az idő múlása miatt változtattam az életemen - nyilatkozta a humorista a Blikknek.

Nádas György és Markos György 2005. december 29-én a szilveszteri rádiókabaré sajtótájékoztatóján a Magyar Rádióban.
Nádas György és Markos György 2005. december 29-én a szilveszteri rádiókabaré sajtótájékoztatóján a Magyar Rádióban.
Fotó: MTI/Honéczy Barnabás

Sokáig túlhajtotta magát, édesapja halála után infarktust, 2000-ben stroke-ot, 2005-ben pedig egy kórházi terheléses teszt közben szívrohamot kapott, de mindegyikből felgyógyult, és azóta egészségesen él, rendszeresen sportol. Az étkezési szokásain is változtatott: miután 130 kilóra hízott, és kiderült, 2-es típusú diabétesze van, elkezdett futni. Négy hónap alatt több mint 40 kilót adott le, és az inzulinproblémája is megszűnt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A színpad és a rivaldafény nem hiányzik neki. Szerinte a csúcson kell abbahagyni, nem szabad megelégedni az egykori sikerek maradékával. 

- Azt mondtam magamban: én nevettetni szerettem, és nem kinevettetni magam. Nem akartam valamiféle szánalmas bohóccá válni. Lesajnált ripacsként közönség elé állni, akinek a poénjait már csak önmaga értékeli, és tartja viccesnek.

Új kihívásokat is talált magának, büszke arra, hogy a kerületben, amelyben él, megszervezte a polgárőrséget. 

- Magam sem hittem volna, hogy ez a szervezet immár több mint hatvanezer tagot számlál. Büszke vagyok rá. S arra is, hogy a polgárőrség ennek a nehéz helyzetnek a feladataiból is jelentős részt tud vállalni - mondta a napilapnak. 

2019 áprilisában kitüntették az Országos Polgárőr Szövetség küldöttgyűlésén.
2019 áprilisában kitüntették az Országos Polgárőr Szövetség küldöttgyűlésén.
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Markos György 2006 júliusában, a 60. születésnapja alkalmából színészi és polgárvédelmi munkájában kifejtett kiemelkedő teljesítményéért a Közszolgálatért Érdemjel arany fokozata kitüntetést vehette át Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési minisztertől.

2019 áprilisában a Készenléti Rendőrség parancsnoka és az Országos Polgárőr Szövetség elnöke országos rendőr-főkapitányi jutalmat adott át Markos Györgynek, a II. kerületi Polgárőr Szövetség elnökének, az OPSZ külkapcsolatokért felelős elnökhelyettesének az Országos Polgárőr Szövetség küldöttgyűlésén a rendőrség Teve utcai székházában.

Magyar humoristák egykor és ma

Kató nénit szinte senkinek sem kell bemutatni: a minden lében kanál, hunyorgó, mókás, idős asszony karaktere a 2000-es évekre a hazai kabarévilág emblematikus figurájává vált. Csakúgy mint kitalálójáé, Ihos József neve is egybeforrt a humorral. Képes összeállításunkban megnézheted, hogyan néz ki ma, valamint hazánk népszerű humoristáit is megmutatjuk egykor és napjainkban.

Ezt is szeretjük