Kőbán Rita a 90-es évek kajak olimpikonja volt: 56 évesen így néz ki friss fotóján
Kőbán Rita az egyik legsikeresebb magyar kajakozónő, aki négy olimpián szerzett érmeket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kőbán Rita az egyik legsikeresebb magyar kajakozónő, aki négy olimpián szerzett érmeket, és a legnagyobb sikereit a ’90-es években aratta. Az 1988-as szöuli olimpián négyesben ezüstérmet nyert 500 méteren, 1992-ben, Barcelonában ugyanezen a távon négyesben már aranyat akasztottak a nyakába, és szerzett egy ezüstöt egyesben és egy bronzot párosban.

1996-ban, az atlantai olimpián egyesben győzött 500 méteren, 2000-ben, Sydneyben a négyesben ezüstérmet szerzett. 2000-ben vette át szakedzői diplomáját a Testnevelési Főiskolán, szép csendben visszavonult a rivaldafénytől. 2013 májusában az MTK edzője és az egyesület 13-15 éves fiatalok képzéséért felelős Sportágváltó Programjának szakmai vezetője lett.

Kőbán Rita egykor és ma

Az 56 éves Kőbán Rita ugyan csak ritkán szerepel a sajtóban, de az országos sporteseményeken és szakági rendezvényeken megjelenik. A megújuló, idén 20 éves Millenárison Világraszóló Bajnokaink - 177 mesés győzelem címmel 2020. július 20-án nyílt magyar olimpiatörténeti kiállítás megnyitóján is részt vett.

Kőbán Rita, kétszeres olimpiai bajnok kajakozó a Világraszóló Bajnokaink - 177 mesés győzelem című kiállítás megnyitóján a Millenárison.
Kőbán Rita, kétszeres olimpiai bajnok kajakozó a Világraszóló Bajnokaink - 177 mesés győzelem című kiállítás megnyitóján a Millenárison.

Az Üvegcsarnokban október 10-ig látogatható tárlat több mint 300 ikonikus tárgyat mutat be, köztük 71 aranyérmet, zászlókat, diplomákat, a győzelmekhez kapcsolódó személyes tárgyakat, sporteszközöket, amelyek egyszerre egy térben soha nem voltak még láthatók. 

Kőbán Rita az 1996-os atlantai olimpián a kajak egyesek 500 méteres távján olimpiai bajnok lett.
Kőbán Rita az 1996-os atlantai olimpián a kajak egyesek 500 méteres távján olimpiai bajnok lett.
Fotó: MTI/Földi Imre

A 177 mesés győzelem egyenként megismerhető a helyszínen. A legeredményesebb sportágak közül is kiemelkedik az úszás és a vívás, amelyekben a legtöbb magyar aranyérem született az évek során.

A legfontosabb pillanatok újra megelevenednek a Millenáris D csarnokának képernyőin, a digitális adatbázisban igazi ritkaságok, sporttörténeti csemegék után kutathatnak a rajongók.

Kiss Gergely lánya, Viktória

Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónk számára a sportsikerei mellett ugyanilyen fontos az is, hogy háromszoros édesapa. Felesége, Valkai Anna szintén vízilabdázott. Három gyermekük született, Viktória 2003-ban, Patrícia 2006-ban, majd Olívia 2016 őszén.

Ezt is szeretjük