A ’80-as évek sztármanökenje volt - Kertész Éva 60 fölött is elbűvölő
Kertész Éva a '70-es és '80-as évek keresett modellje volt, aztán kétgyerekes anyaként más utat választott.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Kertész Éva a ’70-es évek elején lett keresett fotómodell, majd az egyik legfoglalkoztatottabb manöken. Első gyermeke születése után is szinte azonnal várták és hívták vissza a kifutóra, a második világra jövetele után döntött úgy, hogy kevesebbet vállal, majd szakmát is váltott. 

A gyönyörű, szőke nő az évek múlásával semmit sem veszített szépségéből és kisugárzásából, ma is különleges szépség ugyanazzal a bájos mosollyal, mint a húszas éveiben. 

Kertész Éva keresett modell és manöken volt

- 1972-ben egy ismerősöm készített rólam pár fotót, és bevitte az MTI fotóstúdiójába. Az anyag tetszett a fotósoknak, és elkezdődött a modellkedésem. Kezdetben reklámfotózásokra és filmekbe hívtak, de rövid idő múlva bekerültem a Magyar Divatintézet modelljei közé, és manöken lettem - mesélte a Feminának.

kertesz-eva-orszag-vilag

- Közben gimibe jártam, és sajnos a munka miatt meglehetősen sokat hiányoztam az iskolából, de 1974-ben sikeresen leérettségiztem. Szerettem volna továbbtanulni, nehéz döntés előtt álltam, de végül is a modellkedést választottam. Abban az időben, akit foglalkoztattak, annak el kellett végeznie a Manökenképző Iskolát, ami Magyarországon 1974-ben indult. 

A cikk az ajánló után folytatódik

1975-ben férjhez ment Pelles Péter Pál zenész-zeneszerzőhöz, akivel sok időt töltöttek külföldön. Férje szerződései révén bejárták Nyugat-Európát, ami a vasfüggöny idején kiváltságnak számított. 

- Csodás éveket töltöttünk Norvégiában, Dániában, Németországban vagy Svájcban, de az utazások közben is tartottam a kapcsolatot a szakmával, így bármikor, amikor hazajöttem, mindig azonnal volt munkám.

kertesz-eva-kismama-cimlap

A szakma legkiválóbb fotósaival dolgozott, így fotózta Horling Róbert, Bara István, Lengyel Miklós, Tóth József (Füles), Fenyő János vagy Módos Gábor is. Szerepelt az Ország-Világ képes hetilap, a Nők Lapja vagy az Ez a Divat címlapján is. 

- A divatbemutatók hangulatát szerettem a legjobban. Ezek keretében sokat jártunk a keleti blokk országaiban, de Nyugatra, sőt egészen különleges helyekre, például Mongóliába, Kuvaitba, Kazahsztánba is eljutottunk. Természetesen nagyon kellemes emlékeim vannak a fotózásokról, filmezésekről is. Különösen a címlapfotók kedvesek számomra, hiszen némelyiken még akkor kicsi lányaimmal is szerepelek.

kertesz-eva-nok-lapja-cimlap

1974-től a Magyar Divatintézetnél kezdett dolgozni manökenként, és 1988-ig nagybemutatókon, sorozat-előadásokon, külföldi turnékon vett részt, és olyan nagy divatcégnél lépett fel, mint az Okisz Labor, a Kézműipari Vállalat, az ORI (Országos Ruházati Intézet ) vagy a Clara Szalon. 

Az utóbbi a magyar divat nagyasszonyának, Rotschild Klárának a szalonja, akinek kiemelt törzsvendége volt Kádár Jánosné és a jugoszláv államelnök, Josip Broz Tito neje, Jovanka is, de nála varratott ruhát Honthy Hanna, Gábor Zsazsa, Psota Irén vagy Fischer Annie zongoraművész is.

Kertész Éva és Diós Katalin (hátul) manökenek 1978 októberében a Hilton Szállóban tartott divatbemutatón, amelyen a Clara szalon 1978-as őszi-téli divatkollekcióját mutatta be.
Kertész Éva és Diós Katalin (hátul) manökenek 1978 októberében a Hilton Szállóban tartott divatbemutatón, amelyen a Clara szalon 1978-as őszi-téli divatkollekcióját mutatta be.
Fotó: MTI/Danis Barna

- Szerencsésnek mondhatom magam, mert akkor dolgozhattam, amikor még nagyon megszűrték azt, hogy ki lehet modell. Így szinte minden reprezentatív bemutatón, például a Rotschild Szalon igazán elegáns eseményein is ismerős lányokkal dolgoztam együtt. Ez akkoriban a szakma elitje volt.

"Éva szabályos szépség. S amilyen harmónia, kiegyensúlyozottság árad vonásaiból, olyan a természete is. Sok-sok divatbemutatót rendező helyen imádják, ragaszkodnak hozzá. A legjelentéktelenebb darab is finoman feltűnővé válik, a kevésbé ízléses pedig megszelídül rajta. Nagyon jó maneken!" - dicsérte annak idején kolléganője, Sztrókai Eszter. 

Kertész Éva 2010-ben és napjainkban: 60 fölött is törékeny szépség.
Kertész Éva 2010-ben és napjainkban: 60 fölött is törékeny szépség.

Soha nem volt rámenős vagy erőszakos, sem beképzelt, szerettek vele dolgozni a kolléganői és a kamera túloldalán állók is. Miután 1981-ben világra jött az első lánya, Petra, a szülés után szinte azonnal visszahívták a kifutóra.

- 1988-ban megszületett második lányunk, Réka, és ezután már kevesebbet vállaltam, a család volt a legfontosabb. 1996–tól 2020 márciusáig sportklubokban dolgoztam fitneszasszisztensként. 2020 áprilisától aztán a Covid-19 is közrejátszott abban, hogy befejeztem ezt a munkát, és azóta elsősorban unokáimmal, a négyéves Zoéval és a húsz hónapos Dalmával töltöm szabadidőm nagy részét. A férjemmel 45 éve vagyunk házasok, és nagyon értékeljük a jelenlegi állapotot. Remélhetőleg még sokáig. 

Fenyő János özvegye egykor ünnepelt modell volt

Kristyán Judit a '70-nes és '80-as évek ünnepelt manökenje és fotómodellje volt. Rendszeresen részt vett divatbemutatókon, szerepelt több show-műsorban, például a Korda György-show-ban is, számos lap címlapján és divatfotóin, így az Ez a Divat vagy a Fürge Ujjak című lapban is látható volt. 

Ezt is szeretjük