Az egyik legszebb magyar modell halála megoldatlan rejtély maradt
Máig nem tudni pontosan, Lantos Piroska hogyan halt meg 1985-ben, újév napján.

lantos-piroska-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lantos Piroska az egyik legszebb magyar modell volt, akinek élete egy hónappal a harmincadik születésnapja előtt, 1985. január elsején tragikus módon ért véget. Ungvári Tamás író 1985-ben könyvet írt róla Rekviem egy manekenért címmel, Sas Tamás rendező pedig egy időben azt tervezte, filmre viszi a magyar szépség mozgalmas életét. 

Lantos Piroska 14 évesen már a Zalaegerszegi Ruhagyár konfekciótermékeit mutatta be. 1973-ban, 18 évesen költözött a fővárosba, ahol tárt karokkal fogadta a divatvilág a 180 centis, különleges szépségű, arisztokratikus megjelenésű lányt, akin minden jól állt. Az Ez a divat számos címlapján szerepelt, és a leghíresebb divatfotósok, Rózsavölgyi Gyöngyi, Módos Gábor, Lengyel Miklós, Fábri Péter készített róla felvételeket. A '80-as években megjelent Új Tükör című hetilap magyar nemzeti kincsnek nevezte. 

22 évesen már a keleti blokk keresett manökenje volt. Az 1976-ban, a jugoszláv tengerparton, Hvarban megrendezett 4. Nemzetközi Divatfesztiválon 77 külföldi manöken közül második helyezettként Miss Maneken címet ért el. Útlevelet is kapott, így elindulhatott a nyugat meghódítására, amit egyik kedves barátnőjét követve Párizsban kezdett. A divat fővárosában címlapokon tűnt fel, és a Chanel-divatháznál is modellkedett. Franciaország után az USA következett, ahol katalógusokban szerepelt, Carolina Herrera, Ungaro és Guy Laroche is foglalkoztatta. 

Modellként szárnyallt, a magánéletben nem volt szerencsés

Míg pályafutása modellként meredeken ívelt felfelé, a magánélete számos hullámvölgyet élt meg. Húszévesen hozzáment egy építészhez, aki állítólag túl féltékeny volt, ezért elhagyta. Ezt követően összeköltözött egy grafikussal. 1978-ban megismerkedett Szenti György fotóssal, aki teljesen a gyönyörű modell rabjává vált, de nem halmozhatta el sokáig külföldről hozott bundával és ékszerrel, mert kitiltották Magyarországról. 

Lantos Piroska másodszor Franciaországban ment férjhez, és nevét Sarah de Lantosra változtatta. Ez a házasság sem tartott sokáig, és újra összejött volt párjával, aki Párizsba is követte. A pumpkin-paradise.com blog azt írja, a bosszúszomjas francia férj kémkedés vádjával feljelentette volt nejét és annak régi-új kedvesét. A rendőrség előállította, majd bizonyíték hiányában elengedte őket. A modell szorult helyzetében 1983-ban Szentit hívta telefonon, vigye magával Amerikába.  

Lantos Piroska 1984-ben párizsi látogatásáról a magyar barátnőjével tért vissza New Yorkba, és együtt béreltek lakást. Szenti nem rajongott az új felállásért, rengeteget féltékenykedett, ezért a modell szakított vele. A férfi azt még elérte, hogy a szilvesztert együtt töltsék. 1985. január 3-án Szenti apartmanjában holtan találták őt, egyik barátnőjét és Szentit. 

A korabeli újságok beszámolói szerint a szilveszteri pezsgődurranások miatt nem tűnhetett fel senkinek a lövések zaja. Azt, hogy mi történhetett, máig nem tudni pontosan: a két nővel egy-egy golyó végzett, míg a férfival három szívlövés. A nyomozók nem tudják, hogyan lőhette valaki magát szíven háromszor egymás után. 

Ezt is szeretjük