Csodagyerek volt idehaza - A Csárdáskirálynő szerzője mégis külföldön lett szupersztár
Kálmán Imre a mai napig a legismertebb magyar híresség Puskás Öcsi után.

csardaskiralyno-cover-1
beauty and style
Top olvasott cikkek

1915-ben mutatták be a Csárdáskirálynőt, amely a mai napig Kálmán Imre legnépszerűbb és legsikeresebb operettjének számít, de az 1882-ben született zeneszerző nevéhez olyan további emlékezetes művek fűződnek, mint A cigányprímás, A bajadér, a Marica grófnő vagy a Cirkuszhercegnő, amelyeket nemcsak hazánkban, de külföldön is rengetegen ismernek.

Népszerűségéről mindent elárulnak az elképesztő statisztikák: a világon állítólag minden ötödik percben felcsendül egy Kálmán Imre-melódia, Puskás Öcsi után ő a legismertebb magyar híresség, a Csárdáskirálynő előadásainak számát pedig ma már megbecsülni is lehetetlen, annyiszor vitték színpadra az elmúlt 102 év során. 

Az eredetileg Kopstein néven született Kálmán Imre 1897-ben mutatkozott be Budapesten zongoristaként - 15 éves volt ekkor. Csodagyerekként ünnepelték, de három évvel később egy súlyos betegség miatt le kellett mondania arról, hogy zongorista legyen belőle, ezt követően fordult érdeklődése a zeneszerzés felé. Első operettje a Tatárjárás volt, amit 1908-ban mutattak be kirobbanó sikerrel a Vígszínházban, ám a népszerűséget nem élvezhette idehaza sokáig, derült ki az RTL Klubon futó XXI. század című műsor májusi adásából.

Nem sokkal később ugyanis Ausztriába hívták, ő pedig 25 évesen úgy döntött, hogy nem tér vissza Magyarországra. A Tatárjárást azonban nemcsak Bécsben, hanem Hamburgban, Berlinben, Koppenhágában, Londonban és New Yorkban is bemutatták, a közönség pedig kivétel nélkül minden imádta a darabot. Kálmán Imre 1938-ig élt Bécsben, a második világháború előtt pedig Amerikába emigrált, ahonnan már sohasem tért haza.

1949-ben New Yorkban kapott szívrohamot, decemberben pedig szélütést kapott, melynek következtében a fél arca lebénult. 1953-ban, 71 éves korában hunyt el álmában Párizsban, ám nem Magyarországon, hanem Ausztriában helyezték örök nyugalomra: utolsó kívánságának megfelelően a bécsi központi temetőben állami pompával temették el olyan klasszikus zeneszerzők mellé, mint Beethoven, Brahms vagy Mozart. 

Ezt is szeretjük