Ő volt a magyar James Dean - Fiatalon bekövetkezett halála a mai napig rejtély
Zala Márk váratlanul hunyt el, de családja és barátai szerint nem öngyilkosságot követett el.

zala-mark-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Zala Márk a hetvenes-nyolcvanas évek magyar filmművészetének ikonikus arca volt, aki ismertségét Zolnay Pál olyan filmjeinek köszönhette, mint az Arc vagy a Fotográfia. Korának tragikus sorsú őstehetségét az utókor a magyar James Deannek nevezte el, részben amiatt is, mert imádták a nők.

Színészi pályafutása mindössze 15 évig tartott, de rövid élete során olyan más legendás rendezőkkel is együtt dolgozott, mint Mészáros Márta, Gothár Péter és Jancsó Miklós.

Zala Márk és Egri Kati a Pisti a vérzivatarban című előadásban.
Zala Márk és Egri Kati a Pisti a vérzivatarban című előadásban.
Fotó: orkenyistvan.hu

Zala Márk édesanyja azt szerette volna, ha lakatos lesz a fiából, ám ő a hegedülésért és a költészetért rajongott. Az egyik szavalóversenyen Illyés Gyula is felfigyelt a tehetségére, és azt mondta neki, hogy színésznek kell tanulnia. A Színház- és Filmművészeti Egyetemre elsőre felvették, de nevet kellett változtatnia, mivel eredetileg Márkus László néven született 1949-ben, ám a Madách Színház társulatának tagját is pont így hívták.

Egykori főiskolai osztálytársa, Szacsvay László azt is elárulta az RTL Klub XXI. század című műsorában, hogy Zala Márk már fiatalon nagy nőcsábász volt, a neki tetsző lányokat pedig könnyedén az ujjai köré csavarta. Miután az egész ország fiatalon megismerte, bujkálni kezdett, mivel nehezen viselte, hogy sikerei és karizmatikus vonásai miatt lépten-nyomon felismerték az utcán.

Szorongásai és félelmei miatt hamar az alkoholhoz fordult, ám szívbetegsége miatt egyáltalán nem ihatott volna, erre az orvosa is figyelmeztette. Hiába, hiszen nem tudta legyőznie démonait, még a szívgyógyszereit is alkohollal vette be. A hetvenes évek első felében paranoid skizofréniát diagnosztizáltak nála, és habár az évtized közepén még úgy tűnt, hogy meggyógyult, tíz évvel később váratlanul elhunyt.

1985. november 16-án 36 éves korában bekövetkezett halála után Szolnokon azt kezdték pletykálni, hogy Zala Márk öngyilkosságot követett el, ez az elmélet pedig azóta széles körben elterjedt. Családja és közeli barátai viszont kizártnak tartják, hogy önkezével vetett véget életének. Ezt támasztotta alá élettársa is, aki azt mondta, hogy Zala Márk a vasárnapi matiné nézése közben aludt el, de felébreszteni már nem tudták többé.

Ezt is szeretjük