Jávor Pál a nők bálványa volt: a zsidó, elvált, kétgyerekes Olgáért mindent feladott
Az első magyar filmsztár, Jávor Pál egy elvált, kétgyerekes nőt szeretett egész életében.

javor-pal-fortepan-femina-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jávor Pál 1902. január 31-én született, 2022-ben ünnepeljük a magyar filmlegenda születésének 120. évfordulóját. Az első magyar filmsztár Aradon látta meg a napvilágot akkor 53 éves apja és mindössze 17 éves anyja szerelemgyerekeként, akik csak a gyermek születése után házasodtak össze. 

Később két testvére született, nehezen élt meg a család. Gyerekként sokkal jobban kedvelte a moziban töltött időt, mint az iskolát, nem szeretett tanulni. 

Jávor Pál felesége, Olga

1918-ban újságíró-gyakornoknak állt Aradon, ám kiutasíttatta magát Romániából, mert Dániában akart letelepedni, így ezt az állást ott kellett hagynia. Vonatjegyét Budapesten érvénytelenítették, ottragadt, ezért iratkozott be a Színművészeti Akadémiára, amit 1922-ben végzett el. 

Diplomája megszerzése után azonnal neves színházak kezdték foglalkoztatni, majd 1929-ben megkapta első filmszerepét a Csak egy kislány van a világon című produkcióban. Ezt számos azóta klasszikussá vált mozija követte, mint például 1931-ben a Hyppolit, a lakáj, 1933-ban a Rákóczi induló, 1934-ben az Ida regénye, 1939-ben a Fűszer és csemege, 1940-ben A szerelem nem szégyen, 1941-ben pedig az Egy tál lencse. 

Jávor Pál 1941-ben az Életre ítéltek! című filmben.
Jávor Pál 1941-ben az Életre ítéltek! című filmben.
Fotó: Fortepan/Kotnyek Antal

Bár a vásznon gyakran volt partnernője a varázslatos és szintén legendás Karády Katalin, a valóságban másba volt halálosan szerelmes. Jávor Pál 1930-ban ismerkedett meg a zsidó iparmágnás, Landesmann Márk akkor 31 éves, elvált, kétgyerekes lányával, Landesmann Olgával. 

Sztankay Ádám a színészről az Origónak készített cikkében azt írta, egy mulatóban, a Parisienne Grillben találkoztak először, a nő pedig egy percig sem titkolta, hogy anyuka. Jávor erre állítólag csak ennyit mondott:

“Akkor mit keres Ön itt, ilyen késői órán?”

A történet szerint a színész csak látszólag háborodott fel, valójában azonnal szerelmes lett, hajnalig táncoltak. A korabeli lapok hamar megneszelték, hogy a sztár, akinek filmjei külföldön is sikeresek voltak, szerelmes, így mindenféle lejárató cikkeket kezdtek írni róla. A legnagyobb problémájuk az volt, hogy Landesmann Olga zsidó volt, míg Jávor Pál keresztény. Azokban a politikai időkben ez szinte bűnnek számított. 

Jávor Pál 1957-ben, egy színészeknek rendezett karácsonyi ünnepségen.
Jávor Pál 1957-ben, egy színészeknek rendezett karácsonyi ünnepségen.
Fotó: Fortepan / FSZEK Budapest Gyűjtemény / Sándor György

1934-ben, megelégelve az otromba pletykákat, Jávor Pál úgy döntött, ideje, hogy feleségül vegye élete szerelmét. Olga volt férjének, gyerekei apjának, Schmolka Lipótnak azonban ez nagyon nem tetszett. Egy családtagon keresztül megüzenték a színésznek, ha elveszi a nőt, Olga többé nem kap egy vasat sem tőlük. Erre Jávor Pál rávágta:

“Nem érdekel, keresek annyit, hogy egy asszonyt el tudjak tartani!”

Jávor Pál és Olga elválaszthatatlanok voltak, az asszony követte férjét mindenhová. Akkor is, amikor politikai nézetei miatt Amerikába kellett menekülnie több mint egy évtizedre. 1956 után térhettek csak haza, ám hamar kiderült, a színész súlyos beteg, gyomorrákja van. 1959. augusztus 14-én halt meg. Közös gyermekük nem született, Olga özvegy éveit Bécsben töltötte. 

Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva szerelme

Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva mindent elsöprő szerelme a színpadon lobbant lángra, de fontos szerepet játszott benne egy bizonyos állomás és egy vonatút is, ahogy annak tragikus lezárásában is - a színészóriást 1976. június 4-én Balatonszemesen elütötte a vonat. A két színművész 16 évig tartó kapcsolata mélységeket és magasságokat is megélt, de az biztos, hogy mindig ezer fokon égtek. Ezt bizonyítja az a szerelmes levél is, amit Latinovits egy évvel a halála előtt írt Ruttkainak.

Cover-fotó: Fortepan

Ezt is szeretjük