Jaskó Bálint a TV2 sorozatának szerethető rosszfiúja: „Ő a klasszikus árva gyerek, aki senkinek nem kellett”

Jaskó Bálinttal, a Hazatalálsz főszereplőjével arról is beszélgettünk, mennyire határozzák meg egy ember életútját a gyerekkori élményei és érzései.

jasko-balint-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jaskó Bálintot a tévénézők a 2017-ben bemutatott Oltári csajok Farkas Márkjaként ismerték meg. Az egyik címszereplő Erdész lányt, Angélát Horváth Sisa Anna játszotta, akivel 2019-ben házasodtak össze. 

A színész a Bátrak földje című sorozatban a Rokoczay-ház majdani örököseként, az aranyifjú Móric bárót alakította, de feltűnt az Alvilágban és a Drága örökösökben is. A TV2 Hazatalálsz című napi sorozatában az övé az egyik abszolút főszerep, Farkas Rajmundot, Raját alakítja. A Feminának a forgatásról, izgalmas karakteréről, árvaházban felnőtt gyerekekről is beszélt. 

Jaskó Bálint és a Hazatalálsz

- Hajmási Dávid formálja meg Tamást, a bukott jófiút, míg te a rosszfiút, akinek felfelé ível a magánélete és a karrierje. Ugyanakkor Raja nem egy egysíkú főgonosz, gyerekként már az első részben sajnáljuk is. Izgalmasabb volt, hogy az utóbbi szerepét játszhattad?

- Nagyon kíváncsivá tett, amikor először láttam jeleneteket egy castingszituációban. Látszott, hogy nem egy olyan fickó, akiről kapásból pozitív jelzők jutnak az ember eszébe. Izgalmasnak találtam, hogyan tudjuk majd megmutatni, hogy egy negatív figura, de nem feltétlenül akar rosszat másoknak, nem akar bántani senkit, csak

a megoldásai nem a legjobbak, és a válaszok, amiket az életében felmerülő kérdésekre ad, morálisan vitathatóak. 

jasko-balint1
Fotó: TV2/Hazatalálsz

- Engem - és szerintem a forgatókönyvírókat is - az érdekelt, hogy meglátjuk-e, miből táplálkozik Raja, miket élt át, milyen előélete van. Milyen élettapasztalatok okozzák, amik miatt azt gondolja, hogy nem kell annyira figyelnie a környezetére, és ne is bízzon a körülötte lévőkben. Ő azért nagyon komoly pofonokat kapott, és nehéz helyzetekbe került. Nem mindig az a célja, amire a jelenet alapján elsőre következtetünk. Ezt érdekes volt megmutatni, és jó volt olyan kollégákkal dolgozni, akik segítettek árnyalni a szituációkat és a karaktereket. 

- A múltja fel-feltűnik flashbackjelenetekben, már az első részben láthattuk kisgyerekként a gyermekotthonban. Ebből az árva kisfiúból kellett felépíteni a felnőtt Raját. Tamás szülei meghaltak, örökre eltűntek az életéből, ebben neki nem volt szerepe, és ezen nem tud változtatni, ugyanakkor abban biztos lehet, hogy az apja és az anyja szerette, vannak szép emlékei. Hogy befolyásolja szerinted Raja életét, hogy neki nincs semmilyen kapaszkodója? 

- Raja esetében nagyon fontos, az ő alapfeltevése az, hogy nem kellett senkinek. Ő az a klasszikus árva gyerek, akit inkubátorban találnak meg egy szülészeti osztályon. Az állami gondozóhálózat sem tud semmit a szüleiről, nem tudni, milyen családból, honnan érkezett.

Nincsenek családi kötelékei, állami gondozottként azzal az érzéssel nőtt föl, hogy róla lemondtak, senkinek nem kellett, ő egy senki.

- Ebből táplálkozik, szeretné megmutatni, hogy egy nagy frászt, igenis vagyok valaki, kellhetek valakinek, sőt meg akarom mutatni, hogy igenis, kellek. Próbál olyan helyzeteket is teremteni, amikor be tudja bizonyítani, hogy nélküle megáll az élet. Adni szeretne, és ezzel szeretné leláncolni a környezetét maga köré - ilyen a szeretetnyelve. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- Azok, akik túlságosan arra koncentrálnak, hogy megmutassák másoknak, lett belőlük valaki, sokszor már nem látják, mitől lesznek ők maguk igazán boldogok. 

- Rajában nagy a bizonyítási vágy, minden tette mögött ez húzódik - ez egy csapda is számára. Nekem is vannak gyerekkori álmaim, Jaskó Bálintként vágytam például arra, hogy legyen egy kutyám. Amikor lett, az nagyon jó érzés volt, hisz sokat tettem érte. Ez mindenki számára fontos. De ha azért vágyok valamire, hogy másoknak bizonyítsak, az nem mindig visz előre. Raja olyan családot építget, amivel demonstrálhat, miközben az őszinte pillanataiban látjuk, hogy azért vágyik családra, mert neki nem volt, és szeretne megadni a feleségének, a gyerekeinek mindent, mert neki nem adatott meg.  

Törőcsik Franciska (Virág) és Jaskó Bálint a Hazatalálsz forgatásán.
Törőcsik Franciska (Virág) és Jaskó Bálint a Hazatalálsz forgatásán.
Fotó: TV2/Hazatalálsz

- A magánélete is talán ezért bonyolult és erkölcsileg vitatható: megkéri Virág kezét, aki az ő szemében - és másokéban is - az ideális feleségjelölt, de közben Trixi, akit gyerekkoruk óta ismer, a szeretője. 

- Utóbbiról nehéz is eldönteni, hogy egy testvéri ragaszkodás vagy inkább szerelmi viszony, de az tény, hogy Raja és Trixi olyan közel állnak egymáshoz, mint más esetben a közeli családtagok. Egymás támaszai, amibe bekerül kapcsolatukba a szexualitás és a vágyak is, ahogy nőnek. Raja szerintem különválasztja a Trixihez fűződő viszonyát és a Virághoz fűződőt, ezért nem is lát abban problémát, hogy van egy menyasszonya és egy szeretője. Máshogy is kezeli őket, mást is enged meg magának velük szemben. De szerintem ő is arra vágyik, hogy

egy személyben megtalálja azt, amit ettől a két nőtől kap, ugyanakkor nincs a helyzettel komoly etikai problémája. 

- Több napi sorozatban szerepeltél, de szerintem azok nem voltak ennyire pörgősek. A Hazatalálsz kicsit olyan, mint a minisorozatok: részletesen kidolgozott karakterek, filmszerű jelenetek, izgalmas történetmesélés. Te hogy látod?

- Nagyon örültem, hogy eredeti helyszíneken forgattunk, nem voltak díszletek, nagyon sok és jó helyszínünk volt, és már a forgatókönyvet olvasva is láttam, hogy nagyon pörögnek az események, az időugrások is sok lehetőséget adnak, árnyalják a karaktereket is. Forgattam már eredetei helyszíneken, de ennyit még soha nem utaztam. Más, mint a megszokott napi sorozatok. Tényleg a minisorozatokban találkozunk ilyen képi világgal, dramaturgiával.   

Lékai-Kiss Ramónával (Trixi) a TV2 napi sorozatának egyik jelenetében.
Lékai-Kiss Ramónával (Trixi) a TV2 napi sorozatának egyik jelenetében.
Fotó: TV2/Hazatalálsz

- Nem napi nyolc órát forgattatok, néha a dupláját. Hogyan tudtál feltöltődni?

- Rajához képest nagyon jó helyzetben vagyok, nekem van egy csodálatos feleségem, aki a hátországom. Emellett engem a természet feltölt és megnyugtat: inkább felkeltem nagyon korán reggel, csak hogy ki tudjak menni a kutyákkal zöld környezetbe. A forgatás végére viszont, amikor ősszel a 12 órás forgatás után este színházi előadásom is volt, már nagyon elfáradtam.

Volt olyan, amikor hajnalban majdnem elsírtam magam a fáradtságtól, vagy olyan is, amikor annyira fáradtak voltunk, és fáztunk Ramival (Lékai-Kiss Ramóna, Trixi megformálója  - a szerk.), hogy remegtünk. De ezek is azt mutatták, ha az ember szereti, amit csinál, nagyon sok mindenre képes fizikailag és szellemileg. Az energiákat viszont vissza kell tölteni, nem lehet örökké a korlátokat feszegetni. 

Feleségével, Horváth Sisa Annával a Hazatalálsz sajtóvetítésén.
Feleségével, Horváth Sisa Annával a Hazatalálsz sajtóvetítésén.
Fotó: TV2

- Számodra akkor külön öröm lehetett, hogy sokat forgattatok a szabadban.

- A kastély és kertje, Raja bisztrója sokaknak tetszett. Egy folyóparton, a szabad levegőn dolgozni nagyon más, mint a négy fal között, díszletekben. Ennek az az ára, hogy néha tűz a nap, esik az eső, hideg van, de az biztos, hogy kitisztítja az ember fejét, ha egy szünetben akár csak tíz percig a susogó nádat hallgatja és nézi. Számomra meditáció a természetben lenni, és a Hazatalálszban én csak olyan helyen forgattam, ahol jó volt lennem. Kivételezettnek éreztem magam, hogy ilyen helyszíneken ilyen emberekkel dolgozhattam. Rajához, a karakteremhez képest meg azért is tarthatom magam szerencsésnek, mert szerető családban nőttem föl, ez nagyon nagy ajándék. 

Olvasd el Csapó Virággal készített interjúnkat is!

A Barátok közt alapszereplőjeként ismerte meg az ország, 2023. január 23-tól hétköznap esténként a TV2 Hazatalálsz című sorozatában látható, egy kastélyban élő, gazdag özvegyet alakít. A Való életben színész párjával egy 21 hektáros tanyán élnek. 

Cover-fotó: TV2

Ezt is szeretjük