Horvát János meglepő dolgot árult el Korda Györgyről: múltbéli tévés titokról lebbentette fel a fátylat
Horvát János és Korda György a 2000-es évek elején hosszú esztendőkön át közvetítettek pókerjátszmákat a Sport TV-n.

horvát-jános-korda-györgy-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az influenszer kifejezés manapság senki számára nem idegen. Azokat a hírességeket hívjuk így, akik a közösségi médiában több ezer, vagy akár több millió emberre vannak hatással. Posztjaikkal formálják a véleményüket és az ízlésüket, ha egy termékre azt mondják, jó, azt mások is megvásárolják.

 A ’60-as, ’70-es, ’80-as években, az internet előtt a televízió volt az egyetlen, ahonnan az emberek információt szerezhettek a nagyvilágról. Ezekben az időkben is léteztek véleményvezérek, akik tömegeket befolyásoltak gondolataikkal, mondataikkal vagy akár a külsejükkel, csak velük nem az Instagramon vagy a YouTube-on találkoztak a nézők, hanem a képernyőn keresztül. Radnai Péter Az első influenszerek című műsorában ezekkel az élő legendákkal foglalkozik. A tévézés megkerülhetetlen alakjaival készült beszélgetéseket 2021. december 27-e és 2022. január 2-a között tűzi műsorára a Spektrum csatorna.

Horvát János és Korda György pókerközvetítései

Horvát János 1964-ben nyerte meg a Riporter kerestetik első vetélkedőjét. Számos szakmai újítással formálta a magyar televíziózást. Vezette a Magyar Televízió akkori Filmfőszerkesztőségét, amikor hozzá tartozott a filmvásárlás, ő vette meg a ma már ikonikusnak számító Isaura szappanoperát. 

Horvát János és Endrei Judit 1981-ben a 48 órás Hétvége című műsorban.
Horvát János és Endrei Judit 1981-ben a 48 órás Hétvége című műsorban.
Fotó: Fortepan/Rádió és Televízió Újság

Riportot készített Fidel Castróval, és kubai nagykövet is volt. Illetve ő volt az alapító elnöke a Sport TV-nek is. Sokan mégis a pókerközvetítéseiről ismerik, amelyet a 2000-es évek elejétől Korda Györggyel közösen csináltak. Rengetegen az ő kettősüknek köszönhetően szerették meg ezt a szellemi sportot, a magyar televízióban olyan egyedi stílust teremtettek, amire addig nem volt példa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár Korda György híres „megadta” felkiáltását sokszor hallhattuk azóta, azt a titkot kevesen tudják, hogyan alakult meg a duójuk Horvát Jánossal. A Texas Hold’Em nevű hétlapos játékot akkoriban már évtizedek óta közvetítették szerte a világon, azonban a formátum egy újítással vált hihetetlenül népszerűvé: az angol ITV csatorna kitalálta, hogy alulról bedugott kamerákkal fogja közvetíteni a játszmákat, ezáltal a nézők az adott parti résztvevőinek érezhették magukat.

A Sport TV is lecsapott erre az új technikára, Korda György pedig önként jelentkezett közvetítőnek, ám azt, ki legyen a partnere, nem volt könnyű megtalálni.

A Sport TV sportban igen sznob műsorvezetői gárdája közölte, hogy egy Korda mellé nem ülnek be műsort vezetni.

- Azt tudni kell, hogy ezek a műsorvezetők és riporterek voltak az utolsó szelet, akik még komolyan vették a munkájukat. Tényleg odafigyeltek, hogy ne hibázzanak, szégyellték magukat, ha nem tudták, hogy ’31-ben ki lőtte a gólt - emlékezett vissza Horvát János az adásban.

A csatorna műsorvezetői szemforgatva fogadták, hogy Korda Györgyöt választották szakértőnek. Horvát János ezért azt találta ki, neki nincs veszítenivalója, majd ő beül az énekes mellé.

horvát-jános-1
Fotó: Spektrum Magyarország

- Elkezdtük Gyurival együtt csinálni a műsort, aminek kialakult egy Muppet Show-formátuma: két tata mondta a dolgokat. Az elején Gyuri szakértőként szerepelt, aztán egyeztünk meg abban, hogy legyünk csak kibicek, és merjük megmondani, hogyha valami hülyeség. 

Futótűzként terjedt el a közvetítéseik híre, Korda György pedig egy teljesen új karriert épített fel ebből. Később felesége, Balázs Klári is csatlakozott mellé. Legendás mondatait és beszólásait a mai napig sokszor emlegetik például a mémgyárak is.

Palcsó Brigitta egykor és ma

Palcsó Brigitta 1989-ben kezdett el dolgozni a Magyar Televíziónál. Bemondóként zárta szívébe az ország, majd különböző műsorokat vezetett, például 2003 és 2009 között a nagyon népszerű Főtér című országjáró magazin háziasszonya volt.

Cover-fotó: MTI/Kovács Tamás, MTI/Illyés Tibor

Ezt is szeretjük