Rózsa György meglepő titkot árult el a Kapcsoltamról - A 80-as évek híres vetélkedőjéről ezt nem tudtuk
A Kapcsoltam a magyar televíziózás leghosszabb ideig, tíz évig futott vetélkedője volt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Spektrum YouTube-csatornáján 2020. december elsején indult el Az első influenszerek című műsor, amelyben Radnai Péter, az AMC kreatív producere a tévézés megkerülhetetlen alakjaival beszélget.

A tízrészes sorozat olyan tévés szakembereket mutat be a ’60-as, ’70-es, ’80-as évekből, akik műsoraikkal, mondataikkal vagy akár kinézetükkel is komoly befolyással voltak a nézőkre. Minden velük kapcsolatos dolog meghatározta a közbeszédet, közízlést, vagyis azt, ami alapján az emberek véleményt alkottak a világról. Ezért lehet őket a mai szóhasználat szerint influenszereknek nevezni. 

Rózsa György és a Kapcsoltam

Rózsa György 48 műsort készített, de ha csak hármat választhatna ezek közül, akkor az a szívéhez legközelebb álló Magyar elsők, a 17 éven át futott LEG-LEG-LEG, az első bulvár jellegű műsor Magyarországon, valamint a Kapcsoltam lenne, amely a hazai televíziózás leghosszabb ideig, tíz évig futott vetélkedője volt, és műfajában az első, amelyben készpénzt lehetett nyerni.

rozsa-gyorgy-kapcsoltam
Fotó: Magyar Televízió

- Szeptember 12-én vettem át a műsort, és nekem egyetlenegy fehér, nyári öltönyöm volt, amihez fölvettem egy fekete inget és fehér nyakkendőt. Addig minden műsorvezető sötét öltönyt viselt. Bementem a stúdióba, és az operatőrök elkezdtek őrjöngeni, hogy szétveri a képet, nem bírja, azonnal öltözzek át. Mondtam hülyéskedve: "Gyerekek, vegyetek nekem egy öltönyt, már holnap átöltözöm!" Végül nem verte szét a képet, sőt divatot csinált! Torgyán József is utána állandóan ilyen ruhában járt - mesélte a televíziós legenda. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A Kapcsoltam egy minimalista vetélkedő volt, a műsorvezető egy asztalnál ült, onnan hívta az ország első nyomógombos telefonján azokat a szerencsés játékosokat, akiknek már volt otthon készülékük. Az első helyes válasz húsz forintot ért, a fődíj 10 240 forint volt, míg az átlagfizetés 1980-ban 4098 forintot tett ki. 

Az első adásokat Vitray Tamás vezette, 1980-ban ő adta át Rózsa Györgynek, aki korábban kilenc éven át gyerekeknek szóló műsorokat készített, ez volt az első olyan tévés produkciója, amelynek a felnőttek voltak a célcsoportja. 

rozsa-gyorgy-2020
Fotó: Spektrum Magyarország

- Nekem nyáron szólt, hogy szeptembertől átveszed. Persze, hogy volt bennem félelem: beállni Puskás Öcsi helyett egy meccsbe, nem könnyű. Azt mondtuk, ha én egy hat-nyolc adást kibírok úgy, hogy a népharag nem söpör el a képernyőről, akkor már abba is hagyhatjuk nyugodtan, mert a következő műsornál már ismernek a nézők. Tudomásul is vettem, hogy a Kapcsoltammal ez nem biztos, hogy egy hosszú karrier lesz. Végül aztán tíz év lett belőle. A hazai televíziózás leghosszabb ideig futott vetélkedője volt a Kapcsoltam - máig az! 

Nem csak Rózsa György öltözete volt jellegzetes, a műsor alatti vízivás is szorosan összefonódott a műsorvezetővel és a Kapcsoltammal. Ez az elem akkor vált igazán híressé, amikor barátja és kollégája, Gálvölgyi János paródiát készített belőle. Az első influenszerekben a 73 éves sztár bevallotta, a vízivást a körülmények tették műsorelemmé. 

- Csak később lett tudatos. Kiderült, ez lesz az első műsor, amikor negyven percig ott ülsz egymagadban, és csak te látszódsz, ráadásul úgy, hogy nyáron kezdődött el a műsor, és akkor még a stúdiók nem voltak olyan jól légkondicionálva.

- Jó meleg volt bent, ezért hamar kiszáradtál, sok vizet kellett inni. Miután jött Gálvölgyinek a paródiája, amiben engem kifigurázva állandóan issza a vizet, rájöttem, hogy ez olyan eposzi alkalom, amire én nagyon picit rátettem: 

néha olyankor is ittam, amikor nem voltam nagyon-nagyon szomjas, kvázi emlékeztetve a nézőket,

hogy aki fehér öltönyben van, fekete ingben, fehér nyakkendőben, és vizet iszik, az a Rózsa Gyuri. 

Palcsó Brigitta egykor és ma

Palcsó Brigitta 1989-ben kezdett el dolgozni a Magyar Televíziónál. Bemondóként zárta szívébe az ország, majd különböző műsorokat vezetett, például 2003 és 2009 között a nagyon népszerű Főtér című országjáró magazin háziasszonya volt.

Ezt is szeretjük