Hofi Géza társa volt a színpadon: Koós Jánossal ilyen volt a viszonyuk civilben
Hofi Géza és Koós János egy ideig sokat dolgozott együtt, leghíresebb közös munkájuk a Macskaduett.

hofi-geza-koos-janos-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hofi Géza és Koós János külön-külön is a magyar szórakoztatóipar legendás alakjai, a kabaré műfajában pedig együtt felejthetetlen párost alkottak. 1967-ben Siófokon az Országos Rendező Iroda (ORI) Halló! Itt Balaton! című műsorában léptek fel először együtt, és később nagy sikert arattak országszerte a Hofi-Koós show című műsorukkal. 

Hofi Géza 1968-ban, a Magyar Rádió szilveszteri Slágerkupa műsorában elhangzott táncdalfesztivál-paródiájával vált közismertté, a Koós-Toldy-Hofi trió nyerte meg a kupát. Koós és Hofi 1973-ban szilveszterkor a Magyar Televízió Na, bumm! című televízióműsorban is együtt szerepelt.

Hofi Géza és Koós János

Hofi Géza Kovács Katival és Koós Jánossal 1976-os, a Kell néha egy kis csavargás című zenés rádiójátéka is nagy siker lett, ahogy a Macskaduett című dal is. Hofi 1979-ben a Magyar Rádió elnökségétől vehette át a Karinthy-gyűrűt, melyet a szatirikus és humoros műfaj terén végzett kiemelkedő munkájáért ítéltek neki. Ugyanebben az évben a Megalkuvó macskák rajzfilmje is berobbant. 

A Nepp József által rendezett rajzfilm egy nagy sikerű zenés paródia, melyben Hofi Géza és Koós János a róluk mintázott macskák szerepében, duettben énekelve adnak elő egy egerésző történetet, és közben ismert slágereket és klasszikusokat parodizálnak. 

Az utóbbi közös siker lett a hattyúdaluk. A Blikk azt írta, el is terjedt a pletyka, hogy az elválaszthatatlan barátok jóvátehetetlenül összevesztek, ám a humorista özvegye, Hofi Ildikó cáfolta a napilapnak a sok évtizedes pletykát.

hofi-geza-koos-janos-1974
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

- Magam is hallottam lépten-nyomon, hogy Géza valamikor összeveszett Koós Jánossal. Hogy azért mentek szét, azért dolgoztak külön, mert valamin végérvényesen összekaptak. Ebből egy szó sem igaz. Amikor Gézát erről kérdeztem, elgondolkodva mindig azt válaszolta: „Az élet sodort el bennünket egymástól.” És Koós Jancsitól is ugyanezt hallottam. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hofi Ildikó szerint a két legenda végtelenül tisztelte egymást, és amíg Visegrádon volt mindkettejüknek nyaralója egymáshoz elég közel, sok időt töltöttek együtt. 

Azért nem beszélek mély barátságról, mert Géza nagyon kevés embert engedett magához igazán közel. 

Ha Hofi látta a tévében Koós Jánost valamilyen produkcióval, másnap fölhívta, hogy gratuláljon neki. 

Koós János táncdalénekes és Hofi Géza humorista 1970-ben.
Koós János táncdalénekes és Hofi Géza humorista 1970-ben.
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

- Koós János imádni való ember volt, elegáns, sármos, tehetséges, Géza nélkül is csodálatos karriert futott be. Géza pedig egyedül is megtöltötte a nézőteret estéről estére, évről évre… Élete végéig szeretettel figyelte Jani karrierjét és a sorsának alakulását, rendszeresen felhívta, a barátságukon nem fogott az idő.

Hofi Géza 2002. április 10-én, 65 évesen távozott az élők sorából, míg Koós János 2019. március 2. óta nincs köztünk, ő 81 évesen hunyt el.

Hofi Géza özvegye, Ildikó

Hofi Géza félretárcsázott egy számot, így ismerkedett meg Ildikóval, akit még a legelső telefonbeszélgetésük végén meg is hívott az Életem bére című darabjának 850. előadására. Sorsszerű volt a találkozásuk.

Cover-fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Ezt is szeretjük