Grétsy László 90 éves lett: az Álljunk meg egy szóra! műsorvezetőjeként lett országosan ismert
Az 1932. február 13-án született Grétsy László nemcsak folyóiratokban, hanem televíziós műsoraiban is foglalkozott a magyar nyelv helyes használatával.

gretsy-laszlo-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Grétsy László 1932. február 13-án született Budapesten. Az egyik legismertebb magyar nyelvész 1960-ban szerezte meg a nyelvtudományok kandidátusa címet, ezt követően a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének munkatársa lett, itt kezdett el könyveket is írni. 

1987-ben távozott, és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanárképző Főiskolai Kar magyar nyelvi tanszékének tanszékvezető főiskolai tanára lett. 1998-ban vonult nyugdíjba. 1992-ben az MTA Magyar Nyelvi Bizottságának társelnökévé választották, 2006-ban annak tiszteletbeli elnöke lett.

Grétsy László 90 éves lett

Grétsy László neve akkor lett országosan ismert, amikor már nemcsak folyóiratokban, hanem rádiós és televíziós műsoraiban is foglalkozott a magyar nyelv hagyományaival, helyes használatával. Balázs Gézával és Vágó Istvánnal is volt közös műsora, de több saját műsort is vezetett.

A Vágóval közösen vezetett Álljunk meg egy szóra! biztosan mindenkinek beugrik: abban egy-egy szó, kifejezés helyességét, eredetét, esetleges hibás használatát magyarázták el. A nyelvművelő tévésorozat 500. adása alkalmából 1997-ben nívódíjjal tüntették ki.

2019 júliusában azt mesélte a Story magazinnak, hogy ma is hajnalban kel, a kollégáinak néha reggel 5-kor küld e-mailt, nehogy később elfelejtse, majd fél óráig tornázik, egy órát a szabadban is tölt, a lakása környékén sétálgat.

- Ismeretlenek nemegyszer fordulnak kérdéssel hozzám, és továbbra is írok cikkeket, az Édes Anyanyelvünk című folyóirat felelős szerkesztője vagyok. Ráadásul több hobbim is van: olvasás, sakkozás, s módjával még tévézés is - tette hozzá.

2012 decemberében a magyar oktatás és köznevelés kategóriában Prima Primissima díjjal tüntették ki.
2012 decemberében a magyar oktatás és köznevelés kategóriában Prima Primissima díjjal tüntették ki.
Fotó: MTI/Czimbal Gyula

Az Édes Anyanyelvünknek napjainkban a tiszteletbeli főszerkesztője, a Magyar Nyelvőr szerkesztőbizottságából pedig 2022. február 1-jei hatállyal, alig két héttel a 90. születésnapja előtt mentették fel, előzőleg a lap felelős szerkesztőjét is leváltották - adta hírül a 24.hu.

A cikk az ajánló után folytatódik

Grétsy László a feleségét több mint másfél évtizede, a fiát 2011-ben veszítette el. Három leánya és az unokák gondoskodnak róla - utóbbiak dédunokákkal is megajándékozták. 

- Három remek lányom hat, négy, kettes „leosztásban” tizenkét unokával ajándékozott meg. Idén azt az örömteli hírt kaptam két unokámtól is, hogy ismét tovább bővül a família. Ők egy-egy csemetével lesznek többen, én pedig ezáltal két dédunokával gazdagodom - osztotta meg 2019 nyarán a Story olvasóival. 

A Tőkéczki László-díjjal kitüntetett Grétsy László nyelvész, a nyelvművelés kiemelkedő alakja az elismeréssel budapesti otthonában 2020. november 23-án.
A Tőkéczki László-díjjal kitüntetett Grétsy László nyelvész, a nyelvművelés kiemelkedő alakja az elismeréssel budapesti otthonában 2020. november 23-án.
Fotó: MTI/Cseke Csilla

Grétsy László 1981-ben megkapta a Kiváló népművelő díjat, 2004-ben Prima díjat, 2012-ben Prima Primissima díjat vehetett át. 2007-ben Magyar Örökség díjjal ismerték el munkásságát, 2020 novemberében pedig a Duna Médiaszolgáltató által 2019-ben alapított Tőkéczki László-díjjal.

A Magyar Televízió bemondónői akkor és most

Kertész Zsuzsa 1945. december 31-én látta meg a napvilágot. Sok más pályatársához hasonlóan ő is rádiózással kezdte a karrierjét, 1965-ben lett a Magyar Rádió munkatársa, amihez negyven évig hű maradt, közben pedig a televíziósok figyelmét is felkeltette. Képes összeállításunkból megtudhatod, mi lett a Magyar Televízió kedvenc bemondónőivel - akkor és most fotókon többek között Kertész Zsuzsa, Lőrincz Gabriella és Endrei Judit.

Cover-fotó: MTI/Cseke Csilla

Ezt is szeretjük