Görbe Nóra 8 évig gyermekotthonban élt: ezért nevelkedett állami gondozottak között
Görbe Nóráról csak kevesen tudják, hogy gyerekként évekig élt a Fóti Gyermekvárosban.

gorbe-nora-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Görbe Nórát az egész ország ismeri, de azt csak kevesen tudják, hogy évekig gyermekotthonban élt. Ez azért is különös, mert amikor Fótra került, még élt híres édesapja is. 

A 65 éves színésznő a Hot! magazinnak mesélt gyerekkoráról és arról, hogyan került a Fóti Gyermekvárosba.

Görbe Nóra a gyermekotthonban

Görbe Nóra édesapja Görbe János Kossuth-díjas színész, édesanyja Megyeri Éva pedagógus. A szülők korán elváltak, a kislány a nagyszüleinél nevelkedett, miután Debrecenből Szarvasra költöztek. Hároméves korában beíratták balettozni. Tehetségesnek bizonyult, tízévesen az Állami Balettintézetbe felvételizett, az utolsó rostán esett ki azzal az indokkal, hogy a túl fiatalon elkezdett balettozás miatt valószínűleg nem bírják majd a terhelést a lábközépcsontjai. 

gorbe-nora-gyerek
Fotó: Facebook/Görbe Nóra

A család nem erre az eredményre számított, édesanyja éppen azért vállalt a Fóti Gyermekvárosban állást, hogy közel legyen a balettintézetbe készülő lányához. Így került a 11 éves Görbe Nóra az állami gondozottak közé. Ekkor még félárva sem volt, az édesapja egy évvel később, 1968 szeptemberében hunyt el.  

- Anyu azért pályázta meg az állást, hogy közelebb legyen hozzám és a balettintézethez, ahová végül fel sem vettek. Én voltam az egyik „maszek” gyerek a Gyeriben, ami akkoriban különösen kiemelt intézménynek számított, több mint ezer állami gondozott nevelkedett ott - mesélte a színésznő a hetilapnak.  

A cikk az ajánló után folytatódik

A Linda című sorozat sztárja szép emlékeket őriz a gyermekotthonban töltött időkből, a mai napig levelez néhány állami gondozottal. Az általános iskolát végezte Fóton, gimnáziumba Rákospalotán járt.

Görbe Nóra a Hogy volt!? című tévéműsor felvételén 2014 júniusában.
Görbe Nóra a Hogy volt!? című tévéműsor felvételén 2014 júniusában.
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

- A Károlyi-kastély gyönyörű volt, színházteremmel, hatalmas kerttel, óvodákkal, általános iskolával és szakközépiskolával. Sosem felejtem el, az Omega másfél órás koncerttel lepte meg a gyerekeket, ott öltöztek az intézmény könyvtárában, de forgatott itt háborús filmet többek között Latinovits Zoltán is, akit szájtátva csodáltunk a kerítésen át - emlékezett vissza a 65 éves sztár. 

A Szomszédok női főszereplői egykor és ma

A teleregényt 1987-től 1999-ig láthatta a közönség a Magyar Televízió csatornáján. Frajt Edit a mai napig meg tudja állapítani, mikor ismétlik a sorozatot valamelyik csatornán, ugyanis ilyenkor ugyanúgy felismerik az utcán, mint annak idején. Képes összeállításunkban megnézheted, mennyit változtak az évek során a Szomszédok női főszereplői: Juli, Alma, Vágási Jutka, Julcsi és Janka néni megformálója.

Ezt is szeretjük