Peremartoni Krisztina a 80-as évek gyönyörű színésznője volt: hosszú, szőke haját 65 évesen is megtartotta
Peremartoni Krisztina Magyarországon ünnepelt színésznő volt, Amerikában évekig jógaoktatóként dolgozott.

peremartoni-krisztina-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Peremartoni Krisztinát a ’80-as és '90-es években senkinek sem kellett bemutatni, a korszak egyik legfoglalkoztatottabb színésznője volt hazánkban. Azután, hogy 1978-ban megszerezte diplomáját a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, rögtön a Vígszínházhoz szerződött, majd a Nemzeti Színház, a Móricz Zsigmond Színház és a Pécsi Nemzeti Színház darabjaiban szerepelt 1982-től 1997-ig.

Világéletében a szabadságot kereste, a színészi hivatás is pont emiatt tetszett meg neki. Először nem a szakmai része fogta meg, hanem maga az életforma, ami vele járt.

Peremartoni Krisztina 65 évesen

Megszámlálhatatlan előadásban szerepelt, és több játék-, illetve tévéfilmbe is beválogatták. Olyan alkotásokban láthattad többek között, mint az Égigérő fű vagy a Ki beszélt a szerelemről? 

Peremartoni Krisztina és Szombathy Gyula az Operett című darab próbáján 1978-ban a Vígszínházban.
Peremartoni Krisztina és Szombathy Gyula az Operett című darab próbáján 1978-ban a Vígszínházban.
Fotó: MTI/Ilovszky Béla

1997-ben megkapta a Jászai Mari-díjat, mégsem érezte elégnek a színészetet, más dolgok kezdték érdekelni.

- Próbáltam több lábra állni, és elvégeztem Debrecenben a mentálhigiéniás szakot az egyetemen, a színészeten kívül ezen a területen próbáltam dolgozni. Láttam, hogy nekem a színészet nem lesz elég, vagy én sem vagyok elég neki - magyarázta az Életforma.hu interjújában 2021 őszén.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mintha a sors is így akarta volna, ezután ismerte meg amerikai származású második férjét, akivel két év együttlét után kiköltözött az államokba. A tengerentúlon teljesen civil foglalkozásokból élt, mentálhigiénés szakemberként volt pár kliense, de nem tudta akkreditálni a végzettségét, így inkább más vizekre evezett.

Mivel mindig is fontos volt számára a mozgás, beiratkozott egy jógaoktató-képzésre, hét éven át főleg ezzel kereste a kenyerét Kaliforniában. Ezenkívül alkalmi munkákat is vállalt, dolgozott könyvesboltban és egy adótanácsadó mellett, valamint egy idős asszonyra vigyázott, sőt Kanadában beállt favágónak. A színészettől sem búcsúzott el teljesen, pár évig színházban játszott, és volt saját színiiskolája is.

2022 februárjában a Ridikül című műsorban szerepelt a Duna Televízión.
2022 februárjában a Ridikül című műsorban szerepelt a Duna Televízión.
Fotó: Facebook/Duna Televízió

A 65 éves színésznő immár Magyarországon él, a Városmajori Szabadtéri Színpad művészeti tanácsadójaként dolgozik. Megőrizte hosszú, szőke haját, és a szeme is épp olyan igéző, mint egykor, azonban ő nem az a fajta nő, aki foggal-körömmel dacolna az öregedés ellen.

- Elfogadom, hogy ez az élet rendje. Más lenne, ha beteg lennék, krónikus fizikai problémákkal küzdenék, de szerencsére egészséges vagyok. Még vitamint sem szedek. Látom, hogy a testem változik, észreveszem a ráncaimat, a bőröm állagának, az izomzatomnak a romlását, de együttérző szeretettel nézem a testemet. Úgy tekintek rá, mint egy öregedő fára. Minél öregebb egy fa, annál nagyobb tisztelettel és csodálattal nézünk rá.

A Szomszédok női szereplői ma

Képes összeállításunkban megnézheted, mennyit változtak az évek során a Szomszédok női főszereplői: Juli, Alma, Vágási Jutka, Julcsi és Janka néni megformálója.

Cover-fotó: MTI

Ezt is szeretjük