Ma 75 éves Gálvölgyi János: fiatalon ezzel foglalkozott, amikor tiltották a színészettől

Gálvölgyi Jánost édesapja kitagadta volna, ha segédszínésznek áll.

galvolgyi-janos-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Heti Hetes, Gálvölgyi Show, Csinibaba, Pasik! - csak pár tévéműsor, film és sorozat, amiket el sem tudnánk képzelni Gálvölgyi János nélkül. Pedig ha nincs benne kellő elszántság a színészet iránt, most egy egészen más szakma képviselője lenne.

Az 1948. május 26 -án született, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt az 1968-as Ki mit tud? című tehetségkutatón fedezték fel komikusként, majd ezután vették fel a Színház-és Filmművészeti Egyetemre, ahol 1973-ban végzett. 

Gálvölgyi János fényképész

Kevesen tudják, hogy a nagy áttöréshez rögös út vezetett, a középiskola befejeztével nem léphetett egyből arra a pályára, ami a legnagyobb álma volt. Kényszerűségből fényképészetet kellett tanulnia.

A Ki mit tud? III. középdöntője 1968. május 10-én. Kincses Veronika, Bene Győző, a Mecsek táncegyüttes képviselője, Nagy Zsuzsa, Gálvölgyi János, Fenyő Miklós és Monyók Ildikó.
A Ki mit tud? III. középdöntője 1968. május 10-én. Kincses Veronika, Bene Győző, a Mecsek táncegyüttes képviselője, Nagy Zsuzsa, Gálvölgyi János, Fenyő Miklós és Monyók Ildikó.
Fotó: Fortepan/Rádió és Televízió Újság

- Igazából mindig is színész szerettem volna lenni, azonban az érettségi után elsőre nem vettek fel a Színművészetire. Úgy terveztem, hogy addig is elszegődöm segédszínésznek egy vidéki társulathoz, amíg újra próbálkozhatok. Édesapám azonban kijelentette, hogy tegyek így nyugodtan, de akkor haza többé ne menjek - mesélte a Story magazinnak

Nem volt mit tennie, valamilyen civil szakma után kellett néznie. Visszatekintve egy szempontból örül annak, hogy így alakult a sorsa. Tanulmányai folytatásával megúszta a sorkatonaságot.

Gálvölgyi János 2011-ben a Madách Színház Neil Simon: Furcsa pár - furcsán! című színművének próbáján.
Gálvölgyi János 2011-ben a Madách Színház Neil Simon: Furcsa pár - furcsán! című színművének próbáján.
Fotó: MTI/Kollányi Péter

- Három évvel ki lehetett tolni az egyenruha-viselést, én ezért kezdtem fényképésznek tanulni. Volt egy barátom, aki a Révai Nyomdában dolgozott. Amikor meglátogattam, láttam, hogy fehér köpenyben üldögélnek ott az emberek, annyira nem tűnt megerőltetőnek, amit csinálnak. Azt mondtam magamban: akkor ez jó lesz nekem is.

Végül egy egész esztendőn át, 1967-től 1968-ig dolgozott ott kemigráfus fényképészeként, de egy pillanatig sem gondolta komolyan, hogy hosszú lesz a pályafutása ezen a területen. 

Gálvölgyi János és lányai

Gálvölgyi János öt évtizede alkot egy párt feleségével, Judittal, a híres bűvész, Rodolfo lányával. Két lányuk született, Eszter 1973-ban, Dorka 1975-ben látta meg a napvilágot.

Cover-fotó: MTVA/Gyűjtemény: Keleti Éva

Ezt is szeretjük