Galambos Erzsi az operettek gyönyörű színésznője volt: 90 évesen elkápráztat mindenkit

Galambos Erzsi 2021. december 5-én töltötte be a 90. életévét, kollégái az otthonában lepték meg a jeles napon.

galambos-erzsi-cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Galambos Erzsi 1931. december 5-én jött a világra Budapesten. Nem volt egyszerű gyermekkora, szüleivel nagy szegénységben éltek. Mindössze nyolcesztendős volt, amikor kitört a második világháború: sokat éheztek, fáztak, és több időt töltött légópincében, mint az iskolában.

Mégis már kislányként megfogalmazódott benne élete álma, hogy egy napon ott állhasson a színpadon, és neki tapsoljon a közönség. Nem sok, de volt némi köze a színházi világhoz: édesanyja, Palásthy Ilona az Operettszínház jegyszedőjeként, apja, Galambos Dezső az Arizona portásaként dolgozott.

Galambos Erzsi 90 éves

Hamar elindult azon az úton, hogy legnagyobb álmát megvalósítsa, azt mondja, az ő iskolája a színház és a nagybetűs élet volt. Gyerekként Lakner Artúr Gyermekszínházában játszott, majd 1955-től a Miskolci Nemzeti Színház társulati tagja lett. 

Galambos Erzsi 1965-ben.
Galambos Erzsi 1965-ben.
Fotó: Fortepan/Kotnyek Antal

Ezt követően a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház darabjaiban játszott, majd a budapesti Petőfi Színházhoz, 1964-ben a Budapesti Operettszínházhoz szerződött. Két évtizeden át láthattuk az operettek gyönyörű csillagaként. Pályakezdőként olyan legendákkal állt egy színpadon, mint Latabár Kálmán, Rátonyi Róbert, Gombaszögi Ella vagy Honthy Hanna.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Sokakat meglepett, amikor négy évtizeddel ezelőtt otthagyta az Operettet, és az akkor még nem éppen rangos József Attila Színházhoz csatlakozott a Vígszínház helyett.

- Féltem. Ott olyan színészóriások játszottak, akiktől megijedtem. Az Operettben egy picike királyi korona volt a fejemen, én pedig szerettem volna olyan színházhoz kerülni, ahol ez megmaradhat. Ennyi év után bevallhatom, a látszat ellenére soha nem volt önbizalmam - emlékezett vissza a Best magazinban 2022 januárjában.

A kilencvenéves Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő mindenkit levesz a lábáról, és kollégái is a tenyerükön hordozzák. Bár a világjárvány miatt lemondta a József Attila Színházban tiszteletére szervezett gálát, az ünneplés így sem maradt el. 2021. december 5-én az egész társulat elment az otthonához, és elénekelték neki a Mici néni két élete című darab fináléját.

- Kevés hiányzott, hogy örömömben ne sírjam el magam, jó ideje nem álltam a Covid miatt színpadon. Fáncsi az egyik kedvenc szerepem, nagyon hiányzik.

Rátonyi Róbert felesége fiatalon

Rátonyi Róbertet és Margitot csak a színész 1992-ben bekövetkezett halála választotta el egymástól. Képes összeállításunkban megnézheted, milyen gyönyörű nő volt fiatalon, és azt is, hogy lánya örökölte a szépségét.

Cover-fotó: MTI/Zih Zsolt

Ezt is szeretjük