Szerencsi Évából sztárt csinált az Abigél: mégse volt pénze néha tankolni se
Szerencsi Éva számára az Abigél című sorozat hozta meg a sikert, de egyben be is skatulyázta a bájos lány szerepébe.

szerencsi-eva-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szerencsi Éva színészi karrierje mesésen indult: elsőre felvették a színművészetire, ahol egyik osztálytársával, a később szintén híres színésszé vált Szakácsi Sándorral lángoló szerelemben éltek. 1969-ben, még a Pinceszínházban ismerkedtek meg, 1976-ban házasodtak össze. 

1974-ben végzett, de már főiskolásként szerepekkel ostromolták, Keleti Márton 1972-ben bemutatott Bob herceg című filmjében főszerepet játszott. 

Szerencsi Éva és az Abigél: siker és skatulya egyben

Babaarca, őzikeszeme, bájos mosolya és törékeny alkata miatt a magyar Audrey Hepburnnek nevezték, és azt jósolták, évtizedeken át meghatározó színésznő lesz. Sokáig így is tűnt, de pont a skatulya miatt nem tudott kiteljesedni. Sal Endre 2021 októberében megjelent, a Mi, magyarok a színpadon - 51 fantasztikus színészlegenda élete című kötetében a tragikus sorsú színésznőről is ír. 

Szerencsi Éva és Szakácsi Sándor 1974-ben a Néhány első szerelem története című tévéfilm forgatásán.
Szerencsi Éva és Szakácsi Sándor 1974-ben a Néhány első szerelem története című tévéfilm forgatásán.
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Legnagyobb sikerét az 1977-ben forgatott Abigél című, négyrészes tévésorozatban aratta, amit Zsurzs Éva rendező Szabó Magda azonos című regényéből forgatott. Mintha az írónő rá írta volna Vitay Georgina szerepét. 25 éves volt ekkor, és az ország egy csapásra a szívébe zárta, sztárrá vált, számos lap címoldalán szerepelt. 

Szerencsi Éva a Szabó Magda regényéből, Zsurzs Éva rendezésében készülő Abigél című film jelenetében 1977 februárjában.
Szerencsi Éva a Szabó Magda regényéből, Zsurzs Éva rendezésében készülő Abigél című film jelenetében 1977 februárjában.
Fotó: MTI/Friedmann Endre

Bár a József Attila Színházban ekkor még jól érezte magát, kicsit bántotta, hogy mindig a bájos lány szerepét osztják rá. Az kifejezetten megalázó volt, hogy amikor az Abigéllel rangos nemzetközi díjat nyert, kiutazhatott a rendezővel Rómába átvenni a díjat, ám a Malév gép hazaindulási időpontja miatt a díjátadó esten már nem lehettek jelen. 

„Híres lett, de mégis csak OTP-részletre tudott lakást venni Mátyásföldön, a Centenáriumi lakótelepen. Persze az sem zavarta, hogy berendezésre már nem futotta a pénzéből. Mert legalább volt lakása. Kiderült azonban, lehet, hogy ő a magyar Audrey Hepburn, de az irigyek közbeszóltak, meg a rutinból dolgozó rendezők, akik állandóan csak naivaként próbálták szerepeltetni a József Attila Színházban. Nehezen viselte. Éppen ezért ment Miskolcra, ahol végre más karakterekben is szerepelhetett” - írja Sal Endre. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A tévészerepek elmaradoztak, házassága Szakácsi Sándorral időközben tönkrement, de új kapcsolatából 1985-ben megszületett a kisfia, Imre, akit sokáig egyedül nevelt.

„Nem értette, miért nem kap szerepeket. Harminchárom éves volt ekkor, s azt látta, hogy nyolc évvel az Abigél után sem jutott egyről a kettőre. Depressziós lett, 1991-ben a Népszavában segélykiáltásnak is felfogható nyilatkozatot tett: már tankolni sincs pénze… De ekkor sem történt semmi, később pedig súlyos beteg lett.” 

szerencsi-eva-1980
Fotó: MTI

Szinkronszínésznek is kiváló volt, az idők folyamán legendássá vált Dallas magyar szinkronjában is közreműködött. A Magyarországon először 1990 decembere és 1997 októbere között sugárzott sorozatban ő adta a Linda Gray által megformált Samantha Ewing magyar hangját.

A halála előtt három évvel rákot diagnosztizáltak nála, de második férjével, Andrással egyetértésben úgy döntött, nem hozza nyilvánosságra. Bíztak benne, hogy legyőzi a gyilkos kórt. Csak a legszűkebb környezete tudta, hogy több műtéten esett át, és kemoterápiás kezelésre jár. 2001-től haláláig a Ruttkai Éva Színház tagja volt, ahol már súlyos betegen, lelkesen készült élete első színházi rendezésére.

mi-magyarok-a-szinpadon

2004-ben drukkolt érettségiző fiáért, aki júliusban sikeres felvételt nyert egy főiskolára. Szeptember elején rosszul lett, majd szeptember 6-án örökre távozott. Mindössze 52 éves volt. 

Sal Endre: Mi, magyarok a színpadon - 51 fantasztikus színészlegenda élete
Libri Kiadó
5999 forint

Latinovits, Ruttkai, Törőcsik, Sinkovits, Garas, Psota... sokáig sorolhatnánk a huszadik századi magyar színjátszás felejthetetlen alakjait. De kik voltak ők valójában a színfalakon kívül? Mit éltek meg ezek a tehetséggel és érzékenységgel megáldott emberek mielőtt felgördült volna a függöny? Mennyit tettek hozzá a személyes kudarcok, örömök, bánatok a művészi teljesítményükhöz?

Sal Endre, a népszerű Mi, magyarok könyvek szerzője ezúttal a színművész mögött rejlő emberre irányítja olvasói figyelmét.

Az Abigél szereplői egykor és ma

Piros Ildikó azt vallja, karácsony Abigél nélkül nem létezik. Bár a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő 1966 óta tartó pályafutása során számtalan filmben, sorozatban és színházi darabban szerepelt, a Szabó Magda regényén alapuló alkotás különleges helyet foglal el a szívében. A négyrészes sorozat szereplői közül jó páran ismert színészekké váltak, akik a mai napig láthatók a képernyőn. Összeállításunkban mutatjuk, mennyit változtak a szereplők az elmúlt 43 évben.

Cover-fotó: MTI/Keleti Éva

Ezt is szeretjük