Az Egri csillagok Bornemissza Gergője volt: a 77 éves Kovács István ma így néz ki

Az Egri csillagokban Bornemissza Gergelyt alakító Kovács István kizárólag szép emlékeket őriz a film forgatásáról.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Gárdonyi Géza azonos című regényéből készült Egri csillagokat 1968 decemberében mutatták be a hazai mozikban. Amikor Várkonyi Zoltán rendező a film fiatal szerelmespárjának, Bornemissza Gergőnek és Cecey Évának a szerepére kikérte a Magyar Ifjúság című lapban a nézők véleményét, a válaszadók 98 százaléka Kovács Istvánra és Venczel Verára szavazott. 

Előzményként fontos tudni, hogy a két fiatal színész a rendező 1966-ban bemutatott Kárpáthy Zoltán című filmjében is szerelmespárt alakított.

Kovács István és az Egri csillagok

Amíg mozikban játszották az Egri csillagokat, összesen 18 millió jegyet vettek rá a nézők, és a televízióban a mai napig levetítik. Néhány évvel ezelőtt teljeskörűen restaurálták és felújították, a 4K felbontású digitális változatot 2018 októberében a Mozi+ csatornán és a mozikban is bemutatták. Minden idők egyik legnépszerűbb magyar filmje, az első igazi hazai blockbuster megtalálható a Filmio, a Nemzeti Filmintézet által indított online filmtár kínálatában is.

Kovács István az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában azt mondta, az Egri csillagok című filmalkotás sikerének több titka is. van. 

kovacs-istvan
Fotó: M5/Librettó

- Korábban egyáltalán nem volt ilyen típusú romantikus film. Az Egri csillagok kiemelkedik a romantikus, hősies regények közül a magyar irodalomban, ennek filmbeli megvalósítása iránt már az elkészítés előtt nagy volt az érdeklődés. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A törökök 1552. október 17-én feladták az egri vár ostromát, és elhagyták Egert. A győzelem emlékére ezt a napot minden évben megünneplik a városban. A film forgatásához ugyanakkor nem az eredeti helyszínt használták, hanem megépítették a vár mását Pilisborosjenőn, ami a mai napig látható. 

- Nagyon komoly csatákat vívtunk a forgatás során. Nem volt egy könnyű nyár, irtó meleg volt, egy katlanban van a pilisborosjenői helyszín, ahol megrekedt a forró levegő. Valódi láncvértet viseltünk, a sisak sem műanyagból készült. Olyan hőség volt, hogy a rajtam lévő sisak annyira átforrósodott, hogy a szünetben vizes törölközővel fogta meg, és vette le a fejemről az öltöztető, másként nem lehetett hozzáérni. Én szerencsére nem éreztem, a sisak belülről ki volt bélelve - mesélte Bornemissza Gergely megformálója, aki a forróság ellenére is csak szép emlékeket őriz az Egri csillagok forgatásáról.

Az Abigél szereplői egykor és ma

1978-ban mutatta be a Magyar Televízió az Abigélt. A négyrészes, Szabó Magda regénye alapján készült sorozat hamar népszerűvé vált. Az egyik legnépszerűbb karakter a gyönyörű és kedves Zsuzsanna nővér, akit Piros Ildikó keltett életre. Képes összeállításunkban nemcsak őt láthatod, hanem azt is, mennyit változtak az Abigél szereplői több mint negyven év alatt. 

Ezt is szeretjük