Kettős győzelem a kajakdöntőben: Kopasz Bálint aranyat, Varga Ádám ezüstérmet nyert
Utoljára 1996-ban, Atlantában fordult elő, hogy egy versenyszámban két magyar is dobogóra állt, most Kopasz Bálint és Varga Ádám megismételte a bravúrt.

ferfi-kajakkopasz-varga-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Dupla magyar siker született kajak egyes 1000 méteren magyar idő szerint ma hajnalban a tokiói olimpián: Kopasz Bálint arany-, Varga Ádám pedig ezüstérmet szerzett.

Ebben a számban a magyarok legutóbb az 1968-as, mexikóvárosi játékokon örülhettek győzelemnek Hesz Mihály révén, de érmet is 1976-ban szereztek legutóbb, akkor Csapó Géza második lett.

Magyar arany és ezüst a férfi kajak egyes 1000 méteren

Olimpián mindeddig utoljára 1996-ban, Atlantában fordult elő, hogy egy versenyszámban két magyar is dobogóra állt, akkor 200 méteres mellúszásban Rózsa Norbert, Güttler Károly volt a sorrend az első két helyen.

Kajak-kenuban most először indulhat egy nemzetből két egység is az adott számban, és a magyarok ezt remekül kihasználták.

Az aranyérmes Kopasz Bálint (balra) és az ezüstérmes Varga Ádám a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntőjének végén.
Az aranyérmes Kopasz Bálint (balra) és az ezüstérmes Varga Ádám a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntőjének végén.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A két magyar kajakos egymás melletti pályáról kezdhette élete első ötkarikás A döntőjét, amely néhány perccel a tervezettnél később kezdődött el, mert az első rajtot visszalőtték. Az öt éve tizedik, világ- és Európa-bajnoki címvédő Kopasz rögtön a start után kivált a mezőnyből a 2018-ban vb-győztes portugál Fernando Pimentával, Varga pedig az első 250 méteren az 5-6. helyen haladt. 

Az aranyérmes Kopasz Bálint örül a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntője végén.
Az aranyérmes Kopasz Bálint örül a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntője végén.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Féltávnál már Kopasz, a győriek 24 éves kajakosa vezetett, akit a célig már nem is tudott utolérni a mezőny, fölényes győzelmet aratva szerezte meg pályafutása első olimpiai bajnoki címét, mögötte ugyanakkor óriási csata alakult ki, és a kiválóan hajrázó, ötkarikás újonc, 21 éves Varga Ádám mindenki mellett elment, a végén még az elfáradó Pimentát is megelőzte négy századmásodperccel, és a szoros befutó után övé lett az ezüstérem.

Ez a tokiói magyar küldöttség hetedik és nyolcadik érme, a mérleg most 3 arany, 3 ezüst és 2 bronz. 

Képes kvíz: felismered a magyar úszóolimpikonokat fotójuk alapján?

Képes kvízünkben a magyar úszósport több olimpiai bajnokát is láthatod. Teszteld tudásod, hányat ismersz fel közülük!  

Győzd le a saját korlátaidat - Alföldi Róbert a Femina Klubban

Az elégedett élethez vezető úton akadályok sorába ütközünk, és sokszor bele sem gondolunk, hogy számtalan esetben a belső, saját korlátaink felismerése és leküzdése jelenti a legnagyobb kihívást.

Az október 18-i Femina Klub esten Szily Nóra és Alföldi Róbert segítenek megfejteni, hogy milyen tényezők állhatnak a siker útjában, hogyan boldoguljunk a kritikákkal és az esetleges kudarccal, és milyen technikákkal hozzuk ki a legjobbat önmagunkból.

Pontos részletek az estről itt olvashatók.

Jegyek kizárólag online érhetők el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. október 18. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Cover-fotó: MTI/Kovács Tamás

Ezt is szeretjük