Fehér Anna és Pikali Gerda kiborítják egymást a színpadon: a Furcsa pár női változata a József Attila Színházban
A Furcsa pár női változatában Fehér Anna és Pikali Gerda összeszokott párost alkotnak a József Attila Színház színpadán.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cikket a József Attila Színház támogatta.

Neil Simon amerikai drámaíró és forgatókönyvíró több mint harminc színdarabot írt, melyek többségéből filmforgatókönyvet is készített. Többször jelölték Oscar- és Tony-díjra, mint bármely másik szerzőt.

1963-ban mutatták be a Mezítláb a parkban, két évvel később pedig Furcsa pár című előadását, utóbbiért a legjobb drámaíró kategóriában Tony-díjat is kapott, országosan ismertté vált, ő lett "a Broadway legújabb sztárszerzője".

Fehér Anna és Pikali Gerda a Furcsa párban

A 2018-ban elhunyt Neil Simon több mint húsz filmhez írt forgatókönyvet, négyszer jelölték Oscar-díjra. Bár legtöbb filmje sikeres lett, azok számára a színdarabok után mindig másodlagos szerepet játszottak, színdarabjait többek között azért írta vászonra, hogy ellenőrzése alatt tartsa azok utóéletét. Szerinte a színdarabok soha nem váltak valódi mozivá. A Furcsa párból ugyanakkor rendkívül sikeres filmadaptáció készült, ami hű is maradt a színdarabhoz. 

Neil Simon 1966-ban New York-i otthonában.
Neil Simon 1966-ban New York-i otthonában.
Fotó: Profimedia

Az 1968-as amerikai vígjáték két elvált férfi kényszerű együttéléséről szól, Félixet Jack Lemmon, Oscart Walter Matthau alakította. Oscar befogadja lakásába Félixet, akinek rend- és tisztaságmániája, hipochondriája és különböző fóbiái hamar az idegeire mennek a világ egyik legtrehányabb emberének. Borítékolható, hogy idővel mindketten robbanásközeli állapotba kerülnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A József Attila Színház nőnapi akciója

A 2022. márciusi előadásokra történő páros számú jegy (max. 10 db) vásárlása esetén a NONAP22 kedvezménykód megadásával 50% kedvezményt kap a végösszegből, ha 2022. március 1-8. éjfélig vásárol.  

(Az akcióba nem tartozik bele a 2022. március 18-án, 11 órakor kezdődő Portugál (főpróba) és a március 26-i Töltsön egy órát kedvenceinkkel: Kulcsár Viktória és Zöld Csaba rendezvény.) 

Promóció

A József Attila Színház 2021. október 16-án mutatta be Neil Simon darabjának női változatát Zöldi Gergely fordításában és Hargitai Iván rendezésében. A fővárosi teátrumban összeszokott páros, Fehér Anna és Pikali Gerda alakítja a két főszereplőt, Florence-t és Olive-ot, akik egyre jobban kiborítják egymást. Érdekesség, hogy Pikali Gerda több mint húsz éve játssza Neil Simon másik híres darabját, a Mezítláb a parkbant, melynek filmváltozata Jane Fonda és Robert Redford alakításával vált ismertté. 

feher-anna-pikali-gerda-furcsa-par1
Fotó: József Attila Színház

A női barátság és összetartás igazi misztérium. Főleg a férfiaknak. Hát még ha a szóban forgó páros egyik tagja válik, és nincs hol meghúzza magát. Milyen jó, hogy van kire főzni, hasznossá tehetjük magunkat, kiélhetjük lakberendezői képességeinket, és a barátnőnk, habár egyik képességünkre sem kíváncsi, mégis megtűr. A pedáns és hipochonder nő és az életvidám és rendetlen csaj barátságát tényleg semmi nem tudja megzavarni… vagy mégis? Két spanyol macsó és néhány féltékeny barátnő a legerősebb szövetséget is képes megingatni.

A Furcsa pár női változatát Molnár Gál Péter fordította és írta színpadra először a felesége, Ronyecz Mária és Pécsi Ildikó számára, az akkori előadásban az egyik spanyol macsót Nemcsák Károly alakította, aki 2011 óta a József Attila Színház igazgatója. A 2021 októberében bemutatott darabban Horváth Sebestyén Sándor és Lukács Dániel játssza Manolót, illetve Jésust.

Pikali Gerda szerint a Furcsa pár női változata ugyan vígjáték, de van drámai mélysége, minden poénban benne rejlenek a darabban szereplő nők fájdalmai is. 

- Az én karakterem vajon miért ilyen szétszórt, miközben nagyon pengeagyú? Az ország legnézettebb híradójának vezető főszerkesztője hogy lehet, hogy tehetetlen a mindennapokban? A férfiakkal nincs szerencséje, nem tud elszakadni a volt férjétől. Erősen kapaszkodik a múltba, szétszórt, és mindemellett keresi a boldogságát. Ahhoz, hogy a néző megértse, miért is ilyen furcsa ez a lány, a mélyére kell mennem.

Szereposztás 

Olive Madison: Pikali Gerda
Florence Unger: Fehér Anna
Mickey: Jakus Szilvia
Renee: Fazekas Zsuzsanna
Vera: Jónás Andrea
Sylvie: Kovalik Ágnes
Manolo Costazuela: Horváth Sebestyén Sándor
Jésus Costazuela: Lukács Dániel

Száll a kakukk fészkére a József Attila Színházban

Ken Kesey regényét 1975-ben filmesítették meg, a Jack Nicholson főszereplésével elkészült mozi óriási siker lett. A fővárosi teátrumban 2021. november 27-én bemutatott legendás történetet Funtek Frigyes rendezte, Randle P. McMurphyt Chajnóczki Balázs, a szadista Ratched nővért Fehér Anna, Cheswicket, az elmegyógyintézet egyik lakóját pedig Fekete Gábor alakítja.

Ezt is szeretjük