A színészeknek is járhatna pszichológus, nem csak az élsportolóknak: Lábodi Ádám szerint ezért lenne rá szükség
Lábodi Ádám, a József Attila Színház tagja szerint a színészeknek kötelező a színházban letenniük a szerepüket, de ez nem egyszerű.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A József Attila Színháznak tíz év után újra állandó, szerződtetett társulata van. A 2021/22-es évadra sok fiatal színművész lett a kőszínház társulati tagja, köztük van Lábodi Ádám is. 2012-ben mint legígéretesebb pályakezdőt tüntették ki a Színikritikusok díjával, 2016-ban Junior Prima díjat vehetett át. 

1986-ban született Budapesten, 2007-ben nyert felvételt a Kaposvári Egyetemre, ahol 2012-ben diplomázott színész szakon. 2012 és 2020 között a székesfehérvári Vörösmarty, majd egy évadot a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulatának tagjaként szórakoztatta a közönséget. 

Lábodi Ádám, a József Attila Színház új tagja

- Nincs mit szépíteni, kirúgtak. Történt egy igazgatóváltás, és az új igazgató levélben közölte velem, hogy nem számít rám a következő évadban. Nincs ezzel semmi baj! Nagy reményekkel érkeztem Szombathelyre, illetve Székesfehérvárról az utolsó két évemben át is mentem egy-egy vendégjátékra. Akkor nekem nagyon megtetszett a szombathelyi társulat. 

labodi-adam1
Fotó: Kállai-Tóth Anett

- Már évek óta az ugyancsak kitűnő székesfehérvári színház tagja voltam, ahol nagyon jó feladatokat kaptam, de szerintem - ha van rá mód - hét év után nyugodtan lehet váltani. Picit veszélyesnek tartom, amikor az ember már minden szálkát ismer a színpadban, tudja azt, hogy a közönség ismeri, szereti, mert ebben el lehet kényelmesedni. A nézőknek is jó, ha lát új arcot a színpadon, és a színésznek is, ha lát és érez egy másik közönséget - mesélte Soós Andreának a Femina podcastjában szeptember elején.

A József Attila Színháznak a 2021/2022-es évadtól van egy művészeti vezetője is, Hargitai Iván. A rendező több éven át dolgozott a székesfehérvári teátrumban Lábodi Ádámmal, a fiatal színész az ő kérésére lett a fővárosi teátrum társulatának tagja. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Lábodi Ádám szerint a színészeknek kötelező a színházban letenniük az adott szerepüket, ugyanakkor ez nem egyszerű. Aki nem így tesz, az őrült, nem színész, hanem civil. 

- A színészet egy mesterség, nem véletlenül tanuljuk öt évig. A próbafolyamat pont azt a célt szolgálja, hogy a színész az idegrendszerét megtornáztassa a szerep spektrumán. Hat hét alatt ezek belénk ivódnak. Állandó kérdés, hogy tudom elsírni magam egy mondatra. Azért, mert hat hétig ezzel küzdöttem, de most már benne van az idegrendszeremben, és ki-be tudom kapcsolni.  

labodi-adam2
Fotó: Kállai-Tóth Anett

- Picit nekem furcsa, hogy a sportolóknál mennyire komolyan használják a pszichológusokat. Egy élsportolónak az adott versenyén a maximális teljesítményét kell nyújtania, de ha ez nem sikerül, a kudarcot nagyon nehéz feldolgoznia, és szakemberek foglalkoznak vele. Szerintem ez a színészeknek ugyanúgy járna. Nem feltétlenül rendszeresen, de lehetne valaki, akit felhívhatok, mert nem feltétlenül az igazgatómra tartozik, hogy nagyon fáradt az idegrendszerem, mert már a negyedik nehéz szerepemet játszom.    

Lábodi Ádámot a József Attila Színház 2021. október 9-én bemutatott, Szibériai csárdás című előadásában láthatja a közönség. Tasnádi István író darabját Hargitai Iván rendezte. 

Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója tíz éve

A Jászai Mari-díjas színész, aki a teátrum egy-egy darabjában is látható, ennek ellenére nem bánja, ha a mai napig egyik leghíresebb szerepe, Vágási Feri kapcsán szólítják meg az utcán. "Megmondom őszintén, amikor forgattuk, akkor is jóban voltam Vágási Ferivel, és azóta is igen jól érzem ebben a helyzetben magam: az, hogy rám köszönnek, megismernek, örömmel tölt el, és nem zavar" - vallotta be a 64 éves művész. 

Ezt is szeretjük