Szinetár Dóra elsírta magát: Szente Vajk olyat mondott neki, mint még egy rendező sem

Szinetár Dóra a 9-től 5-ig című musicalben nem először dolgozott együtt Szente Vajkkal. A rendező korábban a Shrek próbáin segítette a színésznő karakterformálását.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinetár Dóra gyerekszínészként kezdte a pályát, majd az ország egyik legismertebb színésznője lett, akit főként zenés darabok szereplőjeként ismernek a nézők. Olyan musicalekben láthattuk, mint a Légy jó mindhalálig, a Valahol Európában, A nyomorultak, a Rómeó és Júlia, A Szépség és a Szörnyeteg vagy a My Fair Lady. 

Nem csak a felnőttek, a gyerekek is imádják, főleg, amióta a Shrek című musicalben eljátszotta Fiona szerepét. A darab különleges mérföldkő az életében, hiszen a karakter az eddigi szerepeihez képest is igen komoly hangi adottságokat kíván, másrészt Szente Vajk rendezővel dolgozhatott együtt, akitől olyan elismerő dicséretet kapott, hogy szó szerint elsírta magát. 

Szinetár Dóra elsírta magát Szente Vajk dicséretén

- A Sherkben Fiona szerepe irgalmatlanul nehéz énekelnivaló. Annyira, hogy amikor egy kollégámtól megkérdeztem, mit szólna, ha elmennék erre a meghallgatásra, azt válaszolta: "menjél, úgysem tudod elénekelni". Tényleg nem nézte volna ki belőlem senki, hogy sikerülhet. Végül mindenki, aki látott az Arénában, a karmestertől kezdve a különböző szakemberekig, azt mondta, hogy ez igen - mesélte a Bóta Caféban augusztus végén. 

szinetar-dora-shrek
Fotó: Facebook/Szinetár Dóra Official Fanclub, Facebook/Shrek a Musical Hivatalos Oldal

Szinetár Dóra hiába tehetséges színész, pályafutása során rengeteg kritika érte az énekhangjától kezdve a külsején át egészen a színészi játékáig. Több kollégája és pályatársa illette megjegyzésekkel a csinos színészt súlya miatt, de dolgozott együtt olyan rendezővel is, aki úgy nyilatkozott, hogy neki soha nem lesz elég szép és elég jó

A színházi szakmában előfordulnak olyan emberek is, akik annyira negatív légkört teremtenek maguk körül, hogy az ember legszívesebben felvágná az ereit, és ez akkor is igaz, ha személy szerint nem bántják az embert. Kerényi Miklós Gábor a Budapesti Operettszínházban tudott ilyen légkört teremteni - vallotta be Bóta Gábornak.

- Órákig sorolhatnám, hogy csak én hány olyan rendezővel találkoztam, aki üvöltött, megalázott, kiszúrt az emberrel. Ez egy normális, elfogadott jelenségnek számított a magyar színházi életben. Akkor is, ha mi, akik ebben részt vettünk, szenvedtünk ettől. Nem azért nem szóltunk, mert beszari módon hallgattunk. Fel nem merült bennem, hogy én szólhatok. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ilyen előzmények után nem meglepő, hogy Szinetár Dóra egyáltalán nem számított arra az elismerésre, amit Szente Vajktól kapott a 2016. május 29-én az Arénában bemutatott, Shrek, a musical című zenés darab egyik próbáján. 

- Meg voltam róla győződve, le leszek szúrva valamiért, és arra gondoltam, milyen jó fej, hogy ezt nem mások előtt csinálja, már ez is hatalmas előrelépés, hogy nem leszek nyilvánosan megalázva. 

szinetar-dora
Fotó: YouTube/Bóta Café

Mindez azt követően történt, hogy elénekelt az első felvonásban egy meglehetősen nehéz dalt. Úgy érezte, jól sikerült, de lehet, kintről mégsem úgy hallatszott. Azt gondolta, nem baj, hamar túl lesz a beszélgetésen, a rendező elmondja az észrevételeit, ő pedig megpróbálja megoldani a problémát. 

- Kimentünk oldalra, ahol nem volt senki, megállt velem szemben, rám nézett, és azt mondta:

Te csodálatos vagy!

Álltam, és elbőgtem magam. Tudom, hogy nem azért mondta négyszemközt, mert nem akarta, hogy mások tudják, hogy csodálatos vagyok, hanem mert ilyen módon sem szeretett volna nehéz helyzetbe hozni, hogy engem ajnároznak. 

szinetar-dora-bota-cafe
Fotó: YouTube/Bóta Café

- Nekem ilyet életemben senki nem mondott a huszonvalahány év alatt, egy rendező sem, akivel eddig együtt dolgoztam. Pedig legalább egyszer az életben biztosan voltam már csodálatos egy próbán  - ha nem is mindig, és nem is ennyire, de legalább egyszer biztosan előfordult. De soha senki nem vette a fáradtságot, hogy emiatt félrevonjon, és ezt közölje velem.   

Szinetár Dóra áprilisban jelentette be, hogy 27 év után otthagyja a Budapesti Operettszínházat, mert egyrészt kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot a Thália Színháztól, másrészt úgy érezte, az Operettszínház mostani vezetősége nem számít rá, és ő sem ért egyet az általuk képviselt művészeti koncepcióval. 

- Schell Judit áthívott a Thália Színházba, hogy vegyek át tőle három szerepet, melyek között van egy nagyszerű német dráma, a Bernd Róza, amit tavaly magam is láttam. Elképesztően jó feladat, nagyon komoly szerep. A másik két szerep pedig két vígjátékban vár rám. 

A József Attila Színház 9-től 5-ig című musicaljében.
A József Attila Színház 9-től 5-ig című musicaljében.
Fotó: Kállai-Tóth Anett

A színésznő nem csak a Tháliában látható, a József Attila Színházban 2020. szeptember 19-én bemutatott, 9-től 5-ig című musicalben is színpadra áll. A darabot 2019 őszén Nyíregyházán állította először színpadra Szente Vajk, és most Szinetár Dóra, Polyák Lilla és Korponay Zsófi főszereplésével ért Budapestre. 

Szereposztás

Violet: Polyák Lilla/Auksz Éva
Judy: Szinetár Dóra
Doralee: Korponay Zsófi
Franklin Hart: Zöld Csaba
Roz Keith: Auksz Éva/Náray Erika
Joe: Előd Álmos
Dwayne: Bergendi Áron
Dick: Horváth Sebestyén Sándor
Tinsworthy: Gazdag Tibor
Maria: Holczinger Szandra
Kathy: Molnár Janka
Margaret: Szucskó Noémi
Missy: Pethő-Tóth Brigitta
Josh: Monori Dominik
Bob Enright: Tóth Norbert
Nyomozó: Brunczlík Péter

Ezt is szeretjük