A nézők nem láthatják, ha a színész fél a színpadon - Pikali Gerda, Szabó Gabi és Fila Balázs A király beszéde darabról

Szabó Gabi, Pikali Gerda és Fila Balázs A király beszéde című darab kihívásairól meséltek Soós Andreának a Femina podcastjában.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Albert, York hercege - vagy ahogy mindenki becézi, Bertie - V. György brit király kisebbik fia. Csendes, szerény fiatalember, akinek mindennapjait súlyos dadogás nehezíti meg. A beszédhibáját le kell küzdenie, ugyanis miután bátyja lemondott a trónról, neki kell a nemzet élére állnia. A második világháború küszöbén a népnek egy karizmatikus vezetőre van szüksége. Ahhoz, hogy leszámoljon a dadogással, és a nyilvános beszédei ne végződjenek kínosan, felesége tanácsára egy ausztrál beszédtanárhoz, Lionel Logue-hoz fordul segítségért. A két férfi közös munkájának és legendás barátságának története nem csak a történelemkönyvekből lehet ismerős.

2010-ben Tom Hopper rendező vitte filmre Colin Firth, Geoffrey Rush és Helena Bonham Carter főszereplésével, az alkotást a kritikusok és a nézők is imádták, abban az évben négy Oscar-díjat söpört be. A király beszéde azonban eredetileg nem a nagyvásznon, hanem a színpadon elevenedett meg. A József Attila Színház 2019. október 5-én mutatta be a darabot Fila Balázs, Mucsi Zoltán, Szabó Gabi és Pikali Gerda főszereplésével. Utóbbinak az egyik legnagyobb félelmével kell szembesülnie estéről estére, amikor az előadásban játszik. Arról, ezt hogyan rejti el a nézők elől, Soós Andreának mesélt a Femina podcastjában, melynek teljes adását itt hallgathatod meg.

- Az egyik legnehezebb jelenet, amikor fel kell menni nagyon magasra a lépcsőkhöz. A múltkor alig bírtam lejönni. Tériszonnyal küzdök, ez egy borzasztó dolog - árulta el a színésznő.

Pikali Gerda úgy gondolja, egy színésznek feladata, hogy elrejtse a nézők elől, ha retteg a színpadon. Ő különleges módszerrel oldja magában a feszültséget: minden előadás előtt újra és újra felmegy az említett lépcsőkhöz, hogy szokja a magasságot. Nem ez volt az első eset, hogy a félelem megnehezítette a munkáját.

Pikali Gerda alakítja Lionel Logue, az ausztrál beszédtanár feleségét, Myrtle-t.
Pikali Gerda alakítja Lionel Logue, az ausztrál beszédtanár feleségét, Myrtle-t.
Fotó: Femina/Kiss Marietta Panka

- Mucsi Zolival játszottunk együtt egy filmben, rablók voltunk, és fel kellett menni nagyon sok lépcsőn egy ház tetejére. Ez odafele még ment, de vissza már nem, úgyhogy hoztak egy darut, és azzal vittek le. 

Ennél az előadásnál is néha légzési problémákkal küzdök, ha fel kell menni a kakasülőre, de nekünk, színészeknek erre is fel kell készülnünk.

Pikali Gerda alakítja a beszédtanár (Mucsi Zoltán) feleségét, Myrtle-t, akinek legnagyobb álma, hogy családjával visszaköltözhessen a hazájukba, Ausztráliába. Amikor egyszer arra ér haza, hogy az angol király ott gyakorol a nappalijukban, feladja a vágyát, hogy férje legfőbb támasza lehessen a hatalmas kihívásban. A színésznő szerint egy ekkora áldozathoz az kell, hogy valaki nagyon szeresse a párját.

Nem ő volt az egyetlen, aki kihívásokkal találta szemben magát a szerepét megformálva: Fila Balázsnak a dadogást kellett a lehető leghitelesebben elsajátítania. A színészt, aki York hercegét, Bertie-t személyesíti meg, a felkészülésben nem csak Szabó Katalin logopédus segítette, egy saját, iskolai emlékből is merítkezett.

Fila Balázs bújik York hercege, Bertie bőrébe.
Fila Balázs bújik York hercege, Bertie bőrébe.
Fotó: Femina/Kiss Marietta Panka

- A gimnáziumban volt egy olyan osztálytársnőm, akinek beragadtak hangzók. Nála is ugyanaz volt, mint Bertie-nél: amikor ideges volt, vagy feszült, akkor eltűnt a dadogása. Általa volt egy viszonyítási alapom - ecsetelte a színész a Femina podcastjában.

Olyan élethűen jelenítette meg a beszédhibát, hogy egy édesanya az előadás után felkereste a közösségi oldalán, és üzenetben fejezte ki, mennyire lenyűgözte az alakítása.

Megköszönte az estét, és elárulta, hogy a kisfia ugyanezekkel a hangzókkal, ebben a típusban dadog. 

- Elmondta, hogy milyen fura volt neki azzal szembesülni, hogy szinte ugyanazt a szimptómát hozom teljesen egészséges emberként. Számára hihetetlen volt, hogy ez hogy lehet.

Szabó Gabi személyesíti meg York hercegnéjét, Elisabethet. A színésznő rajong a királyi családért, falja az olyan könyveket és sorozatokat, amelyek ezt a témát járják körbe, így nem csoda, hogy lubickol a szerepben.

Szabó Gabi York hercegnéjét, Elisabethet alakítja a darabban.
Szabó Gabi York hercegnéjét, Elisabethet alakítja a darabban.
Fotó: Femina/Kiss Marietta Panka

- Imádom! Leginkább a történelmet szeretem benne, érdekel, hogy ezek az emberek hogyan élnek. Egészen elérzékenyülök, amikor mostanában az öreg királynőt látom, hiszen arra gondolok, hogy a lányom - viccelődött a színésznő, hiszen II. Erzsébet angol királynő annak a VI. Györgynek, azaz Bertie-nek a lánya, akiről a darab szól.

Iratkozz fel a Femina Spotify csatornájára!

Ha tetszett az interjú, iratkozz fel podcast csatornánkra, és értesülj elsőként a Femina legújabb adásairól. Rendszeresen jövünk még több izgalmas beszélgetéssel, ne maradj le! 

 

 

Promóció

Ezt is szeretjük