Ernyey Béla életének nagy kudarca: az ünnepelt színésznővel a gyerek miatt szakítottak
Ernyey Béla Céltábla Nő című könyvében ír arról, miért ment tönkre a kapcsolata a hetvenes évek híres német színésznőjével.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ernyey Béla sokoldalú művész, aki itthon és külföldön is keresett színész volt, majd műsorvezetőként is ismertté vált, a Magyar Televízióban futott, Hölgyválasz című beszélgetős műsorát sokan szerették, de keresett író is, 2020 novemberében jelent meg a tizedik könyve. A Céltábla Nő esszék sorozata, komoly gondolati összefüggéssel a férfi és a nő kapcsolatáról.

Zoknihossz címmel 2017-ben adta ki legutóbbi kötetét, amelyben az élet sok területéről, többek közt úriemberségről, stílusról és divatról írt. Hatalmas visszhangja alapján arra jött rá, hogy leginkább a férfi és a nő kapcsolatáról szóló részek ragadták meg az olvasókat, ezért határozott úgy, hogy külön kötetet szentel ennek a témának.

Ernyey Béla: Céltábla Nő

Ernyey Béla 1966-ban, 24 évesen vált országosan ismertté, amikor bemutatták a Princ, a katona című sorozatot, amelyben ő játszotta a főszerepet. A hatvanas évek végétől német nyelvterületen is sikert sikerre halmoz, és a hetvenes években legálisan külföldre távozik. Életének legnagyobb kudarca is, amelyről könyvében ír, ehhez az évtizedhez kötődik. 

ernyey-bela-konyve
Fotó: Pásztor Csaba

A 78 éves sztár szerint egy patchwork, vagyis mozaikcsalád a feleség és a férj számára legtöbbször megalkuvást, kényszerű alkalmazkodást jelent. "Ide kívánkozik saját negatív tapasztalatom is, amelyet - és ezt most nagyon őszintén mondom - máig is életem legnagyobb vereségeként tartok számon magamban" - írja könyvében.  

Frissen elvált, lányos apaként ismerkedett meg a hetvenes években Kölnben egy film zenefelvétele során a kor egyik legnépszerűbb, vele egyidős német színésznőjével, leendő partnerével. A színésznő Amerikában élt, a színész Bécsben, és csak pár nappal a találkozás után tudta meg, hogy a nő két gyerek, egy fiú és egy lány édesanyja.

"Miután ő a tengerentúlon hagyta a családi gondjait, én pedig az osztrák fővárosban a válás fájdalmát, „friss szinglikként” úgy éltük meg a film felvételével eltöltött hét hetet, mint ahogy az a forgatókönyvben állt: megzabolázhatatlan, őrült szerelmesekként. A vígjáték nagy siker lett, a mi sztorink viszont egyetlen hatalmas dráma."

A cikk az ajánló után folytatódik

Az első évben távszerelemben éltek annak minden előnyével, a paradicsomi állapotnak az vetett véget, hogy a nő unszolására összeköltöztek Németországban, azt ugyanis nem készítették elő.

  "Nálunk is hamar kiderült, hogy az idegen gyerekekkel eltöltött hétköznapok köszönőviszonyban sem állnak azzal a mindkettőnk által dédelgetett álommal, hogy a vér szerinti szülő hiányát pótolni képes egy pótapa. Míg a kislánnyal szeretetteljes volt a kapcsolatom, azt soha nem tudtam volna korábban elképzelni, hogy egy serdülő fiúban ilyen elementáris apahiány és feneketlen gyűlölet tudjon létrejönni."

ernyey-bela
Fotó: Pásztor Csaba

Igyekezett mindenben a kedvébe járni, közös elfoglaltságokat javasolni, de a fiú folyton elutasító volt. 

"Igyekezett folyamatosan gondot okozni az anyjának és nekem is, volt, hogy síeléskor úgy bújt el egy terepen, hogy a hegyimentőkkel kel lett kerestetni. (...) Négy évig tartott a reménykedésem, az ötödikben nem bírtam tovább, és elköltöztem tőlük - megfogadva, hogy soha többet nem teszem ki magam hasonló eszement megaláztatásnak és reménytelen próbálkozásnak."

Ernyey Béla: Céltábla Nő - Férfi trükkök, női titkok
Álomgyár Kiadó
4499 forint
"A Céltábla Nő kizárólag azért született meg, hogy erőt adjon azoknak a nőknek, akik belefáradtak az örökös reménykedésbe, akiknek gondjuk van az önbecsülésükkel, és folyamatosan magukat okolják a sikertelenségük miatt. Könyvem nem árulás, és nem is támadás a férfivilág ellen. De célja, hogy leleplezze ennek a nagyon összetartó közösségnek sok olyan bevált csapdáját és trükkjét, amit én csak szerelmi mákonynak hívok. A kötet célja tehát az, hogy leszámoljon egy csomó előítélettel, választ adjon sok nyitott kérdésre, és felfedjen néhány, eddig csak magamban dédelgetett titkot."

Felismered 70 éves énekesnőnket fiatalon?

1950. szeptember 4-én zenészcsaládba született, és még csak gimnazista volt, amikor az 1967-es Táncdalfesztiválon előadta a Csuda jó fej című dalt. Képes összeállításunkban megnézheted ritkán látott, fiatalkori fotóit. Nem csoda, hogy a ’70-es években itthon és külföldön is bolondultak érte, a fiatal, gyönyörű, szőke nő hollywoodi filmsztárnak vagy az ABBA együttes szőke énekesnőjének helyére is beillett volna. 

Ezt is szeretjük