Tudod, ki a gyönyörű, szőke, magyar énekesnő a fotón? Ma a 70. születésnapját ünnepli
Karda Beáta a hetvenes években itthon és külföldön is sztár lett, amit nemcsak énekhangjának, hanem külsejének is köszönhetett.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Karda Beáta 1950. szeptember 4-én, zenészcsaládba született Győrben. Édesapja Karda Tibor zongorista, a Fészek Klub fénykorában hosszú éveken át a hely meghatározó egyénisége volt. Nem csoda, hogy a lánya is a zene világában képzelte el a jövőjét. 

Zenei tanulmányait a Magyar Rádió Könnyűzenei Stúdiójában végezte. A zongora és a hangképzés mellett a dzsesszbalettet és a modern akrobatikát is kitanulta, ezzel fejlesztve színpadi mozgáskultúráját.

Karda Bea fiatalon

Amikor az 1967-es Táncdalfesztiválon előadta a Csuda jó fej című dalt, még csak gimnazista volt. A következő években nemcsak a Táncdalfesztiválon, hanem a Tessék választani!, a Made in Hungary és a Volt egyszer egy fesztivál fellépőjeként is szórakoztatta a közönséget.

Az 1970-es évek elején Szigeti Edit, a General együttes gitáros-zeneszerzője, valamint Papp Imre, a Gemini együttes frontembere és énekes-zeneszerzője segítették pályafutásában. A népszerű Piramis zeneszerzői, Gallai Péter, Révész Sándor, Som Lajos is támogatták, a szövegírók közül pedig Bradányi Iván és Nagy István. Méhes Györgynek köszönheti magyar és külföldi fesztiváldíjait. 1970 és 1979 között kilenc különböző nemzetközi dalfesztiválon nyert díjat.

1973-ban és 1974-ben külföldön Beata and the Piramis néven Németországban és Svájcban vendégszerepelt. 1978-tól 1988-ig visszatérő meghívott előadóként lépett fel a berlini Friedrich-Stadt-Palace-ban, ahol nagy sikerrel adta elő a legismertebb német szövegírók és zeneszerzők számait, továbbá világslágerek német változatát.

1967-től 1994-ig 21 kislemeze, 1981 óta öt nagylemeze jelent meg, a legutóbbi 2002-ben. Ebben az évben igazi meglepetést okozott, mert stílust váltott, és az ezredfordulón divatos zenében próbálta ki magát. Új fazonnal, új stílussal debütált, a NOX és a Romantic együttes fiatal zeneszerzőpárosa komponálta B52: Újjászületés című lemezét.

Képes összeállításunkban megnézheted Karda Beát ritkán látott, fiatalkori fotókon. Nem csoda, hogy a ’70-es években itthon és külföldön is bolondultak érte, a fiatal, gyönyörű, szőke nő hollywoodi filmsztárnak vagy az ABBA együttes szőke énekesnőjének helyére is beillett volna. 

Ezt is szeretjük