Doszpot Péter a 90-es évek sztárzsaruja volt: ezért ért véget a karrierje
Doszpot Péter nevét minden magyar ismerte a '90-es években, ám a rendőrségnél ezt nem nézték jó szemmel.

doszpot-péter-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Doszpot Péter nevét senkinek sem kellett bemutatni a ’90-es években. Ő volt az ország ügyeletes sztárzsaruja. Barátai révén ismerte meg a rendőri hivatást. Egy kisvárosban nőtt fel, ahol minden ismerőse a rendvédelemben dolgozott, így ő is elment hétvégente önkéntes rendőrnek.

Az első napján, amikor bement, történt egy gyilkosság. Kivezényelték a bűncselekmény helyszínére, ahol egyszer csak megjelentek a Pest megyei Rendőr-főkapitányság gyilkossági nyomozói, abban a pillanatban jött rá, ő is ezzel szeretne foglalkozni.

Doszpot Péter karrierje a rendőrségnél

Négy évvel később került be a gyilkossági csoporthoz, ahol az életvédelmi osztály vezetője lett, majd 2001. szeptember 15-én alezredesi rendfokozattal szerelt le a rendőrségtől. 

Doszpot Péter 2000-ben egy helyszíni fotón.
Doszpot Péter 2000-ben egy helyszíni fotón.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A távozása sokakat váratlanul ért, hiszen azelőtt rengeteget szerepelt a képernyőn, a sármos, fekete bőrkabátos nyomozót sokszor láthattuk a híradóban és a különböző bűnügyi műsorokban.

- Talán az a legjobb kifejezés, hogy elfogyott a levegő a rendőrségen. Egy bizonyos idő után azt észre kellett vennem, hogy ahogy kitettem a lábam a rendőrségen kívülre, én voltam az ismert zsaru, bent pedig a vezetőim mindig próbáltak visszahúzni - kezdte a múltidézést Palik László Palikék Világa by Manna című YouTube-műsorában.

doszpot 2
Fotó: YouTube/Palikék Világa by Manna

A hierarchiában felette lévők gyakran emlékeztették rá, hogy ő alosztályt vezet alezredesi pozícióban. Illetve sokan azt sem nézték jó szemmel, hogy nem csapatban, sokkal inkább önállóan dolgozott.

- Egy katonás szervezetben ez nagy baj. A másik nagy baj, hogy ez a szervezet olyan, hogy nem szólnak, hogy ez az út, ne lépj le róla, mert az sokaknak nem tetszik. Hagyják, hogy lépegessél, de közben ássák a marha nagy gödröt. És egyszer csak jön a döntés, hogy érezd azt, ez az egész eddig tartott. Aztán azonnal volt helyettem vezető, és ment tovább az élet.

Szász Marci a '90-es évek csodagyereke ma

A ma már 34 éves Szász Márton a miskolci egyetemet négy év után inkább otthagyta, és főállásban kezdett el dolgozni. A felsőoktatási intézményben az oktatókkal is meggyűlt a baja, volt, akinek az volt a célja - és ezt hangoztatta is -, hogy fogást találjon a fiún. 

Cover-fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezt is szeretjük