Elhunyt Csűrös Karola: a Szomszédok legendás Etusa 85 évesen, hosszú betegeskedés után távozott
A Madách Színház mély megrendüléssel adta hírül, hogy elhunyt Csűrös Karola színművésznő.

csuros-karola-cover

„A Madách Színház mély megrendüléssel tudatja, hogy elhunyt Csűrös Karola színművésznő” - írja közösségi oldalán a teátrum, amelynek öt évtizeden át volt a tagja. Az érdemes művész 2021. november 6-án lett 85 éves. 

Csűrös Karola 1936. november 6-án született Budapesten. Fiatalon táncolni tanult, a Ballada egy lányról (1959) című rövidfilmben táncosként volt látható. 1959-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, osztálytársa volt Pásztor Erzsi is, akivel együtt 2019 szeptemberében gyémántdiplomát vehetett át a Színművészetin.

Érdekes, hogy mindkettejüknek a Szomszédok című teleregény hozta meg az országos népszerűséget: az előbbi Szikszay Etus keramikusművészt alakította, Mágenheim Julcsi (Ábel Anita) nagymamáját, Mágenheimné Szikszay Júlia (Frajt Edit) anyját, míg utóbbi Vágási Jutka (Ivancsics Ilona) iszákos és undok, mégis közönségkedvenccé vált nagynénjét, Janka nénit.  

Csűrös Karola 1986-ban
Csűrös Karola 1986-ban
Fotó: MTI/Ilovszky Béla

A diplomaosztó évében, 1959-ben a Győri Kisfaludy Színházba szerződött, majd 1962-től a budapesti Madách Színház társulatának tagja lett. Eleinte naiva-szubrett szerepeket kapott, ám hamar kitört a skatulyából, és érett karakterszínésszé vált. Célia volt Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékában, Margit a Régimódi történetben, fantasztikus komika Ray Cooney: Ne most, drágám! című komédiájában.

Utolsó bemutatója a Forgószínpad volt, amelyben többek között Psota Irénnel, Pásztor Erzsivel, Békés Italával, Für Anikóval, Kállai Ilonával, Lehoczky Zsuzsával és Zenthe Ferenccel játszott együtt.

Első jelentősebb filmszerepét az 1960-ban bemutatott Két emelet boldogság című filmben kapta Szabó Gyula partnereként. Több filmben és televíziójátékban is szerepelt, az országos hírnevet a Szomszédok hozta meg számára. Az 1987 májusában indult és 1999. december 30-án véget ért sorozatban ő formálta a szerettei által csak tyúkanyónak nevezett Etust, aki minden helyzetben nyugodt maradt, és higgadt tanácsokat adott. 

Csűrös Karola, Horváth Ádám, Kulka János és Ábel Anita a Szomszédok forgatásán 1987. szeptember 2-án
Csűrös Karola, Horváth Ádám, Kulka János és Ábel Anita a Szomszédok forgatásán 1987. szeptember 2-án
Fotó: MTI/Hámor Szabolcs

A teleregény rendezője Csűrös Karola férje volt, akivel 1996-ban házasodtak össze. Etust Horváth Ádám az édesanyjáról, Sárközi Mártáról mintázta, aki Molnár Ferenc író lánya volt. Amikor Csűrös Karola megtudta, indul egy sorozat, és van benne egy számára tökéletes karakter, megfenyegette a férjét: ha nem ő alakítja Etust, elhagyja. Nem tudott róla, hogy a férfi a szereposztásnál eleve a feleségének szánta a szerepet, így Horváth Ádámnak nem kellett semmilyen áldozatot hoznia. 

Az ezredforduló után a 2004 és 2009 között forgatott, Életképek című teleregényben dr. Csűri Karolina, becenevén Karcsi doktornő szerepében is láthattuk. Ennek a sorozatnak a forgatókönyvírója és rendezője szintén a férje volt. Olyan színészek szerepeltek benne, mint Kulka János, Hegyi Barbara, Gáti Oszkár, Kováts Adél, Szacsvay László, Garas Dezső, Schell Judit vagy Rátóti Zoltán. 

A 80. születésnapját ünneplő Csűrös Karola és férje, Horváth Ádám a Madách Színházban tartott köszöntésen 2016. november 8-án
A 80. születésnapját ünneplő Csűrös Karola és férje, Horváth Ádám a Madách Színházban tartott köszöntésen 2016. november 8-án
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Csűrös Karola 2016-ban bokaszalag-szakadást szenvedett, két éve pedig otthonában elesett és eltört a térde, később trombózist kapott. A várt és remélt felépülés elmaradt. Férje 2019. június 19-én hunyt el, azóta a színésznő nem nagyon mozdult ki. 

- Igazság szerint már lemondtam arról, hogy valaha újra rendesen tudok járni. (...) Most hogy jön a hideg, a tél, könnyebb nem azon keseregni, hogy a lakásom rabja vagyok. Ráadásul nemsokára kezdődik a kedvenc főzős műsorom is, az mindig jobb kedvre derít. Sajnos sokszor vagyok szomorú, de hát milyen is lennék? Elveszítettem életem szerelmét, Horváth Ádámot, nem tudok járni... Sok örömre nincs okom, persze erre mindig rácáfolnak a szeretteim, a barátaim, akik tartják bennem a lelket - nyilatkozta a Blikknek november 6-án ünnepelt 85. születésnapját követően.

Cover-fotó: MTI/Földi Imre

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük