Császár Előd először szólalt meg 22 éve okozott halálos autóbalesete óta

Császár Előd balesetéről máig sok pletyka kering, így az is, hogy bedrogozva okozta, ami nem igaz.

Császár Előd a ’90-es évek egyik legnépszerűbb magyar énekese volt. 1991-ben barátjával megalapította az FLM együttest, és hatéves fennállásuk alatt három albumot adtak ki: A csütörtök túl messze van, Megdöglöm érted, Megtalállak még. 1996-ban az Eördögh Alexával énekelt duettje, a Tiltott szerelem is hatalmas siker lett.

1997-ben az FLM feloszlott, a duó mindkét tagja szólóban folytatta tovább. Császár Elődnek három szólóalbuma jelent meg, énekesi pályafutása azonban 1998 decemberében derékba tört, miután halálos közlekedési balesetet okozott. 

Császár Előd balesete

1998. december 17-én megcsúszott az autójával, és a szembejövő sávba sodródva frontálisan ütközött egy rendőrautóval. A balesetben a kocsit vezető 25 éves rendőrtiszt, akinek nem volt bekapcsolva a biztonsági öve, a helyszínen meghalt. 

A 46 éves zenész az elmúlt két évtizedben visszavonult a nyilvánosságtól, Amerikában épített DJ-karriert, és Shane 54 néven főként külföldön lépett fel. 22 évig senkinek nem nyilatkozott a tragédia körülményeiről, de most a Tények Plusznak megszólalt. 

Nem igaz az, hogy drogoztam, nem igaz, hogy ittam, nem igaz, hogy mások is voltak mellettem. 

- Délután négykor énekórára mentem, egy benzinfolton megcsúszott az autó, és irányíthatatlan lett. Másnap nyilatkozta valaki a rendőrségtől, hogy én kábítószeres állapotban vezettem, de ez nem volt igaz. Abban a pillanatban tudtam, hogy baj van, mert ezzel nem tudok harcolni, hogyha ezt egy olyan prominens rendőr mondja, akinek a szava szent, akkor ez így van. 

csaszar-elod-fb
Fotó: TV2/Tények Plusz

- Pedig én tudtam, hogy nem. Aztán később ez ki is derült, mert

a bírósági ítéletben benne is van, hogy a balesetben nem játszott szerepet sem drog, sem pedig alkohol.

És azért én nem vagyok akkora ember, hogy ezt el lehetett volna intézni - mondta a TV2 műsorában.

A rendőrautó utasa és Császár Előd nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett. Az énekest halálos közúti baleset okozásával, kábítószerrel való visszaéléssel, harmadrészt pedig biztosítási családdal gyanúsították, mert a felelősségbiztosítását visszadátumozva kötötte meg. Végül a fővárosi bíróság halált okozó közúti baleset okozása miatt egy év hat hónap fogházbüntetésre ítélte, amit három év próbaidőre felfüggesztettek, emellett pénzbírságot kapott, és négy évre eltiltották a járművezetéstől. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Császár Előd a baleset óta nem érzi magát biztonságban az utakon, az elmúlt két évtizedben jogosítványa sem volt. Szerinte az emberek úgy gondolják, megúszta, mert nem kapott letöltendő börtönbüntetést, de őt a halála napjáig kísérteni fogja a tragédia, még ma is gyakran álmodik róla.  

- Öreg koromban, a halálos ágyamon is pontosan fogok emlékezni a csattanás hangjára, és akkor is pontosan fogom tudni, hogy mekkora fájdalmat okoztam azzal, hogy béna voltam. Úgyhogy ez az ítélet nekem örök életemre tart, és nem fogok tudni megszabadulni tőle soha - vallotta be. 

csaszar-elod2
Fotó: TV2/Tények Plusz

Az öt és fél évig elhúzódó bírósági eljárás után újra kellett kezdenie az életét. Nem csak a karrierje, a magánélete is tönkrement. Többször megfenyegették, az utcán megjegyzéseket tettek rá. Nagyon sokáig pszichológushoz járt, hogy feldolgozza a történteket. 

csaszar-elod
Fotó: TV2/Tények Plusz

- Én nem vagyok rendőrgyilkos, és ezt nem direkt csináltam. Pláne most, hogy már szülő vagyok, és tudom, hogy a gyerekem nekem minden, borzasztó arra gondolni, hogy valakinek a gyereke miattam halt meg, valaki miattam kellett, hogy eltemesse a gyerekét - majd azzal zárta a beszélgetést, hogy ha tehetné, visszafordítaná az idő kerekét, szeretné rendbe hozni, de nem tudja.  

A '90-es évek legsármosabb magyar énekesei anno és most

A kilencvenes években számos fiúbanda alakult Magyarországon is, közülük az egyik legsikeresebb a Shygys volt. A lányok egyik nagy kedvence Ács Bálint volt, aki csupán 21 éves volt, amikor bekerült a csapatba. Sokat változott az elmúlt években, de nem csak ő volt az egyetlen, akinek a posztere minden második lány falán ott volt. Képes összeállításunkban megnézheted, mennyit változtak az elmúlt években a '90-es évek legjóképűbb énekesei.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük