Bujtor István és Papp László igaziból ütötték egymást a forgatáson: az ökölvívó le is sérült
Bujtor István és Papp László Az oroszlán ugrani készül című első magyar kémfilmben szerepelt együtt.

bujtor-istvan-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár Bujtor István a ’80-as években vált igazán híressé Ötvös Csöpi szerepében, a bátor és ügyes, mindent legyőző akcióhős figuráját a Budapesti Klasszikus Film Maratonon is látható első magyar kémfilmben, Az oroszlán ugrani készül című alkotásban keltette életre először. 

Az idén 80 éve született színészlegendát és a film felújított változatát a fesztiválon láthatja először a közönség, szeptember 18-án vetítik.

Bujtor István és Papp László

A világot nagy veszély fenyegeti: egy frissen szabadult háborús bűnös orvos tömegpusztító fegyverrel felérő szérumáért folyik a hajsza. Egy náci exparancsnok és szadista ügynöke megkörnyékezi a professzort, akit a lánya életével zsarolnak. Még szerencse, hogy a magyar rendőrség szuperügynöke, Menő Fej is rááll az ügyre. A nyomába eredő gengsztereket egy-két pofon vagy kütyü bevetésével intézi el, és közben mindig marad elég ideje a hölgyekre is.

Balra Révész György a film rendezője, jobbra Bujtor István színművész Az oroszlán ugrani készül című film forgatásán 1968-ban.
Balra Révész György a film rendezője, jobbra Bujtor István színművész Az oroszlán ugrani készül című film forgatásán 1968-ban.
Fotó: Fortepan/Révész György

Révész György alkotása bevallottan a James Bond-filmek paródiája, amelyben a Bujtor István által alakított magyar titkos ügynök, Menő Fej, a jugoszláv rendőrség oldalán száll szembe egy nácikból álló bűnözőcsoporttal, hogy megszerezze a Dubrovnik közelében, egy sziklában elrejtett tömeggyilkos ampullát.

A népszerű 007-esről szóló filmek a ’60-70-es években nem mentek át a szocialista cenzorok szűrőin, a látványos tengerparti autós üldözéssel, szigetek közötti hajókázással és a történelmi óvárost bemutató helikopteres légi felvételekkel gazdagított akció-vígjáték ezért különösen nagy népszerűségnek örvendett a hazai közönség előtt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A film ötlete úgy született meg, hogy Révész György rendező és Föld Ottó főgyártásvezető a dubrovniki tengerparton sétálgatva meglátták a sziklát, ami egy ugrani készülő oroszlánra hasonlít. Megvásárolták két jugoszláv szerző krimi-ötletét és indulhatott is a forgatás többek közt Dubrovnikban, Splitben és Mostarban. 

az-oroszlan-ugrani-keszul1
Fotó: Fortepan/Révész György

Mivel a filmben egymást követik az akciójelenetek, a színészek kemény fizikai megpróbáltatásoknak voltak kitéve. Azon viszont még a stáb tagjai is meglepődtek, hogy a Dr. Klauberget játszó, ekkor 66 éves Ajtay Andor milyen energiával futkározik a sziklás tengerparton, ugrál be a motorcsónakba, evez, sőt, verekszik. A lányát játszó Medveczky Ilonának az úszómedencével gyűlt meg a baja, ugyanis nem tudott úszni.

Az akkor 26 éves Bujtor István tökéletes a szuperhős titkosügynök szerepében. A színész a fizikai épségét is kockáztatta a forgatáson. Ahhoz a jelenethez, amikor Menő-Fej egy felnyíló híd egyik oldaláról átugrik a másikra, a jugoszláv partner, az Avala filmgyárbiztosított kaszkadőrt. A kaszkadőr meg is jelent, de amikor megtudta, hogy miről van szó, kijelentette, hogy nem vállalja. Bujtor István „Utóvégre kosaras voltam!'' felkiáltással végül maga csinálta meg az életveszélyes jelenetet. 

Psota Irén színművész, Medveczky Ilona táncosnő és Révész György a film rendezője.
Psota Irén színművész, Medveczky Ilona táncosnő és Révész György a film rendezője.
Fotó: Fortepan/Révész György

A szereposztás igazi különlegessége, hogy Psota Irén brillírozik a főgonosz szadista Helgaként, illetve Ajtay Andor, Szendrő József és Dajka Margit mellett a kor olyan sztárjai is feltűnnek, mint a teljes Illés zenekar vagy Medveczky Ilona. A filmben a többszörös olimpiai- és Európa-bajnok ökölvívó, Papp László is felbukkan. Egy Pikó nevű gengsztert játszik, aki kétszer is összecsap a főszereplő Menő-Fejjel. 

Papp László háromszoros olimpiai és kétszeres Európa-bajnok ökölvívó 1963-ban egy edzésen.
Papp László háromszoros olimpiai és kétszeres Európa-bajnok ökölvívó 1963-ban egy edzésen.
Fotó: MTI/Petrovits László

Bujtor István kezdetben nevetségesnek tartotta, hogy az ő karaktere leüsse a híres ökölvívót, de Pappot nem zavarta a dolog, sőt jó pár fogást meg is tanított neki. A felvétel során aztán Bujtor kicsit késve kapta el a fejét egy pofon elől, de a stáb nagy megkönnyebbülésére nem lett komolyabb baja. Az csak másnap derült ki, amikor Papp Laci sántítva jelent meg, hogy ő is kapott rendesen a színésztől. Világhírű boxolóként azonban nem állt neki panaszkodni. 

Tímár Éva és Bujtor István

Tímár Évát a tévénézők A mi kis falunk mindenbe belekotnyeleskedő, ősz hajú Joli nénijeként ismerik. Szinkronizált, több sorozatban, számos játék- és tévéfilmben szerepelt, volt, amelyikben egykori szerelmével, Bujtor Istvánnal együtt. 

Cover-fotó: MTV/Kiss Júlia   

Ezt is szeretjük