Bujtor István Ötvös Csöpiként hatalmas sztár lett - Bud Spencer is másolta egy poénját
Bujtor Istvánt soha nem zavarta, hogy a magyar Piedoneként emlegetik, ellenkezőleg, megtisztelőnek érezte.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bujtor Istvánt úgy is szokták emlegetni, hogy ő volt a "magyar Bud Spencer".  Ez egyrészt annak köszönhető, hogy ő volt a nápolyi színész felejthetetlen szinkronhangja, másrészt az Ötvös Csöpi-sorozat főhőse, amely a Piedone-filmek másolatának is tekinthető. 

Király Levente nemrég megjelent, Hasonmások című könyvében a magyar színészlegenda azt mondta, nem bánja, hogy az olasz sztárhoz hasonlítják. A legenda szerint egy személyes találkozásukkor Bud Spencer javasolta neki, hogy készítsen vértelen bunyóval fűszerezett, humoros filmeket.

Bujtor István, a "magyar Bud Spencer"

Az Ötvös Csöpi-filmek kitalálója maga a főszereplőt is megformáló Bujtor István volt. Rómában, a Sándor Mátyás felvételei alkalmából érte az a megtiszteltetés, hogy személyesen is találkozhatott nápolyi kollégájával.

bujtor-istvan
Fotó: MTI/Ilovszky Béla

- Ő a szomszéd műteremben forgatott, és összehoztak, bemutattak. Én már akkor szinkronizáltam őt itthon, és akkor mondta, hogy milyen jó ilyen filmet csinálni.

"Szinkronizálni is élvezet lehet, de miért nem csináltok ti is ilyet? Nagydarab, marha embernek itt vagy te, szép táj, jópofa benyögések, pofonok vér nélkül, és a kisgyerek mindenképpen nagyon fontos, akárcsak a happy end. És kész is a film. Szent meggyőződésem, hogy a közönségnek nagyon komoly igénye van az ilyen irányú filmekre, erre a műfajra, kikapcsolódásra, szórakozásra az egyéb, komolyabb, nehezebb veretű filmek mellett."

Mivel nem találtam vállalkozót, ezért megírtam a forgatókönyvet, elvállaltam a rendezést és a főszerepet is. A zenét az öcsém, Frenreisz Károly szerezte - emlékezett vissza Bujtor István.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Pogány Madonna (1980), a Csak semmi pánik (1982), Az elvarázsolt dollár (1985) és a Hamis a baba (1991) című filmekben Bujtor azt is kihasználhatta, hogy külsőleg is hasonlított Bud Spencerre. Ugyanakkor Ötvös Csöpi sok esetben lezserebb, vagányabb Piedonénál, a filmjei sincsenek csak a bunyókra kihegyezve. 

- Mindig is vágytam arra, hogy Bud Spencernek ne csak a hangját, hanem a testi megjelenését is "szinkronizáljam". Több mint húsz éve foglalkozom filmmel, igyekeztem a nagy mesterektől, mint Makk Károly, Keleti Márton, Fábri Zoltán, mindent megtanulni. Mindig vonzott az a lehetőség is, hogy egy személyben felelhessek mindenért, mint a színészi játék, a forgatókönyv, a rendezés. 

kiraly kevente - hasonmasok

- Külföldön játszanak a színészek színházban is, meg filmen is. Csak ott leszerződnek egy-egy nagy produkcióhoz. Mindig kötelesek a filmgyárak rendelkezésére állni, és ilyenkor nem lépnek fel máshol. Az is igaz, hogy ők ebből meg is élnek. Na, persze nem mindegyiknek van 1.200.000 dolláros gázsija, mint Bud Spencernek - mesélte Király Leventének.

A 2009-ben elhunyt magyar színészt soha nem zavarta, hogy a magyar Piedoneként emlegetik, ellenkezőleg, megtisztelőnek érzete, az elnevezést pedig találónak. A tisztelet kölcsönös volt Bud Spencerrel, aki kollégája egy poénját is átvette. 

bud-spencer
Fotó: Thomas Niedermueller/Getty Images

- Bud Spencer látta a filmemet, sőt még át is vett tőlem egy poént. Arról a jelenetről van szó, amelyben megfogok egy rosszfiút, bedobom a kuglibábuk közé, ő persze ordít, mint a sakál, de csak addig, amíg egy golyót hátulról a lábai közé nem gurítok. Onnantól ugyanis magas hangon sipákol. Ezt a geget Piedone is elsütötte később - árulta el a könyvben Bujtor. 

Király Levente: Hasonmások - Hihetetlen történetek Bujtor Istvánról és Bud Spencerről
Macro-Media Bt.
3990 forint

Érdekes és szellemes történetek, őszinte vallomások olvashatók az Ötvös Csöpi-filmek főszereplőjéről, Bujtor Istvánról és az olasz filmtörténet egyik legnagyobb legendájáról, Bud Spencerről, aki azt is elárulta, miért volt sokkal népszerűbb hazánkban, mint Olaszországban. "Ez számomra is hihetetlen. Lehet valami a magyarok életstílusában is, amitől jobban tudnak azonosulni az életművemmel. A magyar emberek erősek és nagylelkűek, akárcsak én a filmjeimben" - vallja a könyvben az olasz színészóriás. 

Topolino megformálója 35 év alatt ennyit változott

Kristály Barbara játszotta 1985-ben Az elvarázsolt dollárban Topolinót. Nyolcéves volt, amikor édesanyjával elmentek a válogatásra, ahol úszni tudó gyerekszereplőt kerestek. Kacsintani kellett, és verset mondani, de ő inkább vicceket mesélt.

Ezt is szeretjük