Ezüstérmet nyert a vitorlázó Berecz Zsombor: ez a magyarok legjobb eredménye ebben a sportágban
A Finndingi hajóosztályban szereplő Berecz Zsombor ezüstérmet nyert kedden a tokiói olimpián.

berecz-zsombor-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Finndingiben szereplő Berecz Zsombor ezüstérmet szerzett kedden a tokiói olimpián. Ez a magyar vitorlázás második ötkarikás medálja, az elsőt a Detre testvérek szerezték, akik az 1980-as, moszkvai játékokon a harmadik helyen végeztek Repülőhollandiban.

Berecz Zsombor negyedik olimpiáján szerepelt, Pekingben és Londonban még Laser Standardban indult, utána ült át a nagyobb fizikai kihívást jelentő Finndingibe. Rióban az utolsó futamban maradt le az éremversenyről, és a 12. helyen végzett.

Berecz Zsombor vitorlázó ezüstérmet nyert

A japán fővárostól egyórányira fekvő üdülőhelyen, az Enosima Jachtkikötőben ideális időjárás mellett szállhattak vízre a hajósok. A világ- és Európa-bajnok magyar vitorlázó tíz futam után a második helyen jutott be a dupla szorzós éremversenybe, ahol a legjobb tíz szerepelt. Berecz hátránya kilenc helyezési pont volt az éllovas és címvédő brit Giles Scott-tal szemben, előnye pedig két pont a harmadik spanyol Joan Cardona előtt.

berecz-zsombor1
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A rajt előtti nagy helyezkedésből Scott jött ki a legrosszabbul, mivel átcsúszott a vonalon, így újra kellett rajtolnia. Ezt kihasználva a 35 éves magyar vitorlázó és Cardona is elhúzott tőle. A következő szakaszban Berecz egy ideig átvette a vezetést, de a fordulónál megint az ausztrál Jake Lilley volt az első. A magyar hajós továbbra is remek tempóban haladt, ismét az élre tört, ausztrál ellenfelével előzgették egymást. Az utolsó szakaszra Berecz megint másodikként fordult, Scott tartotta hatodik helyét, ami neki aranyat jelentett.

Berecz nagy hajrát nyitott, megnyerte a futamot, innentől csak brit ellenfelére kellett figyelnie. Scott bejött negyediknek, ami számára címvédést, egyben magyar ezüstöt és spanyol bronzot - Cardona hatodik lett - jelentett. A dobogósok a vízbe ugorva, majd egy vitorláson összeölelkezve ünnepeltek.  

berecz-zsombor2
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ez a tokiói magyar küldöttség tizedik dobogós helye, a mérleg most 3 arany, 4 ezüst és 3 bronz.

Tokióban a négyszeres világbajnok brit Giles Scott folytatta a brit hegemóniát, a 2000-es sydney-i játékok óta más ország nem tudott olimpiát nyerni Finndingiben és a közeljövőben nem is fog. Ez volt ugyanis a hajóosztály - egyelőre - utolsó ötkarikás szereplése, mivel kikerült a 2024-es, párizsi játékok programjából.

Képes kvíz: felismered a magyar úszóolimpikonokat fotójuk alapján?

Képes kvízünkben a magyar úszósport több olimpiai bajnokát is láthatod. Teszteld tudásod, hányat ismersz fel közülük!  

Győzd le a saját korlátaidat - Alföldi Róbert a Femina Klubban

Az elégedett élethez vezető úton akadályok sorába ütközünk, és sokszor bele sem gondolunk, hogy számtalan esetben a belső, saját korlátaink felismerése és leküzdése jelenti a legnagyobb kihívást.

A november 15-i Femina Klub esten Szily Nóra és Alföldi Róbert segítenek megfejteni, hogy milyen tényezők állhatnak a siker útjában, hogyan boldoguljunk a kritikákkal és az esetleges kudarccal, és milyen technikákkal hozzuk ki a legjobbat önmagunkból.

Pontos részletek az estről itt olvashatók.

Jegyek kizárólag online érhetők el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Cover-fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezt is szeretjük