4 magyar sztár, akit szörnyű betegség kínoz
Nem adták és adják fel
Nevüket az egész ország ismeri, ám hiába a siker és a hírnév, a súlyos betegségek őket sem kerülték el.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A krónikus betegségekkel senkinek nem könnyű együtt élni. Az összeállításunkban szereplő magyar sztárok bátran néznek, illetve néztek szembe az életüket megnehezítő súlyos kórral, legyen az lelki eredetű baj vagy gyógyíthatatlan autoimmun betegség

Nem adják, illetve nem adták fel a küzdelmet, élni akarásukkal pedig példát mutatnak rajongóiknak.

Lang Györgyi

Az 52 esztendős énekesnő évtizedek óta küzd gyógyíthatatlan, súlyos betegségével. Györgyinél több évvel ezelőtt szklerózis multiplexet diagnosztizáltak az orvosok, és mára annyira leromlott az állapota, hogy csak kerekesszék segítségével tud közlekedni. Mindennek dacára a népszerű sztár semmit sem veszített humorából és életkedvéből. Lang Györgyi nevét a Pa-dö-dö zenekar tette országszerte ismertté, melyet barátnőjével, Falusi Mariannal alapított.

A duci lányok meghökkentő, színes frizurájukkal, utánozhatatlan, laza stílusukkal és friss, vidám zenéjükkel óriási népszerűségre tettek szert a kilencvenes években. Szinte hihetetlen, hogy az örökké mosolygó énekesnő ekkor már régóta tisztában volt vele, milyen súlyos kór támadta meg szervezetét.

Mint elmondta, tünetei a hetvenes években kettős látással kezdődtek, az agyvízvizsgálat eredményeiből pedig kiderült, hogy szklerózis multiplexben szenved. Orvosa felkészítette rá, hogy a jövőben állapota romlani fog, ám a szteroidos kezelésnek köszönhetően 25 évig tünetmentes maradt.

Nem is akart tudomást venni betegségéről, míg egyre komolyabb komplikációk - három porckorongsérv, két lábtörés - nem jöttek, végül pedig kerekesszékbe nem kényszerült.

Györgyi rendkívüli életkedvének és küzdeni tudásának ékes bizonyítéka, hogy, bár segítség nélkül ma már egyáltalán nem tud közlekedni, a Pa-dö-dö minden fellépésén ott van, énekel, és ülve végigcsinálja az összes koreográfiát. Váltig abban reménykedik, hogy a természetgyógyászok segítségével kilábal az általa csak szklerának nevezett betegségből. Elmondása szerint küzdelméhez az ad erőt neki, hogy tudja, szerettei mindig mellette állnak.

Szabó Gyula

Az egész ország aggodalommal követi figyelemmel a 79 éves Kossuth-díjas színművész egészségügyi állapotáról szóló híreket.

Szabó Gyula 2008. december 12-én kapott agyvérzést, mely miatt közel másfél hetet kellett kórházban töltenie. A Nemzet Színésze akkor sikeresen felépült, ám néhány hónap múlva újabb aggasztó hírek érkeztek róla: 2009. október 11-én ugyanis agyhártyagyulladással szállították kórházba, állapota pedig olyan súlyos volt, hogy az intenzív osztályra került.

A tizedes meg a többiek sztárját a nagy fájdalmak miatt az orvosok több héten keresztül altatták, szervezete azonban olyannyira legyengült a korábban tüdőgyulladásra felírt antibiotikumoktól, hogy lélegeztetőgépre kellett kapcsolniuk. A legendás színész állapota november elejére stabilizálódott annyira, hogy a sebészek meg tudták műteni, a kórházból pedig november közepén engedték haza. Szabó Gyula 2010 januárjától otthon lábadozik, és ápolónő, illetve gyógytornász is rendszeresen jár hozzá. A legfrissebb hírek szerint - melyekről lánya, Szabó Zsófia tájékoztatta a közvéleményt - a fekvőbeteg színésznek hosszú hónapok után április második hetében sikerült először lábra állnia, illetve sétálnia egy keveset, amihez nem volt szüksége tolókocsira. 

Ágnes Vanilla

Frenyó Ágnes - ahogy többen ismerik, Ágnes Vanilla - évekig küzdött egy igen súlyos betegséggel. Sokáig még arra sem volt reménye, hogy az orvosok képesek lesznek kideríteni, mi baja, arra pedig még kevésbé, hogy megtalálják a sikeres gyógymódot. Tünetei rosszullétekkel kezdődtek, ám ezekkel az énekesnő még nem törődött, csak akkor fordult orvoshoz, amikor erős migrén, gerinc- és izomfájdalmak, illetve vérnyomásproblémák kezdték gyötörni. A kórházi kezelés dacára panaszai nem szűntek, sőt, egyre súlyosabbá váltak.

Végül egy nyitott gyomorszájjal és nyelőcsőgyulladással járó refluxbetegségben csúcsosodtak ki. Ekkor karrierje is komoly veszélybe került, hiszen sem dolgozni, sem énekelni nem tudott. A rengeteg antibiotikumtól fényérzékeny lett, és állapota olyan komolyra fordult, hogy már emberek közé sem ment. Hitét azonban végtelennek tűnő kálváriája során sem veszítette el, és végül a bajai kórház főorvosának sikerült diagnosztizálnia betegségét. Mint kiderült, a 32 éves énekesnő tunéziai útja során elkapott egy ritka trópusi fertőzést, melyet kisállatok terjesztenek. Ágnes elmondása szerint hitének és a gyógyszeres kezelésnek hála mára teljesen újjászületett, újra dolgozik, és tele van tervekkel.

Kállai Ferenc

A magyar filmtörténeti legendává vált Pelikán elvtárs megformálóját a közönség évek óta nem láthatta sem színpadon, sem újabb filmszerepben. Kállai Ferenc 84 esztendős, ám a 2006-ban még aktív színészt nem életkora, hanem súlyos betegsége tartja vissza attól, hogy nyilvánosság elé lépjen. A Jászai Mari-díjas érdemes művész 2005-ben került először kórházba vérnyomásproblémákkal, amit cukorbetegsége súlyosbított. Ennek ellenére, amikor csak tehette, színpadra lépett, méghozzá ugyanazzal a derűs kedéllyel, ami mindig is jellemezte a nemzet színészét.

Egészségi állapota azonban tovább romlott, és sem a kórházi kezelés, sem az alternatív gyógymódok nem használtak hosszútávon. Kállai Ferenc ma már olyan rosszul van, hogy nem tudja elhagyni otthonát, 24 órás ápolásra szorul, és a telefonokra sem tud válaszolni.

Még szomorúbb, hogy felesége, Ida néni is beteg, így nem képes egyedül ellátni szeretett férjét. A Magyar Színház társulata egy emberként várja vissza a színészlegendát, ám ő elmondása szerint nem hiszi, hogy még valaha színpadra áll.

Fotók: Europress

Ezt is szeretjük