5 sztár, aki visszatért a halál kapujából

Megdöbbentő gyógyulások

Sikertörténetük reménnyel töltheti el sorstársaikat, ők ugyanis egyetlen pillanatra sem adták fel.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Földön megközelítőleg 28 millió ember szenved rákban, és az áldozatok száma évente nagyobb, mint a HIV, a tuberkulózis és a malária áldozatainak száma együttvéve.

A becslések szerint 2010-re a rák lesz a halálozások legfőbb oka a világon. A kór azonban nem feltétlenül halálos, egyre több embernek, beleértve a hírességeket is, sikerül túlélnie a rettegett betegséget.

Christina Applegate

Az 1971-ben született bájos színésznő, aki átütő sikerrel alakította a Rém rendes család Kelly Bundy-ját, meglehetősen fiatalon nézett szembe a szörnyű kórral. Még 36 éves sem volt, amikor egy rutinvizsgálat során rosszindulatú daganatot találtak a mellében. A művésznő genetikailag hajlamos a betegségre, édesanyja majdnem a mellrák áldozata lett.

Applegate mindkét mellét leoperáltatta, hogy megelőzzék az áttéteket. A beavatkozás után nem sokkal helyreállító műtétet hajtottak végre rajta, de eleinte nagyon nehezen szokta meg új melleit. Saját elmondása szerint teljesen más helyzet, ha valaki önszántából csináltat másik ciciket, illetve, ha rákényszerül erre.

Kis idő elteltével azonban megbarátkozott új melleivel, és ma már csinosnak és hetykének találja őket. Szerinte az a legjobb, hogy nem kell melltartót hordania, és kilencven évesen is feszes mellekkel büszkélkedhet majd.

Hogy egészségét megőrizze, a színésznő jelenleg makrobiotikus táplálkozást folytat. A bájos Applegate túl van a megrázkódtatásokon, szebben ragyog, mint valaha.

A People magazin idén az első helyre sorolta a hölgyet a legszebb embereket felvonultató százas listán.

Cynthia Nixon

A színésznő szintén a nők egyik legrettegettebb betegségével, a mellrákkal nézett szembe 2006-ban. A Grammy-, Tony- és Emmy-díjas Nixont nagyon megrázta egyik mellének elvesztése és az azt követő kemoterápia.

A fájdalmas kezelések azonban még jobban összekovácsolták leszbikus barátnőjével, az emberjogi aktivista Christine Marinonival, akivel 2004 óta tart a kapcsolata.

Cynthia 1988-tól élt házasságban Danny Mozes professzorral, de csalódott a férfiban, és 2003-ban elváltak útjaik. Leszbikus kapcsolatában azonban boldognak érzi magát, nem véletlenül nyilatkozta büszkén, hogy mindkét gyermeke mindkettőjüket mamának szólítja, szóval párját is teljes mértékben elfogadták.

A 43 éves Nixon amikor éppen nem a Szex és New York Mirandájaként forgatja új, egész estés mozifilmjét, mellrákellenes aktivistaként tevékenykedik. Pedig betegségét évekig eltitkolta, és csak 2008 áprilisában beszélt róla először nyilvánosan. Azóta befolyását latba vetve rávette például az NBC vezetőit, hogy főműsoridőben rendkívüli adást készítsenek a betegségéről, felhívva ezzel nőtársai figyelmét a megelőzés fontosságára.

Maggie Smith

A 74 éves színésznő mellében 2007-ben találtak rosszindulatú daganatot, és azonnal megkezdték kezelését. A Szoba kilátással és a Tea Mussolinivel című világhírű mozifilmek sztárja az éppen zajló kemoterápia ellenére fáradhatatlanul forgatta Harry Potter történetének befejező epizódjait.

A felvételek alatt nagyon gyenge volt, néha úgy érezte, nem bírja tovább, de végigcsinálta. A legjobban a paróka viselése zavarta, McGalagony professzorként vendéghajban forgatta ugyanis a jeleneteket, hiszen a kemoterápia miatt elveszítette frizurájának jelentős részét. Enélkül saját szavai szerint olyan volt, mint egy főtt tojás.

A számos filmes díjjal jutalmazott színésznőnek azonban gyógyulása óta még nincs annyi önbizalma, hogy visszatérjen a színpadra. Ennek ellenére azért megküzd majd a varázslótanonc utolsó epizódjának forgatásával, mely előreláthatóan 2010-ben és 2011-ben, két részben kerül a mozikba.

Robert De Niro

Természetesen nem csak a nőket támadja meg a rettegett betegség. A Keresztapa sztárját, a kétszeres Oscar-díjas színészt hatvan éves korában támadta meg a prosztatarák. Édesapja ugyanebbe a betegségbe halt bele 71 éves korában. A kór és az ezzel járó kezelések miatt De Niro eleinte depresszióval küzdött, ám a magánéletét féltőn óvó színész megdöbbentő lépésre szánta el magát.

Nyilvánosságra hozta problémáját, és megengedte, hogy barátok, rajongók megkeressék tanácsaikkal, tapasztalataikkal, melyekből erőt gyűjthetett saját harcához. Többek között megkereste őt világhírű színésztársa, Sidney Poitier is, aki 85 éves, és szintén kigyógyult a prosztatarákból.

Robert De Niro rosszindulatú daganata szerencsére még kezdeti stádiumban volt, így csak rövid időt vett igénybe a kezelés. A 66 éves színész azóta is aktívan forgat, legújabb filmje Stone címmel várhatóan jövőre lesz látható a mozikban.

Lance Armstrong

A texasi sportoló története mesébe illő. Már hét éves korától a kerékpározás megszállottja volt. Hihetetlen veleszületett adottságokkal rendelkezik, izomzata tömör és erős, szervezete egyedülállóan magas fokon tudja hasznosítani a belélegzett oxigént, és erőkifejtés közben az átlagnál jóval kevesebb tejsavat termel, így sokkal terhelhetőbb. Ám ez a csodás szervezet sem menthette meg a rák egy agresszív formájától.

Alig volt 25 éves, amikor hererákja már tüdő- és agyi áttéttel pusztította testét. A vizsgálati eredmények után azonnal megműtötték, és elkezdték a kemoterápiás kezelést. Bár a kezelés kívül-belül összetörte a fiatalembert, családja segítségével új célt tűzött ki maga elé. Ez pedig az volt, hogy méltó módon vonulhasson vissza a kerékpározástól a Tour de France megnyerésével. 

Elképesztő kitartásával és akaraterejével még fantasztikusabb eredményeket ért el, mint amire számított. Először 1999-ben nyerte meg a futamot, majd ezután nem kevesebb mint hat alkalommal utasította maga mögé versenytársait a futam teljes hosszában. 2006-ban lefutotta a New York City Marathont is.

Teljesítménye páratlan és csodálatraméltó. A rákkal vívott csatájáról, a megjárt pokolról megindító őszinteséggel írt Bicikli életre-halálra című könyvében. A 38. életévében járó hős lefagyasztott spermájának köszönhetően háromszoros édesapa, legkisebb fia alig pár hónapos. 2003-tól 2006-ig viszonya volt a szintén ráktúlélő Sheryl Crow énekesnővel, akivel el is jegyezték egymást, ám az esküvőig nem jutottak el.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Armstrong megalapította a nevével fémjelzett alapítványt, számos módon igyekszik segíteni sorstársait a kór legyőzésében, illetve rávenni az állami szerveket a rák komolyabb kutatására. Livestrong feliratú gumikarkötője 2004-ben hatvanmillió dollár bevételt hozott az alapítványnak. Új módszerek kidolgozásával és a világ legbefolyásosabb vezetőinek bevonásával támogatja a rák elleni harcot.

Ezt is szeretjük