Sztárok, akik legyőzték a mellrákot
Megdöbbentő gyógyulások
A veszélyes betegség a hírességeket sem kíméli. Íme, 9 hölgy, aki szerencsésen legyőzte a halálos kórt.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A melldaganat a nők körében a méhnyakrák mellett a leggyakoribb rákfajta. Nem hunyhatunk szemet a tények felett, miszerint az elmúlt évtizedekben számos legendás tehetség hunyt el ebben a betegségben, illetve szövődményeiben.

Dusty Springfield, a kétszeres Oscar-díjas Bette Davis és a háromszoros Oscar-díjas Ingrid Bergman halálának is ez a betegség volt az oka, de a mellrák a hírességek családját sem kíméli.

Ebben a betegségben hunyt el ugyanis többek között Fritz Lang, Bill Clinton, Ronan Keating, Madonna, Sting, Lenny Kravitz, Bernie Mac, Rosie O'Donnell, Paul McCartney és az Arquette-testvérek édesanyja is.

Mi most azonban a szerencsés túlélőket gyűjtöttük össze, akik életük során nemcsak, hogy megküzdöttek a kórral, de példaértékű hozzáállásukkal és magatartásukkal sokat tettek azért, hogy a világ végre komolyan vegye, és számoljon ezzel a betegséggel.

1972: Shirley Temple

Temple négyévesen kapta meg élete első filmszerepét, hatévesen pedig már a harmincas évek egyik legnépszerűbb hollywoodi gyerekszínészeként tartották számon, akit 1934-ben – az azóta már megszűnt – Különleges Ifjúsági Oscar-díjjal jutalmazott a Filmakadémia.

A színésznő a negyvenes évek végén azonban abbahagyta a filmezést, és évtizedekkel később diplomata pályára lépett, a hatvanas évek végén pedig az Amerikai Egyesült Államok nagyköveteként tevékenykedett.

44 éves korában diagnosztizálták nála a mellrákot, amivel sikeresen megküzdött. Hozzáállása példaértékű, nem beszélve arról, hogy a színésznő történelmet írt azzal, hogy ő volt az első híresség, aki a televízióban nyíltan beszélt a betegségéről. Korábban ugyanis senki sem merte nyilvánosan felvállalni ezt a betegséget, és kimondani együtt a mell és a rák szavakat. Shirley Temple jelenleg nyolcvan éves, idén tavasszal azonban egy kisebb balesetet szenvedett nem sokkal a születésnapja előtt. Eltörte egyik karját, a legutóbbi hírek szerint azonban felgyógyult, és jól van.

1974: Betty Ford

Temple két évvel korábbi betegsége ellenére a közvélemény Betty Fordot őrizte meg úgy az emlékezetében, mint az első nőt, aki őszintén és nyíltan beszélt a mellrákról.

Elizabeth Anne Bloomer 1948-ben ment feleségül Gerald Ford ügyvédhez és vietnami veteránhoz, aki 1974-ben az Amerikai Egyesült Államok 38. elnöke lett.Hetekkel azelőtt azonban, hogy Betty Fordból first lady lett volna, kiderült, hogy mellrákja van. Szeptember 28-án masztektómiát - melleltávolítást - hajtottak rajta végre az orvosok. A műtét sikeres volt, Ford különlegesen őszinte hozzáállásával azonban nemcsak Amerika, de az egész világ szemét felnyitotta. A nők világszerte beszélni kezdtek a mellrákról, és sokkal jobban figyeltek nemcsak a betegség kezelésére, de a megelőzésére is.

1987: Nancy Reagan

Amerika negyvenedik elnökének özvegyénél 1987 októberében egy mammográfiai vizsgálat során vették észre a rosszindulatú daganatot.

A first lady orvosai tanácsára a masztektómia mellett döntött, néhány nappal később tehát eltávolították a bal mellét. Nancy Reagan felépült, a betegség és a műtét hírének hallatán pedig Amerika-szerte tömegesen kezdtek jelentkezni a nők mammográfiai vizsgálatra.

1987, 1989: Kate Jackson & 2003: Jaclyn Smith

Nyugtalanító, hogy a hetvenes évek egyik legnépszerűbb sorozatának, a Charlie Angyalai mindhárom sztárjának szembe kellett néznie a rákkal. Farrah Fawcett jelenleg is végbélrákjával küzd, míg Jaclyn Smith – ő játszotta Kelly Garretet – 2003-ban győzte le a mellrákot, Kate Jackson azonban kevésbé volt szerencsés.

Úgy tűnt ugyanis, hogy Sabrina Duncan megtestesítője 1987-ben végleg felépült, két évvel később azonban mindenki megdöbbenésére kiújult a mellrákja. Az aggodalomra azonban nem volt oka, szerencsére ugyanis második alkalommal is sikerült legyőznie a betegséget.

1992: Olivia Newton-John

A Pomádé szőke bombázójánál harmadik válogatáslemezének megjelenése után nem sokkal diagnosztizálták a mellrákot. Az énekesnő éppen visszatérni készült a zenei életbe a kilencvenes évek elején, sajnálatos módon azonban nemcsak a turnéját, de más szerepléseit is azonnal törölnie kellett.

A Grammy-díjas sztár a kezelések hatására sikeresen legyőzte a rákot, és azóta is fáradhatatlanul küzd azért, hogy felhívja a nők figyelmét erre a veszélyes betegségre és a megelőzés fontosságára.

2003: Anastacia

2003 januárjában Anastacia úgy döntött, hogy hátfájdalmai miatt műtéti úton csökkenti melleinek méretét. A mammográfiai vizsgálat azonban még idejében fényt derített arra, hogy az énekesnőnek mellrákja van. Azonnal megműtötték, és kemoterápiával is kezelték, minek eredményeképp szerencsésen felépült. Anastacia azonban ezek után sem tétlenkedett, létrehozott egy alapítványt.

Ami azért küzd, hogy a nők tudtára hozzák, a rendszeres szűrés lehetőséget ad arra, hogy időben észrevegyék a veszélyes betegséget.

2005: Kylie Minogue

Kylie Minogue-nak mellrákja miatt el kellett halasztania 2005-ös Showgirl – The Greatest Hits turnéjának hátralévő koncertjeit, és le kellett mondania a Glastonbury Fesztiválon való szerepléséről is. Betegségét és melbourni kezelését óriási médiafigyelem övezte, a hír hallatán pedig az aggódó rajongók közül egyre többen gyűltek össze az énekesnő rezidenciája közelében. 2005. május 21-én műtötték meg, egyik legjobb barátnője, Olivia Newton-John pedig arra kérte a rajongókat és a paparazzókat, hogy tartsák tiszteletben a sztár magánéletét. Néhány héttel később elkezdődött az énekesnő kemoterápiája, július elején pedig már nyilvánosan jelent meg egy kórházban, ahol rákos kisgyerekeket kezelnek.

Ezután visszatért Franciaországba, ahol befejezték a sugárkezelését. Néhány hónappal később már újra koncertezett, habár eleinte sokan aggódtak, vajon képes lesz-e folytatni karrierjét. A beszámolók szerint, amikor megjelent a színpadon, mintha atombombát robbantottak volna, Minogue lendülete ugyanis fékezhetetlen volt, energikussága pedig mindenkit magával ragadott.

2006: Cynthia Nixon, Sheryl Crowe, Marianne Faithfull

2006-ban több híresség is szinte egyszerre betegedett meg. Februárban Sheryl Crow-nál diagnosztizálták a korai stádiumban lévő mellrákot, néhány hónappal később orvosai pedig örömmel jelentették be, hogy felépülése teljes mértékben kielégítő. Marianne Faithfullnál 2006 szeptemberében vették észre a mellrákot, és egy hónappal később műtötték meg Franciaországban.

Szerencsére nála is időben diagnosztizálták a kórt, ezért további kezelésre nem is volt szüksége, és kevesebb, mint két hónap múlva teljesen felépülve folytathatta turnéját.

Cynthia Nixon 2006 októberében tudta meg, hogy mellrákja van, amiből hónapok alatt sikeresen felépült, de évekig eltitkolta a betegségét a közvélemény elől, mivel attól félt, hogy emiatt kitaszítottá válik. A helyzet azonban mostanra megváltozott, idén áprilisban ugyanis úgy döntött, hogy először beszél nyíltan mellrákjáról, azóta pedig a kór elleni küzdelem egyik lelkes aktivistája is lett.

Idén Christina Applegate mellében találtak rosszindulatú daganatot. A színésznő azonnal alávetette magát a műtétnek, illetve a kemoterápiának. Szívesen beszélt az őt ért traumáról, hogy segítse sorstársait, illetve, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy fiatalkorban is szükséges az odafigyelés.
Ezt is szeretjük