Ha nem eszik a gyerek: nem biztos, hogy válogatós, más oka is lehet
A nem evés hátterében többféle ok állhat, most ezeket vesszük sorra.

GettyImages-949228894
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak, akik már kis koruktól fogva remek evők, bármit elfogyasztanak, ami a tányérjukra kerül, és vannak, akiknek sokkal döcögősebben megy a hozzátáplálás kezdeti szakasza, majd az étkezések: a gyerekek sokszor élből elutasítják az ételt anélkül, hogy egy pillantást vetnének rá, a kóstolásról nem is beszélve, így a szülőnek minden egyes étkeztetésnél meggyűlhet a baja.

A gyerek nem evésével kapcsolatban az egyik legnagyobb tévhit, hogy majd kinő belőle, és majd eszik, ha éhes, ha mégsem, akkor a szülő azt a maradék kedvencet készíti el neki, így egy olyan ördögi körbe kerül, ahol a csemete mást már nem is akar fogyasztani.

Attól, mert nem eszik, nem biztos, hogy válogatós!

A legfrissebb kutatások szerint a válogatósság - a legtöbbször - a gyerek fejlődésének egy teljesen normális szakasza. Általában 1-2 évesen kezdenek el válogatni, majd 3,5 és 5 éves koruk között nőnek ki belőle. Ha ehhez még egyéb evési probléma is társul, amit eddig nem oldottatok meg, az további nehézségeket okozhat. Ha a szülők azt tapasztalják, hogy a válogatósság nem csak egy átmeneti jelenség, ha extrém mértéket ölt, és egészségi állapotára is hatást gyakorol, esetleg olyannyira megterheli a család életét, ami már a harmónia felbomlásához vezet, érdemes mielőbb szakmai segítséget kérni.

GettyImages-1278012558

Ambrus Éva Válogatós gyerekek című könyve gyakorlati tanácsokkal és gyerekbarát receptekkel szolgál válogatós apróságok számára. A nem evés hátterében többféle ok állhat, most ezeket vesszük sorra a könyv segítségével.

A válogatós evés lehetséges okai

Táplálási és evészavarok

A szakemberek 0 és 6 éves kor között 25-40%-ra becsülik a táplálási és evészavarokkal küzdő gyermekek számát. A kicsik többségénél tapasztalhatóak olyan rövidebb vagy hosszabb szakaszok, amikor a megszokottól eltérően táplálkoznak, esetleg válogatni kezdenek, majd egy idő után visszatérnek a normál kerékvágásba. Viszont, ha ez nem történik meg, és azt tapasztaljuk, hogy a gyermekünk:

 • szemmel láthatóan rágási nehézséggel küzd,
 • sűrűn öklendezik étkezések alkalmával,
 • elmúlt egyéves, és mindig csak puha vagy pépes ételeket hajlandó csak elfogadni,
 • csecsemőkorában aszimmetriát tapasztalunk az arcán vagy a nyakán,
 • elutasítja a táplálást, és önállóan sem próbál enni,
 • nem hajlandó újabb textúrákat elfogadni,
 • stresszes az étkezések hangulata,
 • elmarad a súlygyarapodás, (…)

jogos lehet a szülő aggodalma, és utána kell járni, mi lehet az oka a nem evésnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

 A nem evés egészségügyi és pszichés okai

Vashiány

A gyermekkor egy erőteljes növekedési szakasz, amikor a kicsinek folyamatosan nő a testsúlya, és változik a magassága. Ilyenkor a szervezet vasszükséglete is nagy. Ezzel az igénnyel azonban a szervezetük sok esetben nem képes lépést tartani, ezért vashiányos állapot alakulhat ki. Főleg igaz ez akkor, amikor kevésfajta ételt fogadnak el, így nehezen lehet biztosítani számukra a kiegyensúlyozott táplálkozást. (...). Ha nagyon válogatós, rossz étvágyú a gyerek, akkor vassal dúsított vitaminkészítményeket vagy vaspótló készítményt kell kapnia. Ezeket laborvizsgálatok elvégzése után, a pontos eredmények ismeretében, orvossal egyeztetve kezdd csak el adagolni!

Allergiák, ételintoleranciák

Bár úgy gondoljuk, hogy az allergiák, ételintoleranciák többnyire jól látható és könnyen tapasztalható tünetekkel járnak, sok esetben mégsem kerülnek időben diagnosztizálásra. "Csupán" emésztőrendszeri diszkomfortérzés, hasi fájdalom formájában van jelen, amit sok esetben egy kisgyermek nem tud megfelelően jelezni, vagy számára természetes, hiszen mindig is ezt érezte. Emiatt lehet, hogy azt tapasztaljuk csak, hogy elutasítja az ételeket vagy bizonyos ételtípusokat. Ezért mindenképpen érdemes ennek lehetőségét is kizárni a gyermek kezelőorvosával, ha azt tapasztaljuk, hogy táplálkozásával problémák adódtak.

GettyImages-515890630

Koraszülöttség

A koraszülött gyermekek gyakran érzékenyek a szájukra és a körülöttük levő területekre, főleg, ha lélegeztetőgépre voltak kapcsolva, vagy szondán keresztül táplálták őket, esetleg más hasonló, száj körüli beavatkozást végeztek el rajtuk.

Szervi vagy fejlődésneurológiai elváltozások

Meglepően sok testi, szervi elváltozás is okozhat válogatósságot, táplálkozási nehézséget. Ilyen okok lehetnek például:

 • a reflux, ami a gyomortartalomnak a nyelőcsőbe történő túlzott visszaáramlása, és akár nyelőcsőgyulladást okozhat,
 • bizonyos szervi elváltozások, melyek hatással vannak a szájüregre, légcsőre, nyelőcsőre,
 • az orális túlérzékenység és orálmotoros diszfunkciók,
 • szenzoros feldolgozási zavar (SPD). Ilyen esetben nem képesek megfelelően feldolgozni sem a környezetből, sem a saját szervezetükből származó ingereket (tapintás, szaglás, ízlelés, stb.).
GettyImages-1203433733

Az étkezési problémák hátterében állhat akár az arc, nyak, vállöv, száj és garat izmainak renyhesége vagy túlzott feszessége is. Ebben az esetben gyermekneurológushoz és -gyógytornászhoz érdemes fordulni.

Cikkünk Ambrus Éva Válogatós gyerekek című kötete alapján készült.

szakacskonyv

A legtöbb apróság életében egyszer csak elérkezik az az időszak, amikor válogatni kezd, és a korábban kedvelt ételeket egyszerűen nem hajlandó megenni. A kifogások sora igen változatos: nem tetszik a színe; csak a rizst eszem meg; húst nem kérek; és sorolhatnánk még. Szülőként persze mindenféle praktikával megpróbálkozunk, de sorra kudarcot vallunk. Ám mielőtt végleg feladnád, és gyermeked venné át az irányítást az étkezésben, ismerd meg a válogatós evés valós hátterét. A szerző legújabb könyve ehhez nyújt támogatást. Könnyen követhető gyakorlati tanácsok és számtalan gyerekbarát recept lesz ebben a segítségedre, így a nehezebb időszakok sem okoznak problémát majd.

Kiadja a Libri Kiadó.

Ára 4390 forint.

Nemhogy megeszi, kérni fogja: így add a gyümölcsöt ezentúl a gyereknek

Ha szülőként számodra sem ismeretlen ez a dolog, most mutatunk néhány kreatív ötletet, ami által a gyerek szívesebben fogja fogyasztani a különböző gyümölcsöket, sőt még maga is kérheti, hogy ismét valamilyen cuki gyümölcstálat kaphasson.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük