72 perc, és a gyerek agyműködése romlik: mi teszi ezt vele?

Sok szülő nem méri fel jól, hogy milyen hatással van a gyerek fejlődésére ez a tevékenység.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A te gyermeked mennyit ül a tévé előtt? Ma már ez a szabadidős elfoglaltság szinte kikerülhetetlen a mindennapok során, az AAP, American Academy of Pediatrics, vagyis Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia ajánlása szerint naponta legfeljebb két órát szabadna a kicsiknek tévézni.

Ha a te totyogó vagy oviskorba lépő gyermeked ennél többet néz tévét, akkor azzal veszélynek teszed ki: az agyműködése rosszabb lehet.

Kutatást végeztek

A Montreali Egyetem és a CHU Szent Jusztin gyerekkórház szakértői közösen vizsgálták meg, milyen hatást gyakorol az óvodáskorba érő gyerekekre a tévénézés. A kutatást vezető Linda Pagani professzornak az volt az eredeti célja, hogy megnézze, átfogóan mik befolyásolják az óvodakészséget.

A Quebecben zajló kutatásban - Quebec Longitudinal Study of Child Development - 991 kislány és 1006 kisfiú vett részt. Szüleik feladata az volt, hogy elmondják, milyen televíziónézési szokásaik vannak a gyerekeknek.

Egy óra is sokat számít

A részt vevő gyerekek átlagosan napi 105 percet néztek tévét, ezt tekintették a kutatásban normális mennyiségnek. Akik ennél többet tévéztek, azok átlagosan 72 perccel, tehát bő egy órával léptek túl a 105 perces időintervallumon. Ezt az extra 72 percet vették alapul eltérésként a normálishoz képest.

Azok, akiknél egy-háromszor több plusz eltérés volt a tévénézési időben a normális mennyiséghez képest, rosszabb képességűek voltak, kevésbé voltak óvodaérettek társaiknál: motoros képességeik gyengébbek voltak, szókincsük szegényebb, hátrányt szenvedtek a matematika területén, mindemellett nehezebben illeszkedtek be társaságba is, mint más, kevesebbet tévéző kicsik.

Mit tehetsz?

Természetesen szülőként nem tudod teljeskörűen felügyelni, hol és mennyit néz tévét a gyerek, hiszen a televízió akár egy rokonnál, akár egy rá vigyázó ismerősödnél, akár a bölcsiben, egy mesefilm formájában is jelen lehet. Mégis, arra figyelhetsz, hogy otthon a gyerek ne a tévén nőjön fel.

Persze a rajzfilmeket szeretik a kicsik, ettől nem is kell őt megfosztanod, de ügyelj az időmennyiségre, amennyit a gyerek ott ül a tévé előtt! Ha helyette inkább felolvasol neki egy meséskönyvből, vagy mondókákkal szórakoztatod, azzal fejleszted a társas képességeit, a ritmusérzékét, a memóriáját, színesíted a fantáziáját és gyarapítod a szókincsét, de a rajzolás vagy a szimpla gyerekjátékokkal való játék is milliószor jobb választás, mint ha a kicsi csendben ülne a képernyő előtt.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük