Testen kívüli élmény vagy alvászavar?
Ha rémülten sikít a gyerkőc
Gyermeked éjszaka felriad, de mintha csak félig lenne tudatánál? Tudd meg, mi állhat a háttérben!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán veled is előfordult már, hogy rémülten rohantál a gyerekszobába, és a nappal mosolygós és életvidám gyermekedet önmagából kifordulva találtad. A sikoltozó, látszólag tudattalan gyerek, aki nem is alszik, de mintha ébren sem lenne, ijesztő látványt nyújthat.

Hasonló események után sok szülő kétségbeesetten keresi a választ arra, mi okozhatta a szélsőséges tüneteket. Van, akiben az is felmerül, hogy netán valamilyen paranormális jelenség húzódik meg a gyerek transzszerű állapota mögött. Ha te sem tudod mással magyarázni a rettentő éjszakai epizódokat, segítünk megtalálni a választ.

Testen kívüli élmény?

Hasonló helyzetben teljesen normális szülői reakció, ha első gondolatod a baj felkutatása. Akiktől nem áll távol az ezotéria, általában paranormális, természetfeletti erők tevékenységét sejtik a háttérben. Úgy gondolják, a hasonló esetek összefüggésbe hozhatók a testen kívüli élménnyel vagy az eltávozott lelkekkel, hiszen hitük szerint a gyermekek még közelebb állnak a szellemi világhoz, és könnyedén kapcsolatba léphetnek vele. Gyanújukat általában az emlékezetvesztésre és a hipnotikus viselkedésre alapozzák.

Bár a tapasztalt jelenség neve lidércnyomás, mely igen rejtélyesen hangzik, valójában nincs összefüggésben a természetfeletti erőkkel. A szakemberek szerint ez ugyanis egy egyszerű alvászavar vagy még inkább ébredési zavar.

Miért lidércnyomás?
A magyar elnevezés a francia incubus szóból ered, melynek eredeti jelentése egy gonosz szellemre utal, ami ráfekszik az emberre, majd hatalmába keríti. A lidércnyomás során valóban lehet hasonló élményt tapasztalni, hiszen ekkor az ember tudata felébred, miközben a teste nem, így tehetetlennek, egy szellem rabjának érezheti magát. Mindez pedig kívülről nézve kísérteties jelenség lehet, különösen a gyerekeknél.

Mi a lidércnyomás valójában?

A lidércnyomás leggyakrabban a gyerekeknél, öt- és hétéves kor között jelentkezik, bár később is előfordulhat. A zavarra való hajlam öröklődik, mivel a problémával küszködők 96%-ánál a felmenők is tapasztaltak hasonlót, esetleg alvajárást. A jelenség általában az éjszaka elején lép fel, amikor a gyerek az első mélyalvási szakaszból emelkedik az ébrenlét felé.

Az alvajáráshoz hasonlóan az apróság ilyenkor sincsen ébren, de nem is alszik teljesen. Leginkább az erős félelemérzet és a pánik különbözteti meg ezt az állapotot más alvászavaroktól, hiszen tudat alatt a gyermek kétségbeesik attól, hogy álom és ébrenlét között rekedt, és képtelen uralni a testét.

Ezek az érzések rendkívüli szorongást, erős verejtékezést, kipirult arcot, szapora szívdobogást, megemelkedett vérnyomást idéznek elő. Minthogy az agy csak részlegesen éber, a gyerek nem reagál a jelenlétedre, illetve az általad küldött ingerekre sem.

Többnyire azonban, ahogy jött, úgy el is múlik a rosszullét. A kicsi váratlanul megnyugszik, és anélkül, hogy tudatosulna benne bármi, nyugodt álomba merül.

Mit tehetsz?

A reggeli aggodalmas faggatózás rendre nem hoz eredményt, sőt, akár ártalmas is lehet hasonló helyzetben. A félálomban rettegő gyerek tudata ugyanis nem működik rendesen, a memória nem tölt, ezért nincsenek emlékei az éjszakáról.

Amit megőriz, az pusztán valami bizonytalan félelemérzet, és esetleg a gyanú, melyet a te érdeklődésed kelt benne. De általában - ha nem világosítják fel a történtekről - semmilyen hatást nem gyakorolnak ezek az esetek a kicsikre.

Hogyan kezeld?

Mivel a lidércnyomás a mélyalvás szakaszában fordul elő, minden tényező, mely növeli a mélyalvási periódusok gyakoriságát, növeli az éjszakai lidércnyomás kialakulásának kockázatát is. Ha tehát csökkenteni szeretnéd a kellemetlen epizódok számát, mindenekelőtt próbáld gyermekedet állandó alvási ritmusra hangolni. Igyekezz mindennap azonos időben fektetni és ébreszteni a lurkót, állítsatok be egy ritmust, mely kielégíti az alvási szükségletét, és lehetőség szerint próbáljátok elkerülni, hogy ez a rendszer felboruljon.

Ami veszélyt jelenthet a kicsi nyugalmára nézve, az az éjszakába nyúló utazás, a gyakori, hosszas esti játék, illetve a túl korai vagy késői ébredés. Emellett azonban a túl sok stressz és a lelki problémák is zavart okozhatnak a gyerek alvási szokásaiban - amennyiben arra gyanakszol, hogy csemetédnél valamelyik fennáll, fordulj vele szakemberhez.

Ha ezeket kiküszöbölöd, és sikerül kialakítani egy megszokott alvási rendet, lényegesen ritkábbak lesznek a rohamok, az idő előrehaladtával pedig várhatóan teljesen elmaradnak.

Ezt is szeretjük