Már az ókori Egyiptomban létezett terhességi teszt: furcsa módokon állapították meg a terhességet a történelem során
A nők mindig is szerettek volna időben bizonyosságot nyerni a várandósságukról.

GettyImages-468141250
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az 1970-es évek óta használt, otthon is elvégezhető terhességi tesztek a megváltozott hormonegyensúly kimutatásán alapulnak. A nők az iránti vágya azonban, hogy mielőbb megbizonyosodjanak áldott állapotukról, jóval a 20. század előtt is megvolt.

Már az ókori Egyiptomiak is tudták, hogy valamilyen változás kimutatható a vizeletből a terhesség idején. Ekkor - sőt, még a 20. század elején is - mai szemmel nézve igen különös módon próbálták igazolni a várandósságot.

A terhességi teszt rövid története

Antik terhességi teszt

Nagyjából 3500 évvel ezelőtt az ókori Egyiptomban búza- és árpaszemekre öntötték vizeletüket azok a nők, akik szerettek volna megbizonyosodni várandósságukról. Ettől az antik terhességi teszttől a napjainkban használtakhoz képest is többet vártak: nem pusztán a terhesség tényét kívánták megállapítani azzal, ha a gabonaszemek a vizelettől csírázásnak indultak, de a születendő baba nemét is. A korabeli feljegyzések szerint ugyanis, ha a búza indult növekedésnek, úgy tartották, a nőnek lánya lesz, ha pedig az árpaszemek csíráztak ki, úgy kisfiút vártak.

Amennyiben egyik gabonaféle sem reagált, azt úgy értelmezték, hogy a nő nem várandós. Ennek a módszernek - mint ahogy általában a népi gyógymódoknak - egyébként volt orvosilag védhető alapja. Bár a gyermek nemét nyilvánvalóan nem tudták megállapítani, a terhesség tényét akár 70%-os valószínűséggel igazolhatták vele, mivel kutatások szerint a női szervezetben a megnövekedett ösztrogénszint valóban képes előidézni a gabonaszemek növekedését.

Pisipróféták

A későbbi korok orvoslásában is tetten érhető az ókori egyiptomiak szakértelme. Jellemzően arab tudósok révén jutott el a középkori, újkori Európába az a tudás, hogy a vizeletből számos testi problémára, változásra következtetni lehet. A 16. századi Európában az úgynevezett pisipróféták - angolul piss prophets - néven ismert szakemberek a vizelet színéből állapították meg a hozzájuk forduló páciensek vélt vagy valós betegségét, illetve a terhesség tényét. Közülük akadtak olyanok, akik tealevelet olvastak a vizeletben, és azt állították, hogy már csak a megjelenése alapján tudják, hogy az azt szállító nő terhes-e - sőt akadtak olyanok is, akik a baba nemére is következtetettek ily módon.

vizelet-vizsgalat-festmeny
Fotó: Getty Images Hungary

Békatesztek

A ma használt terhességi tesztek előfutárának tekinthető az 1927-ben két német kutató, Selmar Aschheim és Bernard Zondek által kidolgozott módszer, mely a terhesség során termelődő HCG - vagyis humán korion-gonadotropin - hormon jelenlétére alapozott. A karmos békába laboratóriumi körülmények között fecskendezett magas HCG-hormon-tartalmú - vagyis várandós nőtől származó - vizelet hatására az állat 5-10 órán belül petét rakott. Ennek a módszernek egy kevéssé humánus változata volt, amikor még nyulakkal és egerekkel végezték el ugyanezt a vizsgálatot. Megállapították, hogy a magas HCG-hormon-tartalmú női vizelettől az állatok petefészke megduzzad: ám ahhoz, hogy ezt igazolják, fel kellett boncolni a kísérleti állatokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Modern terhességi tesztek

Az 1960-as években jelentős áttörésnek számítottak az első olyan HCG-tesztek, melyek nem igényeltek élő állatot, hanem antitestekkel működtek. Egy, az Organon nevű amerikai gyógyszeripari vállalatnál dolgozó fiatal feltalálónő, Margaret Crane 1967-ben megalkotta, majd szabadalmaztatta az első otthon is használatos terhességi tesztet. Ennek a használata még bonyolult és hosszadalmas volt - az eredményre akár két órát is várni kellett -, de óriási újításnak számított.

A ma használatos terhességi tesztek már igen érzékenyek: léteznek olyanok, melyek akár a menstruáció kimaradása előtt néhány nappal is képesek kimutatni a várandósságot. A legújabb terhességi tesztek pedig már nem két csíkkal, hanem digitális kijelzőn jelzik a várandósság tényét. Sőt olyan is létezik, mely a HCG-hormon-szint alapján megállapítja, hogy a várandósság hányadik hetében jár a kismama.

8 kolinban gazdag étel kismamáknak

Ha a várandós anyák a terhesség során kolinban gazdag ételeket fogyasztanak, az a kisbabáik számára rendkívül hasznos kognitív előnyökkel jár majd.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük