Miért magasabb a nők libidója a terhesség alatt, és mit érez a baba az együttlétekből? A nemi élet kényes kérdései
Sok első gyermekes szülőben felmerül a kérdés, hogy nem lesz-e vetélés vagy koraszülés a vége a szexuális együttlétnek.

GettyImages-875395176
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a terhesség egy olyan élettani folyamat és természetes állapot, amelynél - főként, ha gondtalan és szövődménymentes a babavárás - nem kellene problémát okoznia a szexnek. Mégis sok első gyermekes szülőben felmerül a kérdés, hogy nem lesz-e vetélés vagy koraszülés a vége annak, ha megteszik, vagy mit érez mindebből a baba.

A reggeli rosszullétek, a hangulatingadozások mellett még nem biztos, hogy a kismama az első trimeszterben kapható egy kis légyottra, a hányinger és a hormonális változások visszavethetik a szexuális érdeklődését. Ugyanakkor a második trimeszterben, amikor már a rosszullétek is csökkennek, vagy teljesen megszűnnek, a kismama a libidó változását is észreveheti magán.

Miért magasabb a nők libidója terhesség alatt?

A terhesség kilenc hónapja alatt a kismamák hormonháztartása felbolydul, vannak, akik még inkább kívánják az együttlétet, de az is természetes, ha ebben az időszakban csökken a libidó. A fokozott nemi vágyat bizonyos élettani hatások növelhetik.

GettyImages-653000664

A nemi szervek érzékenyebbek lehetnek a kismedence fokozottabb véráramlása által, amitől élvezetesebb lehet az együttlét. A hüvelyfolyás gyakoribb és erősebb lehet, ami nedvesedés formájában szintén fokozhatja az együttlétet. A mellek a terhesség során megnagyobbodnak, és sokkal érzékenyebbek lesznek, ami szintén növelheti a nemi vágyat.

Meddig szabad szexuális életet élni a terhesség során?

Egy komplikációmentes terhesség kilenc hónapja alatt bármilyen intenzitású és pozitúrájú szex megengedett, ami kényelmes a párnak, ugyanakkor az anális szex nem javasolt, mivel fertőzést okozó baktériumoknak nyithat utat a vagina felé.

A kismamának bizonyára az utolsó trimeszterben nem lesz feltétlenül kényelmes a misszionárius póz, ezért érdemes olyan testhelyzeteket választani, amelyek komfortosak a kismamának. A teste úgyis jelzi, mi az, amit kíván, és mi esne jól neki. A párnak közösen kell kialakítania az új hálószobai szokásokat, ha szükséges, más pozitúrákat kell keresniük, esetleg változtatni kell az előjáték időtartamán és módján, de mindenekelőtt fontos, hogy figyeljenek egymás jelzéseire.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sok szülőben felmerül a kérdés, az orgazmus nem okoz-e olyanfajta összehúzódásokat, amelyek idő előtt beindíthatják a szülést. Az orvosok szerint a komplikációmentes, egészséges terhességben az orgazmus során az a pár összehúzódás nem okozhat bajt, és nem veszélyezteti a magzatot. Amennyiben az orgazmus utáni pillanatokat erős fájdalom, erőteljes alhasi görcsök vagy vérzés kíséri, természetesen minél hamarabb orvoshoz kell fordulni.

Mikor nem javasolt a szex terhesség alatt?

A szülési terminushoz közeledve a párok gyakran óvakodnak a nemi élettől. A spermiumok olyan anyagokat - például prosztaglandin - tartalmaznak, amelyek méhösszehúzódásokat váltanak ki, így valóban lehet esély a koraszülésre, azonban egészséges, komplikációmentes terhesség esetén ez nem jellemző. Amennyiben a méhszáj nyitott, vagy szivárog a magzatvíz, akkor már nem javasolt az együttlét.

Vannak helyzetek, amikor az orvos a nemi élettől való tartózkodást javasolja, ilyen például egy korábbi spontán vetélés vagy koraszülés, esetleg hüvelyi fertőzés és kismedencei fájdalom, vérzés esetén.

GettyImages-1193072497

Mennyit érez mindebből a baba?

A méh izmos fala, a magzatburok és a magzatvíz hermetikusan elzárja a külvilágtól a magzatot, valamint a méhszáj is le van zárva a nyákdugóval, ami egy plusz védelmi vonal, így a baba semmit nem érez az aktusból.

Hogyan éli meg a férfi a test változását?

Az édesapák is nagyon eltérően élik meg párjuk várandósságát. Sok férfi kívánatosabbnak érzi párját, míg mások nehezen birkóznak meg kedvesük megváltozott alakjával és a tudattal, hogy tulajdonképpen "hárman" vannak az ágyban. Van, amikor a kismama sem érzi kívánatosnak magát, a súlygyarapodás vagy a terhességgel járó kellemetlenebb tünetek elveszik a vágyat az együttléttől. Fontos a felmerülő problémákról nyíltan beszélni, tudasd a pároddal, hogy miért érzel így, hiszen neki is lehetnek félelmei, amiket talán nehezére esik elmondani.

Így néz ki egy női test szülés után: a fitneszedző nem akar hamis illúziókat kelteni

Az egykori fitneszmodell és személyi edző azt is megmutatja, milyen volt a teste szülés előtt és után, ezzel adva önbizalmat másoknak, hogy a megváltozott test is lehet szép és kívánatos.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük